Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nekdanjega šefa tajne politične policije in komunističnega funkcionarja bo vlada pokopala z vojaškimi častmi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th januar 2023, 10:17 dop

Vlada Roberta Goloba je odločila, da bo nekdanjega visokega funkcionarja zveze komunistov v času socializma Janeza Zemljariča, ki je vodil tudi tajno politično policijo SDV (UDBO), pokopala z vojaškimi častmi. Kot so pojasnili v sporočilu za javnost je predlog za tak pokop politika, ki je bil del elite v zločinskem totalitarnem sistemu predlagal Marjan Šiftar z drugimi pobudniki. Šiftar je nekdanji šef kabineta nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Kučan je v prejšnjem režimu vodil komunistično stranko, ki je vse druge stranke onemogočila in dolgo s tajno službo in režimu podrejenim sodstvom preganjala vsako konkurenco.

Milan Kučan Foto: DZ/Matija Sušnik

Kučan je pred volitvami poslancev javno podprl Roberta Goloba in Gibanje Svoboda, tudi z ocenami, da ekscesne nagrade, ki jih je Golob prejemal za vodenje državnega podjetja niso nič posebnega in s tem prispeval, da so leve stranke, ki so po volitvah prevzele oblast, dobile odločno večino.

Ali podpirate odločitev vlade, da bo Janeza Zemljariča pokopala z vojaškimi častmi?

Loading ... Loading ...

Vlada navaja, da je Šiftar v obrazložitvi zapisal, “da je Janez Zemljarič nekdanji predsednik Izvršnega sveta SRS (1980-1984), ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge.”

Da gre za nekdanjega šefa tajne politične policije, ki ni bil nikoli izvoljen na nobenih svobodnih volitvah, ne omenjajo. Podobno izpuščajo, da je imel po vodenju slovenske socialistične vlade do razpada Jugoslavije pomembno vlogo v Beogradu, kjer je bil podpredsednik vlade socialistične Jugoslavije in da je bil visok funkcionar komunistične stranke v totalitarnem režimu, ki je onemogočal svobodno združevanje ljudi, svobodo tiska in druge za zahodni svet običajne svoboščine in pravice ljudi.

Zemljariča so obsežno odlikovali že v prejšnjem režimu, med drugim z redom bratstva in enotnosti leta 1981 za širjenje bratstva med jugoslovanskimi narodi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu