Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bratuškova predlaga referendum o denacionalizaciji za 11. junij

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th februar 2017, 07:20 pop

Nekdanja premierka, danes pa predsednica stranke Zavezništvo socialno liberalnih demokratov, Alenka Bratušek je poslancem predlagala razpis referenduma o denacionalizaciji.

hanbratusekbz
Državni zbor/Barbara Žejavac

Ker je od sprejetja enega temeljnih tranzicijskih zakonov minilo četrt stoletja in bi vse premoženje moralo biti davno vrnjeno, se zdi, da je cilj bolj politične vrste: pritegniti pozornost.

Na fotografiji je Matjaž Han (SD) ob nekdanji premierki.

Na posvetovalnem referendumu, ki oblasti ne zavezuje, bi volivci po predlogu Bratuškove junija odločili, ali bi preprečili vračanje nepremični denacionalizacijskim upravičencem v naravi v narodnih, regijskih in krajinskih parkih. Odločitev, ki jo je poslancem predlagala Bratuškova, je vsebovana v odloku:

referen

V preteklosti je bilo podobnih, a bolj resnih poskusov, predvsem iz levega dela političnega spektra, že veliko. ZLSD, predhodnica SD, ki jo vodi Dejan Židan, je pred dvema desetletjema zbrala celo 50.739 podpisov volivcev za pravi obvezujoči referendum, da bi onemogočili vračanje nepremičnin katoliški skupnosti.

Podpise so takrat zbirali pod geslom: »Ohranimo naše bogastvo«. Na predaji podpisov v DZ za referendum sta bila še predstavnika nacionalne stranke (SNS), ki jo še vedno vodi Zmago Jelinčič in zelene alternative (ZA).

O vsebini referendumskega vprašanja takrat opozicijske ZLSD, bilo je v času dvovladja med Janezom Drnovškom in Marjanom Podobnikom, je na zahtevo državnega zbora odločalo ustavno sodišče maja leta 1997, torej pred skoraj dvajsetimi leti in razveljavilo neustavne dele referendumskega vprašanja.

1aodlocba

Pobudniki referenduma pa so potem umaknili zahtevo, da mora parlament razpisati referendum. Odločanje bi namreč ne glede na razplet pomenilo le potrditev, da je treba vse vrniti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu