Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar: Prodaja NLB ni preložena

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th februar 2017, 07:12 dop

»Podaljšanje roka za prodajo NLB ali druge spremembe zavez niso bile predlagane. Slovenski državni holding nadaljuje z aktivnosti s ciljem, da bo prodajni postopek zaključen v roku. Želim pa poudariti, da ste zavezo Bruslju, da bo NLB prodan do konca leta, dali prav vi, vaša vlada in kot predsednik vlade, ki mora to zavezo realizirati, pričakujem, da bo prodajo SDH izpeljal tako, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli še večje škode in da bo dosežena največja možna kupnina, ki bo v največji možni meri predstavljala povračilo davkoplačevalskih sredstev za dodeljeno državno pomoč leta 2013,« je premier Miro Cerar (SMC) odgovoril bivši premierki Alenki Bratušek (nepovezani).

Bratuškova je v državnem zboru šefa vlade vprašala, ali bo zamaknil prodajo največje banke v državi, h kateri se je njena vlada zavezala, da je Evropska komisija leta 2013 dovolila sanacijo bank; pogoj za dodelitev državne pomoči  je bil prodaja 75 % deleža NLB do konca letošnjega leta.

Nekdanja premierka z odgovorom premiera ni bila zadovoljna. Opozorila je, da bi januarja 2016 SDH moral začeti s postopki, aprila naj bi izbral finančnega svetovalca, a iz SDH pa so oktobra sporočili, da zaradi prevelikih tveganj predlagajo podaljšanje roka za 3 leta. Torej do leta 2020.

Bratuškova je dodala, da je oktobra lani tudi Cerar v pogovoru za Blumberg ocenil, da bo Slovenija verjetno preložila prodajo NLB. Ocenila je, da doslej za prodajo ni bilo narejeno skoraj nič in je zato neodgovorno, da vlada ni predlagala podaljšanja roka prodaje.

Cerar ji je odgovoril, da “ni čas za predvolilno tekmovanje” in da vlada išče rešitve primerne času in prostoru, preko ministrice za finance je v stiku tudi z Evropsko komisijo, se pogovarja, a postopka prodaje ne vodi vlada, vodi ga SDH.

Na koncu je premier ponovil: »Zaveze moramo spoštovati, o zavezi se pogovarjamo, zaveza ostaja takšna kot je, vendar pa pričakujem, da bo prodaja izpeljana tako, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli še večje škode kot so jo že.«

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu