Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarčevo skrivanje cene mercedesov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:15 pop

“Slovenija si ne more privoščiti, da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo. S temi vozili se ne bomo vozili ne jaz ne ministri.”

Tako je premier Marjan Šarec (LMŠ) javnost ta teden razveselil, da dva mercedesa, vsak je stal po 816.543 evrov, notranji minister Boštjan Poklukar lani ni kupil zanj ali za ministre. Tudi nekoliko cenejša BMW terenca, vsak za 192.496 evrov, policija ni kupila za tiste, ki nam vladajo, smo izvedeli.

Kje neki.

Če bi bili zlobni, bi pripomnili, da so to na makedonski način, tam je premier enak mercedes S600, za sicer nekaj nižjo ceno tajno kupoval že leta 2012, kupili za tajno prevažanje partnerjev iz opozicijske Levice na koalicijska usklajevanja: en mercedes za Luko Meseca, en za Mateja T. Vatovca. Za Miho Kordiša pa le terenski BMW.

Trditev šefa vlade je bila seveda neresnična. Če bo policija ocenila, da so ogroženi, bodo v teh avtomobilih vozili tudi slovenske državnike. So jih že. Tuje državnike pa, če se bo kak tak pojavil.

Laž o ogroženi državni varnosti

V medijih in javnosti imamo pri teh mercedesih in bmwjih velik razlog za čudenje. Nakup teh so nam lani namreč povsem prikrili. Za to se moraš potruditi, ko gre za več kot dva milijona evrov in res velike avtomobile. V Makedoniji je Nikola Gruevski od notranje ministrice Gordane Jankulovske leta 2012 zahteval, naj prikrije ljudstvu. Pozneje so mu iz opozicije objavili so posnetek. Zaupnost pa ni nič novega tudi pri nas.

Na podoben način so nekoč v LDS kar nekaj časa kupovali Falcona. Najprej je Drnovšek zahteval tromotornega, da bi lahko letel tudi v ZDA. Kupili so potem nekaj cenejšega in ga, ker se takšnega aviona ne da skriti, javno razglasili za sredstvo za reaktivno prevažanje ranjencev.

Pri blindiranih mercedesih in bmwjih je to prikrivanje javnosti zastavila prejšnja vlada Mira Cerarja, ki je nakup tajno načrtovala.

A tiste vlade že leto dni ni več. In posel je zaupno lani dokončal novi premier. Da bo nazorno: Marjan Šarec je kot šef nove vlade nemško kanclerko Angelo Merkel obiskal 12. oktobra lani. Več o tem lahko preberete tukaj. Mercedesa pa sta bila plačana mesec dni pozneje: prvi BMW vsega dva tedna po obisku. Da se je Šarčeva vlada odločila, da bo javnosti prikrivala ceno in vsebino nakupa, je nazorno pokazalo, ker so celo zadnji teden zavračali odgovor na vprašanje, koliko so jih ti avtomobili stali in kaj so kupili.

Za kratenje pravice javnosti do podatkov, kako trošijo denar ljudi, imajo politiki skoraj vedno razlog, ki ni državna varnost, na katero so se sklicevali. Varnosti to, da sem v Spletnem časopisu razkril natančno ceno, ni ogrozilo. Tako ekscesno draga in luksuzna, da bi informacija o ceni in kakšnem hladilniku za šampanjce sprožila nemire ljudstva in ogrozila varnost oblasti in življenja tujih državnikov, ta vozila niso. So tudi še dražje verzije Mercedesov S600.

Ko zaradi prikrivanja pade vlada

Mediji so zaradi vladnega prikrivanja javnost prve dni napak obveščali, da sta mercedesa stala med 600.000 in 700.000 evrov vsak. V Spletnem časopisu sem s pomočjo Erarja razkril, da so za vsakega od mercedesov Autocommercu nakazali po 816.652 evrov. Za vsakega bavarca pa A-Cosmosu po 192,499 evrov. Iz vlade tega doslej niso ne potrdili in ne zanikali. V plačilu je bil tudi davek, kar je običajno.

Vladno prikrivanje cene je škandal in sramota.

Še sosedje na Hrvaškem so, ko so dve leti nazaj kupili podobna avtomobila, zmogli razkriti ceno. Zmogla je to tudi vlada Janeza Janše ducat let nazaj, ko so pred predsedovanjem EU že kupovali avtomobile z dodatno zaščito.

Tako so, denimo, pred dvema letoma poročali mediji na Hrvaškem:

So pa tajno tak Mercedes za 600.000 evrov že prej, bilo je leta 2012, kupili v Makedoniji, zaradi česar so se takratni šef vlade Nikola Gruevski, notranja ministrica Gordana Jankulovska in njen pomočnik Đoko Popovski znašli v sodnem postopku, vlada pa je padla.

Popovski je bil obosojen, da je privilegiral zastopnika podjetja Mercedes. Saj veste, tiste, ki so po tajnem postopku edini lahko prodali avto. Tudi pri nas je podobno.

Razlog padca vlade je bil objava posnetka, ko premier zahteva od ministrice, da naj kupi tak avto, ceno pa prikrije javnosti. Posnetek je v javnost spravil poznejši premier Zoran Zaev

Odgovor, da se cena v Sloveniji ne sme vedeti, ker bi to lahko ogrozilo varnost, so največji mediji v državi precej mirno sprejeli. Kar kaže, da so že spet pozabili, da jih ne plačuje vlada in da njihov lastnik ni več Zveza komunistov. Odgovor vlade bi si, če bi bili v državi z resnim tiskom, ki ima kak vpliv, zaslužil naslovnice nekaj dni zapored.

Takšno skrivanje in zaničevanje pravic javnosti do obveščenosti, kaj se počne z njenim denarjem, je namreč vzgled.

Z vrha oblasti se širi navzdol. In nižje omogoča prikrivanje kraj. Saj veste, noro visoke cene nabav v javnem zdravstvu. In še kje. In drage avtomobile, luksuzne vikende in spodobne jahte spretnih zastopnikov. In šefov nabav v javnem sektorju.

Gre, ker je tajno, kdo je kupil, pri kom in za koliko.

Dogajanje pa lahko pogledamo tudi skozi prizmo afere Patria, v kateri je veliko prahu dvignilo, ker je posredniške posle pri nabavah finskih oklepnikov dobil Rotis in ne Autocommerce nekdanjega funkcionarja LDS in prej ZKS Rigelnika. Ta je po tajnem postopku zdaj postal dobavitelj najnovejših oklepnih vladnih mercedesov.

Potrebujemo osem takšnih mrcin?

Na dilemo, ali država potrebuje štiri nova blindirana vozila z izbrano precej visoko ceno in konfiguracijo, ki bodo vključena v floto osmih vozil, pa težje odgovorim. Provladni strokovnjaki za varnost bodo rekli, da absolutno. Manj vladni, da niti ne. A za to, da ne pride do zlorab ali neracionalnosti pri takšnih nakupih, smo ljudje izvolili poslance, ki o tem, kaj kupiti, dokončno odločijo, ko potrdijo proračunske načrte države.

Če jih preveč zanese, jih lahko kaznujemo na volitvah.

Če jim kdo, seveda, razkrije, kaj bo sploh kupljeno. V primeru teh avtomobilov nobenega poslanskega pogovora ob sprejemanju proračuna ni bilo opaziti. V proračunu tudi postavke ni videti.

Zaupno je bilo torej celo za parlament. So pa poslanci veliko razpravljali o kupovanju oklepnikov za vojake. Ki bi jih ti zanesljivo potrebovali. A jih nimajo, ker je Levica ustavila kupovanje osemkolesnikov, ostro pa nasprotuje tudi, da bi zamenjali že zastarela štirikolesna oklepna ameriška vozila, ki dokazano rešujejo življenja.

Prioriteta so jim politiki. Prioriteta so si sami.

Iz desne opozicije so vladi zadnji tedne poslali vprašanja o kupovanju blindiranih avtomobilov za politike. Vprašanj o tem, zakaj o načrtih niso bili obveščeni veliko prej, pa še ni opaziti. Ministrstvo bi to moralo odgovoriti. Preprosto ne verjamem, da niso že dolgo načrtovali.

Je pa pri dragih limuzinah vedno tudi precej demagogije. Ko je Cerarjeva vlada kupila kup navadnih limuzin najvišjega razreda (brez oklepov) za prevoze najvišjih politikov, so v opoziciji po tihem priznali, da je bil že čas za menjave starih vozil, ki jih je večinoma kupila še prva vlada Janeza Janše v nekih boljših časih.

Tudi dražja vozila z oklepi so kupovali takrat, a javnosti niso prikrivali. Cena takrat še ni ogrožala nacionalne varnosti.

Vsaj naravnost povedati in pogledati v oči ljudem si tisti, ki plačajo dva milijona za štiri mrcine z našim denarjem, morajo upati.

Velja tudi za še ne zelo izkušenega premiera Marjana Šarca, ki mu je pri tem tokrat spodrsnilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu