Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje: V Ljutomeru so desni “vstajniki” podprli Karbo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th november 2018, 07:23 dop

V  Mariboru leva stran pred nedeljo uporablja tudi že vse rezervne sile, da ne bi zmagal nekdanji poslanec SLS in večkratni župan Franc Kangler. Za oblast pa se po občinah trese še 33 dosedanjih županov, kar dva župana pa kar osebno ogrožata novinarja. V Mariboru je župan Andrej Fištravec že odpadel, njegovo vlogo proti Kanglerju je na levi prevzel Saša Arsenovič (SMC). Pričakovati je, da bodo zadnje dni na volišča tam mediji poskušal spraviti vse leve volivce z dramatičnimi opozorili, da Kanglerju nenavadno dobro kaže in da bo vsak glas pomemben. Na karto nasprotovanja Kanglerju bodo igrali, ker Arsenovič nikakor ni idealen kandidat. Je pa v prvem krogu Kangler kar zaostal. Volilo ga je 14.009 volivcev, Arsenoviča pa 17.041. Za Arsenoviča bodo skoraj gotovo vstajniški volivci Andreja Fištravca, ki je bil tretji s 3826 glasovi. Precej neverjetno je namreč, da bi, čeprav njihov revolt mestu nikakor ni prinesel napredka, podprli Kanglerja.

Novinarji v politiko po vzgledu Šarca

Se je pa podobno neverjetna podpora zgodila v Ljutomeru, kjer sta lokalni NSi in SLS podprli novinarja Dejana Karbo, ki je to tudi razglasil na tiskovni konferenci in s plakati po občini. Med člani stranke in na državni ravni je zaradi tega nastala kraval. Iz NSi je Matej Tonin sporočil, da kandidature na državni ravni niso podprli, lokalno pa niso pooblaščeni za to. A to ne spremeni veliko. Tako je preposlal sporočilo stranke:

Predsednik SLS Marjan Podobnik pa mi je povedal, da sam Karbe nikakor ne bi podprl, a je odločitev pri njih prepuščena lokalcem, v Ljutomeru pa so šibki in so odločanje tam prepustili NSi. Razlog za zaplet je, je slišati iz Ljutomera, da sedanje županje stranke nikakor ne marajo in so lokalni strankarji pripravljeni podpreti kogarkoli, da se je znebijo. Celo razvpitega kandidata SD Dejana Karbo.

Fake news: V čigavo škodo in komu v korist

Karba s slabšega položaja (drugega mesta) v Ljutomeru vstopa v drugi krog proti županji Olgi Karba. Na posnetku je s šefom SD in državnega zbora Dejanom Židanom:

Dejan Karba in Dejan Židan med kampanjo Foto: SD

V Ljutomeru je bilo že pred dvema tednoma precej napeto, ker pri preštevanju glasovnic nekaj časa ni bilo gotovo, ali bo novinar Karba v drugem krogu. Karbo je na koncu volilo 25,2 odstotka volivcev. Precej je zaostal za trenutno županjo, ki jo jo volilo 41,7 odstotka volivcev. Enak priimek je slučaj, nista v sorodu. V glasovih: za županjo Karbo je bilo 2299 volivcev, za novinarja Karbo 1391.  Na tretjem mestu je bil kandidat SMC Andrej Vršič s 22,12 odstotka. Volilo ga je 1.219 volivcev. Karba je kot novinar Dela v preteklosti zaslovel z nekaj zgodbami, denimo, ko je kardinala Franca Rodeta na vrhu naslovnice pozval na testiranje očetovstva z domnevo, da je oče Petra Stelzerja, objavil je še serijo zapisov, kako Rode kot mlad duhovnik ni ravnal preveč vzorno in zadržano, ko gre za intimnosti, povrhu bi naj ne skrbel za posledice.  Domneva o očetovstvu se je po testiranju izkazala za neresnično in zgodba se je s tem hudo sfižila. Pred tem je bil Karba avtor članka na naslovnici Dela, da denar iz Patrie ni šel šefu SDS Janezu Janši, ampak na račun stranke SDS, ki je vseboval same neresnice že v naslovu in je bila tipičen primer “fake news”. To so neresnične zgodbe v največjih medijih, ki so udarno objavljene s propagandnim namenom. V škodo ene in v korist druge stranke, v škodo SDS in v korist SD, za katero Karba zdaj kandidira, denimo. Podpreti takšnega kandidata je za NSi in SLS precej nerodno. Bolj komično bi bilo le še, če bi ga podprla še lokalna SDS. To se pa ni zgodilo.

V anketi lahko odgovorite, kako ocenjujete to dogajanje:

Kaj menite o odločitvi lokalnih odborov NSi in SLS, da podprejo župansko kandidaturo SD Dejana Karbe?

View Results

Loading ... Loading ...

Požarju prvič ni uspelo

Proti večinskemu medijskemu toku, ki podpira Karbo in kandidata za župana Maribora Saša Arsenovića je v medijskem prostoru Bojan Požar z zgodbami, da bi naj bila oba v hudih dolgovih. (Denimo z zgodbo na povezavi: Jankovicev-sindrom-koliko-v-resnici-dolguje-arsenovic-in-kako-je-dejan-karba-zamolcal-svoje-financno-stanje.) Denarno mnogim novinarjem zadnja leta res ne gre najboljše. Predvsem za časopisne novinarje so časi težki in postati župan kakšnega manjšega mesta se zdi priložnost, kako uiti brezposelnosti ali nizkim honorarjem.  Tudi Požar je nekdanji časopisni novinar, ki se poskuša tudi v politiki. Na volitvah poslancev se s stranko, ki jo je prevzel, ni najbolje odrezal. Dosegel je 0,88 odstotka in s tem ostal tik pod pragom, ko bi dobil redne državne dotacije. Na lokalnih volitvah mu v Mariboru tudi ni uspel preboj. Ostal je brez sedežev v mestnem svetu. A ker je stranko volilo več kot odstotek volivcev, natančneje 1,07 odstotka, bo prihodnja leta stranka dobila občinsko dotacijo za delovanje. Za naslednji poskus.

Se pa je Požarjeva stranka v Mariboru po rezultatu znašla v zanimivi družb: za SAB Alenke Bratušek in LMŠ Marjana Šarca, pa pred SNS Zmaga Jelinčiča in Zelenimi Andreja Čuša. Tako:

Na županskih glasovnicah bo v nedeljo še en novinar iz dnevnikov, ki zadnje desetletje katastrofalno izgubljajo bralce. Na Jesenicah je bil v prvem krogu celo najuspešnejši novinar Dela Blaž Račič s 23,5 odstotka volivcev. Volilo ga je 1.532 volivcev. Prehitel  je župana Tomaža Tom Mencingerja (SD), za katerega je bilo 23,2 odstotka volivcev ali 1.510. Torej 22 manj kot za Račiča. Novinarji na županskih položajih niso novost za državo. Posebej značilni so bili v preteklosti za Kamnik, kjer je oblast nekoč prevzel novinar Tone Smolnikar, nasledil ga je Marjan Šarec, ki je tudi prišel z javne televizije, a je bil tam bolj komik in igralec kot novinar. Danes je šef vlade. Obdobje novinarjev na vrhu Kamnika se končuje. Igor Žavbi, ki tam kandidira za LMŠ, ima ob kandidaturi zapisano, da je gostinski tehnik, Matej Slapar (NSi) pa, da je ekonomist. Na Jesenicah, kjer kandidira Račič, so številni kandidati v prvem krogu zbrali podobne deleže. Na tretjem mestu za “zmagovalcema” ni veliko zaostal Miha Rebolj (SMC) s 22,3 odstotka, na četrtem je bila že nekoliko v ozadju Alma Rekić (Levica) s 15,7 odstotka, ki jo del javnosti pozna zaradi nastopa v kulinaričnem šovu MasterChef.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu