Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: Je bolj zapravljiva vlada ali opozicija?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th julij 2017, 08:23 pop

S 50 glasovi za in 18 proti je koalicijska večina poslancev odločila, da bo 24 septembra referendum o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper.

Kaj lahko izbere Brglez?

Opozicijski poslanci so predlagali prestavitev datuma odločanja na oktober ali november, da bil referendum lahko hkrati s predsedniškimi volitvami. A je koalicija, kar sem tudi napovedal že pred sejo, to možnost zavrnila.

Vztrajali so pri oceni, ki jo je zapisala tudi vlada, da je nujno čim hitrejše odločanje ljudi, ker se s projektom drugega tira mudi, zaradi česar je zakon o drugem tiru v državnem zboru koalicija tudi potrjevala po nujnem postopku.

Poslanec SMC Igor Zorčič Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Poslanec SMC Igor Zorčič je zamisli, da bi država s hkratno izvedbo referenduma in volitev privarčevala tri milijone evrov, ugovarjal z: “Ne moremo odločiti o tem, da bi bil referendum skupaj s predsedniškimi volitvami, ker datuma predsedniških volitev nimamo.” Ta Zorčičeva trditev je deloma točna. Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) bo datum predsedniških volitev res določil šele prihodnje tedne. A za predsedniške volitve ne more izbrati septembrskega datuma, oktobrskega ali novembrskega pa bi lahko.

Kotnik Poropat: Pobudniki referenduma tratijo denar

Še ostrejša je bila v imenu Desusa Marjana Kotnik Poropat, ki je dejala: “Že dejstvo, da so predlagatelji zahtevali referendum, kaže na to, da so se zavestno odločili državi povzročiti dodatne stroške. Referendum namreč ni zastonj, to verjetno dobro vedo tudi predlagatelji, ki sami sebe promovirajo kot izjemno odgovorne v skrbi za davkoplačevalski denar, hkrati pa sami zavestno povzročajo stroške z zahtevanjem referenduma ter zavlačujejo izvedbo projekta izgradnje drugega tira, kar bo zagotovo zahtevalo dodaten denar.”

Žnidar: Vlada je pri denarju zmedena

Ljubo Žnidar (SDS) Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Ob denarju pa je Ljubo Žnidar (SDS) opozoril obratno, da je vlada precej zmedena. Naštel je, koliko različnih razlag cene gradnje drugega tira ponuja ob zakonu, o katerem bo referendum. Premier Miro Cerar je zatrdil, da je vrednost 27 milijonov po kilometru, kar znese 720 milijonov. Minister Peter Gašperšič je ocenil, da je vrednost 960 milijonov, dodatno pa bodo še stroški financiranja. Poslanka SMC Vojka Šergan je dejala, da je vrednost 980 milijonov. Zakon določa vrednost od milijarde 350 do milijarde 800. Metod Dragonja pa v oceni investicijske vzdržnosti projekta navaja, da je vrednost milijardo 700.  “Sedaj mi pa povejte, ali lahko kdo izmed teh petih interpretacij razbere, kakšna je vrednost projekta?” je vprašal Žnidar.

Ker referendum ne bo hkrati s predsedniškimi volitvami, bo za pobudnike pomembno prepričati dovolj ljudi, da sploh pridejo na volišča. Ustava namreč zadnja leta določa, da zakon pade le, če proti njemu glasuje tudi najmanj  petina vseh volilnih upravičencev. Na zadnjem referendumu o zakonski zvezi je bil kvorum, ki je nekaj čez 340.000, dosežen. Rezultat je bil takšen:

Drugače pa se je razpletlo junija 2014 na referendumu o omejevanju dostopa do arhivskih gradiv, ko je bila večina sicer proti omejevanju dostopa, a je na referendum prišlo premalo volivcev, da bi rezultat obveljal:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu