Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija popravila predvolilni greh SMC, DeSUS in Levice pri sociali

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 09/11/2018)

Poslanci so na vrat na nos že popravili zakon o socialno varstvenih prejemkih, ki so ga po skrajšanem postopku na precej neumen način pred vsega pol leta “popravili” poslanci vladnih SMC, DeSUS in Levice.

Popravek predvolilne neumnosti

Za popravek popravka je danes glasovalo 44 koalicijskih poslancev, pet iz NSi in SDS je bilo proti. Ostali so se vzdržali ali manjkali. Glasovanje je bilo po strankah takšno:

Proti so glasovali tudi pomembni poslanci: predsednik SDS Janez Janša, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Če pred pol leta uzakonjenih novosti ne bi popravili, bi se vladajoči osramotili in prizadeli socialno najbolj šibke, ki bi po koncu volilnega leta nenadoma dobili krepko manj denarja. Vlada Mira Cerarja je nekaj mesecev pred junijskimi volitvami poslancev  predlagala povišanje varstvenega dodatka s 297 evrov na 331 evrov v začetku leta 2019. Tekmo je predvolilno sprejela Levica Luke Meseca, ki  je predlagala povišanje na kar 441, s prehodnimi določbami pa so – kot posladek – iz Levice ponudili, da bi od 1. junija do novega leta veljalo prehodno povišanje zneska na 385 evrov.

A se bo še splačalo delati?

Takrat še ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD) je aprila opozorila, da se z visokim povišanjem, ki ga je pred volitvami predlagala Levica, izenačuje razlika med tistimi, ki delajo in tistimi, ki ne delajo.  A Mrakovo so pri glasovanju v odboru in v državnem zboru njeni koalicijski partnerji na zvit način nekoliko preigrali. Predlog Levice, da bi z novim letom socialno pomoč povišali na 441 evrov, je večina sicer zavrnila in odločila, da bo dodatek po novem letu povišan na 331 evrov, kar je predlagala vlada in Mrakova. A v prehodnih določbah, s katerimi se predpiše, kako se bo povišanje z novim letom uveljavilo, so izglasovali zamisel Levice, da se bo od junija (torej od časa volitev) do novega leta že izplačevalo po 385 evrov. To so izglasovali kot prehodno rešitev, čeprav s kakšno prehodnostjo ni imelo niti najmanjše zveze, da bi z novim letom potem prešli na precej nižji vladni znesek 331 evrov. Ta rešitev ni prehodna, je  pravno in dejansko precejšnja norost. Je tudi primer zlorabe prehodnih določb zakona, ker se z njimi praviloma ne sme določati vsebine zakona.  V proračunu denar za to tudi ni bil predviden. A tik pred volitvami se takšne stvari dogajajo. To prehodno norost so v tretjem in zadnjem branju izglasovali poslanci SMC, Desusa in Levice. Za je bil še formalno nepovezani Matjaž Hanžek (prej Levica). A nihče iz SD ali opozicijskih strank.  Razplet glasovanja o zakonu povsem na koncu je bil takšen:

Posledica takšnih “kompromisov”, to ni bil edini tak primer, pred volitvami je bila, da sta SMC in DeSUS zgrmeli na volitvah, najmanjši partnerici, torej SD Dejana Židana pa, čeprav se ni pridružila tem populističnim zloraba prava, je uspelo krepko popraviti volilni rezultat. Levici pa tudi.

Prehodna Mesečeva rešitev postaja stalna

Predsednik in podpredsednica DZ Dejan Židan (SD) in Tina Heferle (LMŠ) med sejo kolegija, ki je odločal, kako popraviti predvolilno neumnost SMC, DeSUS in Levice. Foto: DZ

Da se z novim letom socialno varstveni prejemki ne bi znižali na tisto, kar so poslanci SMC, DeSUS in Levice izglasovali pred pol leta, torej na 331 evrov, so poslanci zdaj popravili zakon, da bodo dodatki tudi po novem letu ostali 385 evrov

Zakon bo moral začeti veljati skoraj čez noč, da bi centri za socialno delo o pravicah po novem letu lahko decembra že odločali, ker sicer bodo januarja izplačila znižana. Na izredno sejo v petek so to uvrstili dan prej, v četrtek ta teden, ker so ugotovili, da bi bilo odločanje na redni seji konec novembra prepozno in bi se pomoči s tem ljudem zaradi zamude znižale.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu