Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

In moralna avtoriteta je: Zoran Janković

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st avgust 2017, 12:50 pop

S stavkom, da ni popoln, da ni moralna avtoriteta in da se to ne trudi biti, je Borut Pahor odgovoril na kritike Milana Brgleza, ko je ta razpisal predsedniške volitve in dejal, da bi predsednik republike moral biti, če nekoliko napihnem, moralna veličina.

Pahor je ponižno odgovoril, da – čeprav je predsednik republike in se za položaj znova poteguje – ni tak.

Pomembna je pripadnost partiji, ne morali

Da moralna veličina za funkcijo predsednika republike ni nujna kvalifikacija, ni težko ugotoviti. Pahor ni prvi. Pred njim smo imeli že številne predsednike. To so bili Danilo Türk, Janez Drnovšek in Milan Kučan. Ali če se gremo še nekoliko v preteklost: Janez Stanovnik, France Popit, Viktor Avbelj in Sergij Kraigher. Ti iz bolj daljne preteklosti so na vrh prišli celo brez volitev.

Našteti množici ni skupna velikanska moralna avtoriteta med ljudstvom; zagotovo pa članstvo v Zvezi komunistov.

Ko SMC nasede na čeri dnevne politike

[wp_ad_camp_3]

A pri morali ne gre le za problem nekdanjih komunistov. V politiki je sklicevanje na veliko moralno avtoriteto, ki bi jo moral imeti državnik med ljudstvom, kar je zahteval Brglez, precej težko uresničljiva vizija tudi sicer. Zveni prelepo, da bi bilo res.

Že Brglezova stranka, njen predsednik Miro Cerar in Brglez sam, ki so se nekoč predstavljali za nosilce nove etike, so v politiki nasedli na nekaj resnih dnevno političnih čeri. Kršili so, denimo, ustavo, ko so v parlamentu odvzeli sedež političnemu nasprotniku Janezu Janši. Pa jih je po prstih, da se oblasti ne sme zlorabljati, ustavno sodišče. Ni bilo etično in ne moralno.

Ali če spomnim na zadnjo pragmatično odločitev: da bi opoziciji zmanjšali možnosti, da jim na referendumu sesuje zakon, so pognali par milijonov evrov v zrak in ljudem naložili, da bodo morali v kratkem dvakrat na volišča.

Za zmago in oblast se naredi veliko, politika ni vedno moralen posel. In to ljudje vedo.

Ko je problem res morala, je pa molk

[wp_ad_camp_4]

Je pa vprašanje, kako je pa tam, kjer so morda res problemi z moralo in etiko.  Ob pozivih k etičnim voditeljem so nekam medli odzivi, ko policisti in tožilci sumijo, da je župan Ljubljane Zoran Janković zahteval seks, da je mladi dami uredil redno zaposlitev.

Uradna sporočila oblasti o tem so – in to ne Pahorjeva –  da javnost ne sme biti obveščena, vse dokaze je treba čim prej uničiti, vsak pa je nedolžen, dokler o krivdi ne odloči sodišče.

Ne zveni moralno zelo prepričljivo.

V primerjavi s temi sporočili državnih oblasti je Zoran Janković, ko govori o zaroti proti njemu in poskusu diskreditacije,  moralna veličina.

Pahorjeva skromnost pa kar simpatična.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu