Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Džihad za javno šolstvo

(Last Updated On: 11/09/2017)
image_pdfimage_print

Pravi sveti vojni za javno šolstvo smo priča ob zahtevi ustavnega sodišča, da mora država odpraviti diskriminacijo otrok, ki se šolajo na osnovni šoli Alojzija Šuštarja. Celo ustavo, najvišji pravni akt skupnosti, bi nam politiki spremenili. Tako hudo je. Oblast v tej vojni nikakor ne more uresničiti sodbe ustavnega sodišča, ki bi jo morala že pred dvema letoma.

Ne gre za verouk

O kakšnem vesoljsko pomembnem vprašanju poteka spopad? Spor pred ustavnim sodiščem so starši in Zavod svetega Stanislava sprožili, ker je osnovni šoli Alojzija Šuštarja leta 2011 za izvajanje javno veljavnega dela programa država namenila 109.014 evrov manj kot so jih dobile druge javne osnovne šola. In kot jih že dobijo nekatere druge zasebne osnovne šole. Ne gre za investicijske stroške. Teh jim ne plačuje država. Ne gre za razširjen program, katerega del je verska vzgoja. To dodatno v celoti plačajo starši sami. Gre za, če povemo naravnost, plačo učitelja matematike, ki jo določi država v pogajanjih s sindikati.

Za teh sto tisoč evrov letno za enaka plačila učiteljev, se že nekaj let trese država, sestajajo komisije v državnem zboru, poka v vladi, v strankah, celo ustavo bo parlament prihodnji mesec spet poskusil spremeniti.

Drobiž za otroke in milijoni za politike

Je teh sto tisoč evrov letno vrednih tega kravala? V primerjavi s proračunom za osnovno šolstvo, ki znaša 743.125.120 evrov, je čisti pljunek v morje. V ocean. Tudi za ministrico za šolstvo osebno, trenutno je to predsedniška kandidatka Maja Makovec Brenčič, je to drobiž. Profesorji si namreč bogato delijo. Bivša ministrica Stanka Setnikar Cankar je morala odstopiti, ko se je pokazalo, da je ob profesorskem delu v desetletju dobila 636.000 evrov ne ravno upravičenih dodatkov. Samo s tem bi lahko nekaj let odpravili diskriminiranje otrok. Ker so v versko vojni, da ne bi odpravili diskriminacije otrok, zelo glasni iz SD, spomnimo, da je njihova političarka Metka Tekavčič dobila 300 tisočakov takšnih dodatkov. Zadoščalo bi za nekaj let odprave diskriminacije. V seštevku pa bi z nezakonitimi izplačili profesorjem z lahkoto poravnali vse te dodatne stroške za nekaj tisočletij. Ob dodatkih profesorjem ni bilo svete vojne, ki smo ji priča ob, oprostite, drobižu za otroke. V tej vojni presenetljivo z leve ni najbolj glasen Luka Mesec. Sliši se predvsem nekdanjo premierko Alenko Bratušek in šefa poslanske skupine SD Matjaža Hana.

Kdo je pravi vahabit?

Morda najbolj bizaren ovinek v vsem tem kravalu je bil, ko so se po medijih razširile zgodbe, da bodo, če bo država polno financirala učitelje matematike v šoli Alojzija Šuštarja, po državi začele rasti islamske osnovne šole. Najbolj skrajna razlaga je bila, da bodo zaradi tega dodatka za plače učiteljev v Slovenijo začeli drveti vahabiti, da bi tu šolali naše otroke.

A res?

Bogate zalivske države niti slučajno ne rabijo niti najmanjše pomoči slovenske države, da bi financirale verske in šolske ustanove, ki pri njih niso zelo ločene. V Ljubljani se gradi verski in izobraževalni center z denarjem iz Katarja, ki je res znan tudi po vahabitih. A ob vsotah, ob katerih bi ustavo spreminjali slovenski politiki, v Katarju oblasti še pomežiknejo ne.

Sam nisem nek pristaš ali velik simpatizer vladajoče SMC. A v polemikah zadnje dni je bila Simona Kustec Lipicer redek glas razuma in odgovornosti sredi srednjeveške verske vojne, v katero so že spet zašli naši politiki.

Ta džihad ne bo rešil javnega šolstva.

Je pa, žal, čisto mogoče, da bodo džihadisti z leve in desne spet premagali zmerne Simone.

(Visited 527 times, 1 visits today)
5 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: