Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ zaupno o imuniteti Mesca pred “fašistom” Brščičem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:07 pop

Ali predsednika Levice Luko Mesca zaščititi pred kazenskim postopkom bo v četrtek za zaprtimi vrati razpravljala mandatno volilna komisija, ki jo vodi Ivan Hršak (DeSUS). Dovoljenje za začetek kazenskega postopka je zahtevalo okrožno sodišče v Ljubljani. V državnem zboru v imunitetnih postopkih javnosti prikrivajo, česa so poslanci obtoženi. S tem varujejo zasebnost poslancev, ki bi bila ogrožena, če bi ljudje izvedeli, za kaj gre. Škodilo bi jim, po domače.

Mediji pri Mescu ven!

Zaradi tega so skriti vsi dokumenti. Pred začetkom razprave, ali dodeliti imuniteto šefu Levice Mescu, pa bo mandatno volilna komisiji v četrtek novinarjem tudi pokazala vrata. Glasovanje državnega zbora teden pozneje, ali bo Mesec dobil imuniteto, pa bo javno. Poslanci imunitete skoraj nikoli ne zahtevajo in tudi ne dobijo. Čeprav informacije, kak postopek je sprožen, v DZ prikrivajo in bo mandatno volilna komisija razpravljali za zaprtimi vrati, je jasno, da gre za kazenski postopek, ki ga je zaradi zmerjanja lani sprožil predsednik stranke Dom Bernard Brščič.

Mesec je v DZ o Brščiču lani novembra dejal, da je “nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist”, pripisal pa mu je tudi urejanje spletnega portala Kavarna Hayek. Slednje je bilo napačno, znano je namreč, da je portal urejal novinar Reporterja Jože Biščak, ki je danes urednik Demokracije. Brščič je zanikal tudi, da bi bil neoliberalec. Zaradi zmerljivke, da je fašist, pa je napovedal tožbo.


Spor ima dodatno dimenzijo: Mesec in Brščič sta oba kandidata svojih strank na volitvah evropskih poslancev, ki bodo čez dva tedna. Česa je obtožen Luka Mesec, sem preverjal pri Levici. A najprej nisem bil uspešen. Predstavnik za stike z javnostjo Levice v državnem zboru dr. Nikola Janovič Kolenc na telefonske klice in SMS sporočilo v petek ni odgovarjal. Kar je zanj precej običajno. So mi pa z vrha Levice, ko sem dan pozneje, v soboto, preveril še tam, mimo svojega piarovca potrdili, da gre za spor, ki ga je sprožil Brščič.

Bernard Brščič je, ko sem še pri njem preverjal, ali je sprožil tudi kazenski spor, odgovoril pritrdilno, da ne gre le zasebno odškodninsko tožbo. V zasebnih tožbah sklicevanje na imuniteto ni mogoče. Na posnetku je Bernard Brščič:

Predsednik Dom Bernard Brščič

Zanimivost v tem primeru je, da kazenskega postopka proti poslancu Luki Mesecu po besedilu ustave zaradi zmerjanja Brščiča v DZ ne bi smelo biti. Ustava pravi tako:

“Poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah državnega zbora ali njegovih delovnih teles. Poslanec ne sme biti priprt niti se zoper njega, če se sklicuje na imuniteto, ne sme začeti kazenski postopek brez dovoljenja državnega zbora, razen če je bil zaloten pri kaznivem dejanju, za katero je predpisana kazen zapora nad pet let. Državni zbor lahko prizna imuniteto tudi poslancu, ki se nanjo ni skliceval ali ki je bil zaloten pri kaznivem dejanju iz prejšnjega odstavka.”

Mesec je Brščiča, da je fašist, ozmerjal v državnem zboru, za kar po ustavi Mesec ni kazensko odgovoren. Ne ščiti pa poslancev ustava pred zasebnimi tožbami.

Nekoč se je Ivo Hvalica že znašel v težavah zaradi tega in poslanci z desne so za upokojenega kolega celo zbirali denarno pomoč, da bi mu pomagali plačati odškodnino prisojeno v zasebni tožbi za izrečeno, ko je bil še poslanec.

SD podpis: Smrt fašizmu!

Je pa Mesec pozneje v izjavah za medije vztrajal pri trditvi v državnem zboru. Ko govori za medije nima imunitete kot za trditve v DZ. Zmerjanje Mesca, da je Brščič fašist, je primer sovražnega govora. Mesec je zmerjal povsem osebno in ne denimo kakšnega Brščičevega ravnanja ali izjave. Zmerljivko o fašistih je prejšnji režim uporabljal za opravičilo izvensodnih pobojev, revolucionarnega nasilja in tudi sicer za obračunavanje z notranjimi sovražniki. Poslanci SD, ki je naslednica stranke, ki je v preteklosti vladala tako, da je prepovedala vse konkurente in jih onemogočala tudi s tajno politično policijo, odpravila pa je tudi volitve, še danes svoja javna pisma podpisujejo z vzklikom: “Smrt fašizmu svoboda narodu”. Vzklik izvira iz časa druge svetovne vojne in po njej, ko ni bilo veliko milosti, mrtvih pa veliko.

Mesec ima s svojo stranko dogovor o sodelovanju s premierom Marjanom Šarcem. Šarec je, da bi preprečil širjenje sovražnega govora, državna podjetja lani pozval celo k omejitvi oglaševanja v porednih medijih. O primeru Mesčevega sovražnega govora je molčal. Proti sovražnemu govoru pogosto poziva tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD). Predsedujoči državnega zbora Branko Simonovič (DeSUS) lani Mesca ni opozoril, da širi neresnice in da se Brščič ne more braniti pred sovražno Mesčevo zmerljivko, da je fašist. Predsednik državnega zbora Židan se je pozneje odzval tako:

“Za red na seji državnega zbora skrbi predsedujoči, ki tudi presodi, ali je v posamezni situaciji potreben njegov odziv. Sam sicer menim, da je državni zbor naravni prostor za različna mnenja, a v duhu strpnosti, spoštljivosti in kulturnega dialoga.”

Levica je obratno precej občutljiva, če kdo ozmerja njih. Lani je njihov poslanec Franc Trček sprožil celo policijsko akcijo proti poslancu SNS, zdaj tudi kandidatu za evropskega poslanca Zmagu Jelinčiču.

Na “Idiote iz Levice” pa občutljivi

Razlog je bil, ker je Jelinčič, ko se je odzival na zamisli Levice, kako preurediti obdavčitev kapitala, na celjskem obrtnem sejmu za Levico dejal, da so idioti, ki sodijo v Venezuelo.

Več o primeru Idioti iz Venezuele lahko preberete na povezavi na članke o tem

Postopek proti Jelinčiču je potekal prikrito javnosti, težava se je pojavila, ker je Jelinčič sam razkril, da ga nameravajo policisti zaslišati zaradi “idiotov iz Venezuele”. Da je postopek proti Jelinčiču sprožil Terček sem po informacijah iz Levice razkril v Spletnem časopisu. Policijska akcija se je potem hitro končala. Iz policije so, ker sem preverjal tudi tam, sčasoma povsem uradno zavrnili razkritje informacije, na čigavo zahtevo zaslišujejo člana komisije za nadzor obveščevalnih služb Jelinčiča, češ da gre za osebne podatke. Ta “osebni” podatek je bil, da je preiskavo po telefonu od policistov zahteval Trček, ki je bil nadzornik obveščevalcev v prejšnjem mandatu.

Policija je, ko je zavrnila razkritje (sicer že znane) informacije, povsem očitno kršila pravico javnosti do obveščenosti, da bi prikrila ravnanje poslanca vladajoče koalicije, to namreč ni bil nikakršen oseben podatek. Klic Trčka pa tudi nikakor ne bi smel biti razlog za policijsko akcijo.

Je pa takrat vsaj nova direktorica policije Tatjana Bobnar, ko je, tudi zaradi opozoril v Spletnem časopisu, opazila, kaj se dogaja, policijsko akcijo takoj ustavila. Jelinčiču so se pozneje iz policije poskušali tudi opravičiti.

Na posnetku sta Luka Mesec in Franc Trček:

Poslanca Luka Mesec in Franc Trček (Levica) Foto: DZ
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu