Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Turnškova razorožitev Zveze borcev je odpravljena!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th oktober 2018, 07:15 dop

Pripor Andreja Šiška, ker se je razkazoval s svojo stražo (vardo), oboroženo s sekirami in nekakšnimi puškami, za katere pa ni jasno, ali so bile prave, je sprožil nenavadne turbulence v Zvezi borcev. Tam je predsedstvo, podpisal pa je ukaz o tem Tut Turnšek, prepovedalo, da bi se nekdanji partizani (spominske čete) na prireditvah Zveze borcev in drugod še smeli razkazovati s puškami, mitraljezi in podobnim..

Turnšek: Raba orožja je prepovedana!

Odločitev, da ne bodo več paradirali s puškami in mitraljezi, je predsedstvo ZZB sprejelo pred dobrim mesecem, spoštovanje tega sklepa pa je Turnšek s sporočilom po elektronski pošti zahteval takoj. Zdi se, da so se ustrašili, da bi policija lahko pozaprla tudi njih. Predsednik Turnšek je članstvo o tem, da se morajo izogibati ustvarjanju vtisa, da so kakšna Šiškova Varda, obvestil s takšnim sporočilom:

 

 

Med borci, povečini so člani Zveze borcev rojeni po vojni, je navodilo, da se ne smejo več kazati z orožjem v rokah na raznih manifestacijah, menda sprožilo precejšen revolt. In to takšen, da je odločitev, da je treba skriti orožje in podobne pripomočke, vrh Zveze borcev po komaj mesecu dni zdaj že preklical. Tega najnovejšega ukaza, ki spet dovoljuje razkazovanje z orožjem, ni podpisal nekdanji obrambni minister Tit Turnšek, ki je moral kot minister odstopiti, ker je vojaški obveščevalni kombi pri Zavrču nekoč nekako zašel na Hrvaško, kjer so ga ustavili in zaplenili hrvaški prometni policisti, kar je bila ena večjih blamaž slovenskih vojaških obveščevalcev.

Križman: Puške so spet dovoljene!

Pod dopis, da Varde Zveze borcev spet lahko paradirajo po različnih prireditvah in gozdovih, a le z replikami in onesposobljenimi puškami in mitraljezi, se je podpisal podpredsednik Marijan Križman. Dopis je Zveza borcev objavila tudi na svoji spletni strani in ni šel le po elektronskih sporočilih.

Tako je zapisal Križman:

“Izjava za javnost

Ponosni smo, da imamo med seboj ljudi, ki v spominskih enotah simbolizirajo partizane in s tem ohranjajo njihov lik in vrednote s katerimi so v štiriletnem boju slovenskemu narodu izbojevali svobodo.

Predsedstvo je na redni seji dne 8. oktobra 2018 sprejelo «Navodilo o delovanju spominskih enot NOV in PO Slovenije» ter tako določilo njihovo mesto in vlogo v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Spominske enote se udeležujejo proslav in dogodkov iz časa NOB Slovenije ter proslav najbolj znanih dogodkov iz NOB nekdanje SFR Jugoslavije. Prav tako so prisotne na žalnih slovestnostih ob spominu na padle borce NOB in umrle člane organizacije borcev za vrednote NOB. Pripadnice in pripadniki spominskih enot lahko nosijo trajno onesposobljeno orožje ali replike, ki simbolizirajo lik partizana iz NOB, v skladu z veljavnimi predpisi RS. Po zaključku prireditve se orožje v skladu z zakonodajo pospravi v za to primerne prostore, da se z njim ne vznemirja obiskovalcev. Pripadniki spominskih enot so oblečeni v uniforme slovenskih partizanov med NOB. Zaradi usklajenega delovanja in medsebojnega informiranja bo vsaka spominska enota imenovala po enega predstavnika v Odbor spominskih enot, ki deluje pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Nenazadnje so spominske enote dobile svojo mesto v statutu Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in tako postale naš sestavni del vrednot in spomina polpretekle zgodovine.

Marijan Križman
podpredsednik ZZB NOB Slovenije”

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu