Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Priprti Šiško gre na evropske volitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th marec 2019, 10:42 pop

Andrej Šiško, ki je v Mariboru priprt že od septembra lani, ker bi naj pripravljal državni udar, bo kandidiral tudi na evropskih volitvah. To je včeraj napovedala sopredsednica Gibanja zedinjena Slovenija Anica Bidar, ki je novinarje za danes opoldne povabila pred državni zbor, kjer namerava prestaviti podrobnosti kandidature doslej kandidata že na predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitvah.

Je bil puč pri Šišku ali v DZ?

Šiška so priprli septembra lani, nekaj mesecev po parlamentarnih volitvah, na katerih je njegovo gibanje Zedinjena Slovenija volilo 0,57 odstotka volivcev ali 5.287 volivcev. Priprli so ga, ker naj bi pripravljal državni udar, poskus strmoglavljenja oblasti bi naj zagrešili s paradiranjem zakrinkanih mož po oddaljenih gozdovih Pomurja v dneh, ko je v Ljubljani oblast prevzemal Marjan Šarec, ki s svojo stranko ni dobil relativne večine na volitvah. Krepko je zaostal za SDS Janeza Janše. Šarčev prevzem oblasti je bil tudi neke vrste mini puč, ko se je množica poraženk volitev povezala proti relativnemu zmagovalcu. Šiško je pozneje kandidiral tudi na lokalnih volitvah v Mariboru, a v kampanji ni mogel resno sodelovati, ker je tudi vrhovno sodišče pritrdilo nižjim sodiščem, da obstaja utemeljen sum, da je ustanovil paravojaško enoto, pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe. Senat, ki ga je vodil nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, je zavrnilo zahtevo Šiškovega odvetnika za varstvo zakonitosti in odpravo pripora, ki je bil odrejen zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. V senatu pa sta bili še Marjeta Švab Širok, ki je bila poročevalka, in Barbara Zobec. Odločitev senata ni bila soglasna.

V Mariboru enako kot kandidat Levice

Šiško je bil za krajši čas pred tem tudi že izpuščen. Da ni razlogov za pripor, je odločil nekdanji namestnik šefa Sove, danes pa preiskovalni sodnik v Mariboru Janez Žirovnik. Več o tem in sicer o zgodovini dogajanja in zakulisjih, lahko preberete tu: 2018/09/11/sova-za-preiskovanjem-andreja-siska/ Na lokalnih volitvah 18 novembra lani je Šiško v Mariboru, čeprav je bil priprt, dosegel 11 rezultat med 18 županskimi kandidati. S 1.5 odstotka glasov je zbral enak delež kot kandidat Levice Vladimir Šega. Za kampanjo za občinski svet, kjer so med 26 strankami dosegli 22 rezultat, je njegova stranka prijavila, da je zbrala 1.360,00 evrov. Poročilo je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu