Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sindikat vojakov s kazensko ovadbo in zasebno tožbo nad Erjavca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:16 pop

Sindikat vojakov (SVS) je danes kazensko ovadil ministra Karla Erjavca (DeSUS. Predsednik tega sindikata Gvido Novak pa je vložil tudi zasebno tožbo proti Erjavcu, ki ga v petek čaka interpelacija v državnem zboru tudi zaradi zlorabe vojaške obveščevalne službe za nadzor nad nekdanjim poveljnikom sil vojske Mihom Škerbincem.

Ovadba po nezakonito izvedenem nadzoru

Kot sem poročal je načelnica generalštaba slovenske vojske Alenka Ermenc prejšnji teden razkrila, da je po zaupnem poročilu vojaške obveščevalne službe, ki je nastal po nezakonitem nadzoru, ustno ovadila nekdanjega poveljnika sil Škerbinca. A javnosti Ermenčeva ni pripravljena razkriti, komu je Škerbinca ovadila in kaj bi naj general zakrivil, s čemer Ermenčeva krši pravico javnosti do obveščenosti. Načelnica se izgovarja, da je ovadba v postopku in da ne razkriva podrobnosti. Še vedno podrobnosti ni pojasnila niti nadzornikom obveščevalcev za zaprtimi vrati. Danes se je že drugi dan zapored opravičila, da ni mogla pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki skuša preveriti dogajanje. Predsednik komisije za nadzor obveščevalcev Matej Tonin jo je že povabili na sejo 8. julija, da bi pojasnila svoje ravnanje. Po informacijah iz komisije pa so se danes vendarle dogovorili, da Ermenčeva jutri zjutraj (in ne julija) le pride pred nadzornike.

Po tem je Tonin objavil takšno vabilo:

Novak in sindikat vojakov pa vsebine ovadbe ne skrivata. Kazensko so Erjavca ovadili zaradi kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi. Zasebna tožba pa je bila proti Erjavcu vložena zaradi razžalitve, žaljive obdolžitve in samovoljnosti.

Tako so o ovadbi in tožbi zapisali iz sindikata:

“Nesprejemljiva so dejanja ministra in njegove neresnične izjave v preteklih dveh mesecih, še posebej za ministra državotvornega resorja, saj je z njimi škodil ugledu Slovenske vojske in njenih pripadnikov. V času njegovega ministrovanja se je stanje v Slovenski vojski močno poslabšalo, danih je bilo mnogo obljub od česar se še nič ni udejanilo. Ukinitev dodatka 19 odstotkov po zamenjavi načelnika Generalštaba je razdvojila pripadnike Slovenske vojske, v decembru sprejeta Uredba vlade o plačah v vojski je vojaško hierarhijo s plačami še bolj porušila, sklep vlade o dodeljevanju dodatkov 10 odstotkov, 19 odstotkov in 20 odstotkov se v vojski ne izvaja kot je zapisan. Z obsodbo Sindikata vojakov Slovenije v obrazložitvah odpovedi pogodbe za delovanje se je minister postavil v vlogo sodnika, sindikat je obsodil kršenja pogodbe z ministrstvom in predpisov. V sindikatu smo za odpoved izvedeli od novinarjev, kar kaže na čisti populizem in krnjenje ugleda organizacije zaposlenih v Slovenski vojski. Predlog sindikata zaposlenih v Slovenski vojski za oblikovanje Komisije za pomirjanje, ki je predvidena v pogodbi za njegovo delovanje z ministrstvom, je lahkotno zavrnil. Zaupanje v ministra smo izgubili že pred časom, zaradi krnjenja ugleda Sindikata vojakov Slovenije in njegovega predsednika, Slovenske vojske in njenih pripadnikov moramo na sodišče, da dokažemo, da dejanja in širjenje neresnic ministra za obrambo Karla Erjavca niso sprejemljiva. V sindikatu smo prepričani, da so dejanja ministra kazniva, kar bomo tudi dokazali na sodiščih.”

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu