Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Volitve: Tik pred polnočjo na DVK prišel Šiško

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th september 2017, 11:01 dop

“Prišel je še Andrej Šiško.  Ravno štejemo, ali je za kandidaturo zbral tudi dovolj podpisov.”

To mi je ob polnoči povedala pomočnica direktorja službe DVK Nina Mujagič. Ob polnoči je iztekel rok za vložitev kandidatur pred predsedniškimi volitvami, ki bodo 22. oktobra. Pol ure pozneje, novinarjev na sedežu državne volilne komisije sredi noči ni bilo, je bilo že jasno, da ima Šiško več kot tri tisoč podpisov. A danes se z njegovo kandidaturo vendarle še lahko zaplete.

Potrjevanje še petih kandidatov in žrebanje

Andrej Šiško na Veliki planini s planšarjem Andrejem Prešernom. Posnetek je iz spletne strani društva Hervardi

Po pošti so zvečer dobili še deseto kandidaturo, je zjutraj opozoril direktor službe DVK Dušan Vučko. A ta kandidatura, Aleša Ivana Cepiča Ambassadorja, je, kot kaže, manj resna, ker je niso priloženi podpisi volivcev ali poslancev in jo bodo danes na seji člani DVK zato najbrž zavrnili ali zavrgli.

Čisto uradno so že kandidati Ljudmila Novak, Marjan Šarec, Maja Makovec Brenčič in Borut Pahor. Danes popoldan bo državna volilna komisija potrjevala še kandidature Borisa Popoviča, Angele (Angelce) Likovič, Romane Tomc, Suzane Lare Krause in Andreja Šiška. Pri Šišku bodo morali preveriti še, ali ga je njegova stranka Gibanje Zedinjena Slovenija pravilno določila za predsedniškega kandidata, le v tem primeru namreč zadošča tri tisoč podpisov.

Ali bo Šiško res kandidat, bo uradno znano popoldan.

Za jutri državna volilna komisija v Cankarjevem domu že načrtuje žrebanje vrstnega reda na glasovnicah, ki bodo pred volivci. Če bi katero od kandidatur danes zavrnili, bi hipotetično morali žrebanje morda celo prestaviti, saj do izteka pritožbenih rokov ne bi bilo jasno, med kom žrebati. Teoretično bi žrebanje lahko tudi izvedli in ga ponovili, če sodišče v nekaj dneh morebiti doda kandidata. Z opravili pred volitvami se mudi, ker je treba še natisniti glasovnice in jih dostaviti volivcem po Evropi in na vseh voliščih.

Šiškova referendumska vloga

[wp_ad_camp_2]

Javno se je v slovensko zgodovino Šiško zapisal, ko je v času vlade Boruta Pahorja začel zbirati podpise proti ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato. S postopkom ratifikacije je država zamujala zaradi spora, ker je Pahorjeva koalicija (SD, Zares, Desus, LDS) takrat zavrnila potrditev zaključnega računa za leto 2007 vladi Janeza Janše. Zavrnitev je bila skrajno neobičajna in precej neokusno ravnanje. SDS zato protestno ni bila pripravljena glasovati o drugih stvareh. Ko se je pokazalo, da je težava velika, so se velike stranke hitro dogovorile, a potem ni bilo več mogoče ustaviti Šiška.

Pahor je Šiška šel celo prosit v Maribor, naj umakne referendumsko pobudo. A je ni. Na koncu mu ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Šiško je bil takrat tudi zaprt.

Vstop Hrvaške v Nato je bil še pravočasno ratificiran. A komajda.

Podobno kot pred 20 leti

[wp_ad_camp_3]

Relativno veliko število kandidatov, s Šiškom celo devet, je najbrž posledica sosledja volitev. Osem kandidatov je bilo pred 20 leti. Rezultat tistih volitev, Milan Kučan je zmagal že v prvem krogu, kaže grafika. Pred petimi leti so bili kandidati le trije, ker so bile predsedniške volitve po parlamentarnih in interesa strank za dodatno promocijo ni bilo. Za številne stranke pa je tokrat nastop njihovega kandidata pomemben pred volitvami poslancev, ki bodo kakšnega pol leta pozneje. Med parlamentarnimi strankami zastopa SMC Mira Cerarja Brenčičeva, SDS Janeza Janše Tomčeva, NSi Ljudmile Novak kar predsednica sama, SD Dejana Židana in Desus Karla Erjavca podpirata Pahorja. Brez kandidata je med strankami, ki imajo poslanske skupine, le Levica Luke Meseca.

Pred 15 leti kandidatov devet

[wp_ad_camp_4]

Kandidaturo je včeraj predala Suzana Lara Krause. Foto: SLS

V spopadu sta dve stranki brez zastopnikov v državnem zboru. Ljudska stranka (SLS) Marka Zidanška, ki je močna lokalno, s Krausovo in nova stranka Gibanje za družine Aleša Primca z Likovičevo. V drugi polovici prihodnjega leta bodo še lokalne volitve, kar lahko deloma pojasni nastop dveh ambicioznih županov, ki vodita svoje lastne stranke: iz Kopra Popoviča in iz Kamnika Šarca.

Pred petimi leti so bili predsedniški kandidati trije, pred desetimi jih je bilo sedem, pred petnajstimi leti jih je bilo devet, pred dvajsetimi leti in 25 leti pa je bilo po osem kandidatov.

Rekordno število žensk

Med kandidati je tokrat  kar pet žensk, kar pa je popolna novost. Toliko jih je bilo doslej v seštevku na vseh prejšnjih predsedniških volitvah skupaj.

Med njimi pa je bila doslej uspešna ena sama Barbara Brezigar, s katero se je moral prej desetletje premier Janez Drnovšek pomeriti še v drugem krogu. Rezultat je bil takšen:

Danes zjutraj je s spiskom vloženih kandidaturah DVK medije obvestila tako:

1. Predlagatelj kandidature: Nova Slovenija – krščanski demokrati
Kandidatka: Ljudmila Novak

2. Predlagatelj kandidature: Lista Marjana Šarca
Kandidat: Marjan Šarec

3. Predlagatelj kandidature: Stranka modernega centra – SMC
Kandidatka: dr. Maja Makovec Brenčič

4. Predlagatelj kandidature: mag. Dejan Židan in skupina volivcev
Kandidat: Borut Pahor

5. Predlagatelj kandidature: Glas za otroke in družine
Kandidatka: Angela (Angelca) Likovič

6. Predlagatelj kandidature: Slovenija za vedno
Kandidat: Boris Popovič

7. Predlagatelj kandidature: Slovenska demokratska stranka – SDS
Kandidatka: Romana Tomc

8. Predlagatelj kandidature: SLS – Slovenska ljudska stranka
Kandidatka: Suzana Lara Krause

9. Predlagatelj kandidature: Aleš Ivan Cepič Ambassador

Kandidat: Aleš Ivan Cepič Ambassador

10. Predlagatelj kandidature: Gibanje Zedinjena Slovenija

Kandidat: Andrej Šiško

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu