Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči kršitelji ustave valijo krivdo na Janeza Janšo

Print Friendly, PDF & Email

Ljudje bodo morali plačevati za šolanje in zdravstvo, če na volitvah zmaga Janez Janša. Tako svari nekdanji predsednik državnega zbora Janko Veber (SD). Veber je iz stranke, ki je dosegla kršitev ustave, po kateri mora del staršev za svoje otroke plačevati celo osnovno šolanje, za katerega bi morala po ustavi skrbeti država.

Na twitterju je Veber objavil tole:

»Nič se ni zgodilo. Še naprej plačujeva šolnino. Vsak mesec 60 evrov za otroka,« je Anton Kokalj v začetku lanskega leta opisal, kaj je zanj pomenila zmaga na ustavnem sodišču, ki je poslancem, tudi Vebru in drugim iz vrst SD, naložilo, da bi morali do takrat že odpraviti diskriminatorni zakon, po katerem je država poravnala le 80 odstotkov obveznega državnega programa osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Ko Bratuškova očita Cerarju spoštovanje ustave

A zgodilo se tudi po dveh letih ni. SD, ki je spoštovanju ustave ostro nasprotovala, je predlagala spremembo ustave, da bi to sodbo v parlamentu obšli. Pridružili so se jim poslanci DeSUS, Zl in nepovezanih. Ne pa SMC.  Od takrat ustava ni spremenjena, diskriminacija staršev in otrok pa s popravkom zakona, ki ga je zahtevalo ustavno sodišče, tudi ni odpravljena in starši morajo še plačevati za osnovno šolanje svojih otrok.

Pobudnik postopka spreminjanja ustave, da bi del staršev še doplačeval osnovno šolanje otrok, Matjaž Han (SD), ob njem nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki to podpira.

Pred parlamentarnimi počitnicami je nekdanja premierka Alenka Bratušek celo ocenila, da bo premier Miro Cerar storil veliko napako z izenačitvijo financiranja zasebnega in državnega šolstva, ker je vlada z velikansko zamudo le predlagala spremembo ureditve, da bi enako financirali tudi osnovno šolo Alojzija Šuštarja.

Ta sprememba bi morala biti po sodbi ustavnega sodišča že leto in pol uzakonjena v državnem zboru.

Samo predlog za starše in otroke še ne spremeni nič.

 

Ukinitev doplačil je trikrat predlagala SDS

Poslanci vladnih strank so do izteka roka, ki ga je postavilo ustavno sodišče, torej do začetka lanskega leta, trikrat zavrnili predlog, da bi storili, kar morajo. Spoštovanje ustave in ukinitev plačil za osnovno šolanje otrok pa je predlagala prav opozicijska SDS, ki ji Veber očita, da namerava zahtevati plačevanje, če zmaga na volitvah.

Premier Cerar je Bratuškovi odgovoril:

Premier Miro Cerar (SMC), v ozadju predsednica NSi Ljudmila Novak

»Vladavino prava, pravno državo je treba spoštovati, se pravi, prva naloga v tem primeru za vlado in za mene je, da to spoštujemo. Hkrati pa poudarjam, da s tem, ko smo predlagali novelo tega zakona, nikakor ne izenačujemo, ne izenačujemo javnega in zasebnega šolstva, ampak urejamo financiranje obeh glede na odločbo ustavnega sodišča. Poleg tega da uresničujemo odločbo ustavnega sodišča, s to novelo tudi pomembno ščitimo, torej varujemo javno šolstvo.«

A realnost je, da se ni spremenilo nič: da torej še velja diskriminacija otrok in kršitev ustave, ko nekateri morajo plačevati za obvezni državni program osnovnega šolanja svojih otrok.

Tega ne bo uvedel Janša kot svari Veber.

Tisti, ki vladajo državi, so to že zagrešili.

Tudi SD, ki ji pripada Veber.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu