Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

In moralna avtoriteta je: Zoran Janković

(Last Updated On: 31/08/2017)
image_pdfimage_print

S stavkom, da ni popoln, da ni moralna avtoriteta in da se to ne trudi biti, je Borut Pahor odgovoril na kritike Milana Brgleza, ko je ta razpisal predsedniške volitve in dejal, da bi predsednik republike moral biti, če nekoliko napihnem, moralna veličina.

Pahor je ponižno odgovoril, da – čeprav je predsednik republike in se za položaj znova poteguje – ni tak.

Pomembna je pripadnost partiji, ne morali

Da moralna veličina za funkcijo predsednika republike ni nujna kvalifikacija, ni težko ugotoviti. Pahor ni prvi. Pred njim smo imeli že številne predsednike. To so bili Danilo Türk, Janez Drnovšek in Milan Kučan. Ali če se gremo še nekoliko v preteklost: Janez Stanovnik, France Popit, Viktor Avbelj in Sergij Kraigher. Ti iz bolj daljne preteklosti so na vrh prišli celo brez volitev.

Našteti množici ni skupna velikanska moralna avtoriteta med ljudstvom; zagotovo pa članstvo v Zvezi komunistov.

Ko SMC nasede na čeri dnevne politike

A pri morali ne gre le za problem nekdanjih komunistov. V politiki je sklicevanje na veliko moralno avtoriteto, ki bi jo moral imeti državnik med ljudstvom, kar je zahteval Brglez, precej težko uresničljiva vizija tudi sicer. Zveni prelepo, da bi bilo res.

Že Brglezova stranka, njen predsednik Miro Cerar in Brglez sam, ki so se nekoč predstavljali za nosilce nove etike, so v politiki nasedli na nekaj resnih dnevno političnih čeri. Kršili so, denimo, ustavo, ko so v parlamentu odvzeli sedež političnemu nasprotniku Janezu Janši. Pa jih je po prstih, da se oblasti ne sme zlorabljati, ustavno sodišče. Ni bilo etično in ne moralno.

Ali če spomnim na zadnjo pragmatično odločitev: da bi opoziciji zmanjšali možnosti, da jim na referendumu sesuje zakon, so pognali par milijonov evrov v zrak in ljudem naložili, da bodo morali v kratkem dvakrat na volišča.

Za zmago in oblast se naredi veliko, politika ni vedno moralen posel. In to ljudje vedo.

Ko je problem res morala, je pa molk

Je pa vprašanje, kako je pa tam, kjer so morda res problemi z moralo in etiko.  Ob pozivih k etičnim voditeljem so nekam medli odzivi, ko policisti in tožilci sumijo, da je župan Ljubljane Zoran Janković zahteval seks, da je mladi dami uredil redno zaposlitev.

Uradna sporočila oblasti o tem so – in to ne Pahorjeva –  da javnost ne sme biti obveščena, vse dokaze je treba čim prej uničiti, vsak pa je nedolžen, dokler o krivdi ne odloči sodišče.

Ne zveni moralno zelo prepričljivo.

V primerjavi s temi sporočili državnih oblasti je Zoran Janković, ko govori o zaroti proti njemu in poskusu diskreditacije,  moralna veličina.

Pahorjeva skromnost pa kar simpatična.

(Visited 124 times, 2 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: