Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tajni del koalicijske pogodbe: prikrivajo, kako si delijo stolčke in vpliv

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th september 2023, 07:21 dop

Stranke Svoboda, SD in Levica so ob prevzemu oblasti javnosti prikrile del koalicijskega dogovora in to tisti posebej zanimiv o delitvi položajev in načinih dogovarjanja o vladanju. To na portalu N1 danes razkriva novinarka Meta Roglič, ki opozarja, da so koalicije v preteklosti objavile dogovore o vladanju (koalicijske sporazume) v celoti. In to vse koalicije Janeza Drnovška, Boruta Pahorja, Mira Cerarja, Marjana Šarca in tudi vse tri Janeza Janše

Koalicija Marjana Šarca je objavila celo sporazum o sovladanju z Levico, ki so jo s sporazumom o sodelovanju razglasili za opozicijsko stranko, ki dela z vladnimi.

Do sporazuma o delitvi položajev med Svobodo, SD in Levico je Rogličeva poskušala priti zaradi menjave na vrhu Levice, ko je vodenje namesto Luke Meseca prevzela Asta Vrečko, premier Robert Golob pa je sporočil, da se je z Levico dogovoril, da Mesec ostane podpredsednik vlade, čeprav ni več šef stranke in to čeprav mu je funkcija pripadla le zaradi vodenja stranke. Dodaten razlog, da je novinarka preverjala kadrovski del sporazuma o prevzemu oblasti, je bil odstop ministra za zdravje Danijela Bešič Loredana, ki je bil tudi podpredsednik vlade. Novinarki je državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper sporočila, da javnost nima pravice izvedeti, kako so se dogovorili za prevzem oblast v kadrovskem delu, ker je ta del sporazuma “interne narave”. “Zato očitno tudi ni bil objavljen in vam ga ne moremo posredovati,” je Rogličevi skrbnica koalicijske pogodbe sporočila, da javnost nima pravice vedeti, s kakšnim dogovorom so vladne stranke prevzele oblast.

Rogličeva opozarja, da je njena prošnja, naj ji posredujejo tudi javnosti prikrivani del koalicijske pogodbe, vladajoče vznemirila in bi naj o tem tekla beseda tudi na sestanku vodilnih predstavnikov koalicije pri premierju Robertu Golobu pred sejo vlade prejšnji teden, kjer naj bi generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković navzoče obvestila o prošnji in vztrajala, da se nam neobjavljenega dela pogodbe ne posreduje. Vsi ostali udeleženci sestanka iz vrst Gibanja Svobode, SD in Levice pa naj bi ji pritrdili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu