Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Jaklič je že ustavni sodnik

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 27/03/2017)

Od danes delo ustavnih sodnikov že opravljajo Marijan Pavčnik, Matej Accetto in Klemen Jaklič. Mandati so potekli ustavni sodnici Jasni Pogačar ter ustavnima sodnikoma Mitji Deisingerju in Janu Zobcu, so sporočili iz ustavnega sodišča.

Prihodnji mesec pa bo ustavni sodnik postal še Rajko Knez, takrat namreč poteče mandat Ernestu Petriču.

Vse štiri ustavne sodnike je državni zbor izvolil prejšnji teden. Zgodilo se je zadnje možne dneve, da trem dosedanjim sodnikom ni bilo treba podaljšati mandatov.

Kritiziral je postopek proti Janši

Zaradi protestov s skrajne leve je največ prahu dvignila izvolitev Jakliča.

Nasprotovali so mu, ker je bil med pravniki, ki so kritizirali sodni postopek proti predsedniku SDS Janezu Janši v primeru Patria. Jaklič je tudi pred vrhovnim sodiščem protestiral proti ravnanju rednega sodstva.

Razplet je pokazal, da je bilo Jakličevo stališče pravilno. Trdil je recimo, da “primer Patria zoper Janšo nikoli ni obstajal in da kdor razlaga ali celo odloči drugače, ne odloča po pravu”.
Da primer ni obstajal, ker je bila že obtožnica brez nujne vsebine, kaj je sploh obtožba, je presodilo ustavno sodišče, ko je razveljavilo vse sodbe rednih sodišč.

Za izvolitev novih sodnikov je bilo nujnih 46 glasov.

Prejšnji teden jih je bilo za Acceta 75, za Jakliča 57, za Kneza 71 in za Pavčnika 67.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu