Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preobrat pri Pahorju: Janša tokrat ni zaprt, postaja mandatar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th junij 2018, 04:53 pop

Pred štirimi leti je bil relativni zmagovalec volitev Miro Cerar pri predsedniku republike Borutu Pahorju na posvetu že v sredo po volitvah. Janez Janša je bil takrat v zaporu. Tokrat je relativnega zmagovalca volitev Janšo Pahor na pogovor povabil v četrtek, a že prej je povedal, da ga bo predlagal za mandatarja. Poraženec po štirih letih je zdaj Cerar. A ni nujno, da bo Cerar izgubil tudi oblast. Podporo, da bi sestavil vlado s strankami dosedanje Cerarjeve vlade, zbira predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki se je o tem že pogovarjal s svojo nekdanjo strankarsko sopotnico v PS Alenko Bratušek. Bratuškova je svojo stranko podobno kot Šarec ustanovila po razpadu PS. Kandidaturo po vsej državi je stranki nekdanje premierke s poslanskim podpisom omogočili poslanka SMC Vlasta Počkaj, uspelo jim je ponovno priti v parlament, Bratuškova sama pa ni bila izvoljena. Šef zadnja leta vladne SD Dejan Židan, ki je iz vladne koalicije edini popravil rezultat, je novinarjem včeraj znova zagotovil, da jih v koaliciji z Janšo ne bo in jo bo torej sklepal s Šarcem…

Ko je bil Cerar na vrhuncu

Novinarji čakajo med pogovorom predsednika republike in predsednika SDS za zaprtimi vrati

Po štirih letih položaj po volitvah pri Pahorju ne bi mogel biti veliko bolj drugačen. Ko je po zmagi na volitvah k Pahorju zmagovito prišel Cerar, je bil Janša v zaporu in še to ni bilo jasno ali mu bodo iz zapora sploh dovolili na sejo parlamenta in ali mu bodo potrdili poslanski mandat. Pred štirimi leti v tednu po volitvah ni bilo gotovo, ali bo za SLS iz tujine morda še prišlo nekaj sto glasov, da bi dosegla prag in dobila štiri mandate, kar se na koncu ni zgodilo. Letos je SLS daleč pod pragom, Janša že dolgo več ni v zaporu, ker je ustavno sodišče vse sodbe razveljavilo. K Pahorju prihaja kot relativni zmagovalec volitev. V primerjavi s Cerarjem se mu obeta več težav, ker desni pol na volitvah ni dobil večine. Pred štirimi leti je Pahor Cerarju zagotovil, da bo hitro sklical konstitutivno sejo državnega zbora. To se je tudi zgodilo, volitve so bile 13 julija, sejo državnega zbora, na kateri je bil za predsednika izvoljen Milan Brglez, pa je Pahor sklical za prvi avgust. Torej tri tedne pozneje. Cerar je takrat napovedal, da bo, ko bodo prešteti še glasovi iz tujine, začel pogovore o koalicijah, ki bodo potekali vse do konstituiranja državnega zbora, »kjer bodo že morali biti vsaj neki zelo jasni obrisi koalicije določeni.« Dogovor z Desusom Karla Erjavca in SD Dejana Židana je Cerar dosegel z lahkoto. S SDS Janeza Janše se ni pogovarjal.

Pahor: Pojdimo lepo mirno po vrsti

Nekaj težav je bilo pozneje, ker po potrditvi mandata Janši, ki je iz zapora smel v državni zbor, večina ni bila pripravljena izvoliti komisije za nadzor obveščevalnih služb, v katero je SDS predlagala Janšo. Zaplet je zaostrilo, ko je večina Janši pozneje celo odvzela mandat, razpletlo pa je to ustavno sodišče, ki je ugotovilo, da je večina s tem ravnala neustavno in Janši vrnilo sedež. Posebej pa razveljavilo še vse sodbe v primeru Patria. Na kritike zagovornikov Marjana Šarca, ki je na volitvah z LMŠ zbral pol manj glasov kot Janša s SDS, da predsednik Pahor ne bi smel kar razglasiti ,da bo mandat za sesdtavo vlade najprej dodelil relativnemu zmagovalcu, je Pahor odgovoril tako: ” Če zmagovalec volitev ne bo sestavil vlade, se bodo, take izkušnje že imamo, iskale druge rešitve. Toda pojdimo lepo in mirno po vrsti. Najprej dobi mandat zmagovalec.”

Državna volilna komisija je včeraj k rezultatu volitev prištela še 1518 glasov po pošti iz Slovenije. Te glasovnice na rezultat niso vplivale, razplet po pošti je bil, navajam stranke z vsaj odstotkom glasov, takšen:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu