Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Migrantska oblast

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th oktober 2018, 06:34 dop

“Bili so poškodovani. Trije policisti in trije migranti. Poškodbe so lažje.” Tako so mediji ta teden poročali iz okolice Velike Kladuše, kjer je skupina nekaj sto migrantov poskušala na silo vstopiti na Hrvaško in s tem v EU. A jih je policija ustavila in jih onemogočila s fizično silo in solzivcem. Teden prej smo gledali množične proteste v Bihaču, kjer so ljudje poskušali onemogočiti avtobusni in železniški promet, da jim oblasti ne bi več dovažale migrantov, ki so v BiH obstali.

Večinoma želijo k nam. A le začasno. Ker je čez Slovenijo najlažja pot na Zahod. V našem parlamentu so se poslanci med temi dogodki pogovarjali o ideji SDS, da bi zaostrili nadzor in ustavili hitro večanje števila migrantov, ki od aprila množično vstopajo v državo mimo mejnih prehodov in da bi jih tudi še hitreje vračali na Hrvaško, ki jih potem vrača v BiH.

Čigavi hlapci in cepetavčki smo?

Iz vladnih vrst so te predloge SDS označili za predvolilno zlorabo, ji očitali “nacistične metode”, Jani Möderndorfer (SMC) pa je SDS pripisal celo, da pozivajo: “Begunci raus”.

Nastop politikov je bil – jasno – političen. Na vso moč zmerjajo SDS, da si ta ne bi nabrala točk, sami pa počnejo, kar opozicija predlaga. Ne sicer tako učinkovito, ker je to težko, meja je dolga in zapletena, a policija je do konca septembra na Hrvaško že vrnila skoraj tri tisoč migrantov, ki so ušli nadzoru in prišli v državo mimo pravil. Uporabili so, če uporabimo kvalifikacije Janija Möderndorferja, nacistični pristop: “Begunci raus”. V koalicijski pogodbi so se vladajoči dogovorili in javno razglasili, da bodo porušili ograjo na meji. Povsem logično je po tem vzorcu, da jo v resnici dodatno postavljajo, a nadvse zaupno.

Pred dvema letom, ko je bila SDS tudi v opoziciji, so vladajoči sami že dopolnili zakon, ki omogoča zaprtje meje in hitro vračanje tistih, ki bi prišli mimo. Kot bi rekel Möderndorfer: nacistična rešitev. Kako je takrat ravnal Möderndorfer? Je glasno protestiral? Niti najmanj. Je pa Milan Brglez in se sprl s Mirom Cerarjem, kar se je letos končalo tako, da je zdaj Brglez pri SD Dejana Židana.

Pri glasovanju o menda nacističnih ukrepih, ko so jih predlagali njegovi, je Möderndorfer lani manjkal.

V tem slogu se je na predloge SDS odzvala tudi podpredsednica državnega zbora Tina Heferle iz stranke LMŠ Marjana Šarca, ki zdaj vodi vlado. Tako je povedala:

“Smo samostojni in suvereni ali želimo biti neki hlapci Madžarske oziroma njeni cepetavčki? Resno, spoštovano kolegi, ali vi resnično težite k madžarizaciji naše domovine? To, kar ste predlagali v sklepih, na način, kot ste to formulirali, in cilji, ki ste jih s tem želeli doseči, vse to je zame nesprejemljivo in se bom proti takšni politiki borila z vsemi štirimi okončinami. Populizem, ki ga zganjate na migrantski tematiki, je zame skrajno nedopusten. Politika strahu, ki jo želite izvajati, je skrajno nedopustna in, milo rečeno, je tudi zelo ponižujoča do slovenskega naroda.”

Mi smo drugačni kot Viktor Orban, bi lahko prevedli ta nastop. Mi pustimo, da se tisoči (in če je treba deset tisoči) migrantov prebijajo skozi nevarne gozdove, plavajo in umirajo v Kolpi, da jih potem primejo naši policisti in jih po zapletenih pravnih postopkih vrnejo nazaj na Hrvaško, sosedje pa v Bosno, da lahko migranti poskusijo ponovno. Ker je to bolj v skladu s temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami kot učinkovitost Orbana in Madžarov, ki z ograjo že imajo izkušnje, le da je pred desetletji ta onemogočala beg iz vzhodnega bloka proti nam.

Kdo je živčen in kdo ne

Pomemben del “prebežnikov” nam v Sloveniji med zapletenimi postopki, v katerih nimajo možnosti, ker gre večinoma za ekonomske migrante, pobegne. Še posebej tisti, ki so zahtevali azil. Tako smo vedno reševali probleme: izvažamo jih. Migranti itak želijo oditi, mi pa imamo le stroške, ko jim to preprečujemo. Navduši pa to tudi večino novinarjev, ki sodi bolj na levo, ki menijo, da mora Evropa sprejeti še veliko več migrantovi in da ji morajo pri tem na vso moč pomagati. So pa zaradi te humanosti nekoliko živčni naši sosedje na zahodu in severu, kamor ti azilanti bežijo in zato so že pred časom uvedli mejni nadzor proti nam, ki ga zaostrujejo.

Podatki policije in MNZ o tem dogajanju, ki jih večina medijev pred pomembnimi volitvami nikakor ne predstavlja, ker bi lahko škodilo ljudstvu, so takšni:

Policija, kot kažejo te številke, nadzoruje položaj, kot to zahtevajo vladajoči. To pomeni, da v državo iz dneva v dan prihaja več Pakistancev, Alžircev in podobnih prebežnikov iz daljnih dežel, da ji lahko potem naša birokracija in policija vrača na Hrvaško. Vmes imajo veliko dela nevladne organizacije, prevajalci, odvetniki, sodišča in novinarji… Ker ima vsak pravico do postopka.

Ni pa vladajočim ta teden uspelo te temeljne pravice beguncev, drugih migrantov in vseh navadnih državljanov potrditi še v odboru, ki je razpravljal o nezaslišanih predlogih SDS, da bi morali bolje varovati mejo in hitreje vračati. Levica je zaradi nasprotovanja idejam SDS protestno s seje odšla že čisto na začetku, s čemer si je Violeta Tomić priborila prost popoldan. Zvečer pa so sejo zapustili še z desne in s tem vladajoči koaliciji onemogočili sprejetje revolucionarno znane ugotovitve.

Takšne:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (12)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu