Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ali vlada podpira stalinizem Zorana Jankovića?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd december 2023, 08:50 pop

Jože Dežman je v času vlade Roberta Goloba predčasno politično odstavljeni direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije in dolgoletni predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Župan mestne občine Ljubljane Zoran Janković še naprej izziva.

“Dokler bo obstalo to vodstvo Žal in mestne občine, v Ljubljani ne bo spomenikov domobrancev.”

To nam sporoča za dan spomina na mrtve leta 2023.

Jankoviću sem že večkrat pojasnil, da so v Ljubljani tako domobranski spomeniki kot grobovi (Janković ne loči groba in spomenika). Mnogo je »domobranskih grobov« na Žalah in drugih ljubljanskih pokopališčih, tam so farne spominske plošče (na Žalah so največje v Sloveniji), je morišče Brezarjevo brezno in grobišče Kucja dolina, je vojaško pokopališče za zidom pokopališča v Šentvidu in domobransko vojaško pokopališče na Orlovem vrhu. Poseben spomenik so stavbe Zavoda sv. Stanislava, ki je bilo po 2. svetovni vojni največje uničevalno taborišče za Slovence v vseh treh totalitarnih režimih. In je spomenik vsem žrtvam vojn iz z njimi povezanih dogodkov.

Jankovič pod »domobrance« verjetno šteje vse, ki jih je pobilo partizansko gibanje med vojno in komunistične oblasti po njej, titoizem pa jim je vzel pravico do groba in spomina.

Janković tako med »domobrance« šteje tudi Rada in Ksenijo Hribar. Skoraj sočasno z Jankovićevim ponovnim novo stalinističnim izpadom je nacionalna televizija prevajala Film o ljubezni, minljivosti in nesmrtnosti (https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarci-kulturno-umetniski/174997365) o izkopu posmrtnih ostankov zakoncev Hribar.

Ker so zakonca Hribar umorili partizani, sta po Jankovićevo »domobranca« in je predvajanje filma o njuni usodi tudi po Jankovićevo blatenje »mesta heroja«. Še huje pa je, da imata »domobranca« Hribarja grob na Žalah v Ljubljani. Kaj poreče Janković na to?

Janković med »domobranske spomenike« uvršča tudi domobransko vojaško pokopališče na Orlovem vrhu. Dosledno se hvali s tem, da na Orlovem vrhu uničujejo križe in druge oznake, da po novo stalinistično prepoveduje celo spominske maše za pokopane na Orlovem vrhu.

S tem Janković ruši mednarodne, državne in tudi mestne predpise. V intervjuju za Slovenski čas (https://www.druzina.si/clanek/joze-dezman-o-macesnovi-gorici-mrzel-veter-molka ) sem  poudaril: »Staro mestno jedro Ljubljane in Grajski grič sta bila z odlokom občine Ljubljana Center že leta 1986 zaščitena kot kulturni in zgodovinski spomenik. V Odloku o prostorskih ureditvenih pogojih za območje prostorske celote C9 Grad, ki ga je sprejela Mestna občina Ljubljana (MOL), pa v 40. členu za Orlov vrh piše: »Pred ureditvijo območja je treba izvesti zaščitna izkopavanja (predzgodovina, območje grobišča iz 2. svetovne vojne). Območje naj se parkovno uredi z možnostjo postavitve spominskega obeležja na podlagi javnega natečaja.« Tudi Odlok o občinskem prostorskem načrtu MOL v strateškem delu med zasnovami prostorskega načrtovanja območij pokopališč med cilji navaja, da je treba »varovati vsa pokopališča kot območja kulturne dediščine, vključno s štirimi vojnimi grobišči, ki se nahajajo zunaj pokopališč, in sicer Brezarjevo brezno, Kucja dolina, Spomenik žrtvam fašizma na Urhu in Orlov vrh na Grajskem griču«.”

Zato vprašanje vladi Roberta Goloba  ostaja: “Ali bo Vlada  RS še naprej podpirala novi stalinizem Zorana Jankovića ali pa bo v Ljubljani zagotovila pravico do groba in spomina vsem?”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu