Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prava afera Patria: Cekuta do volitev ne bo v zaporu

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/05/2018)

Slikarju Juretu Cekuti do volitev 3. junija ne bo treba v zapor, ker je za ne najbolj primerno pomoč s pridobivanjem informacij Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, v več obrokih na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. Zaradi tega je bil Cekuta že lani spomladi pravnomočno obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, denar pa bi moral tudi vrniti. A so v zaporu na Dobu Cekuto, kar sem lani julija razkril v Spletnem časopisu, zaman čakali. Ni se pojavil. Primer je povezan z volitvami. Na rezultat prejšnjih volitev je namreč resno vplivala sodna odločitev v primeru Patria, zaradi katere je moral takrat v zapor predsednik opozicijske SDS Janez Janša, pri katerem ni bilo nobenih dokazov o kakšnih nakazilih ali čem podobnem iz finske Patrie.

Zapor brez dokazov, z dokazi pa ne

Sodbo in kazen Janši je ustavno sodišče po volitvah razveljavilo. Janši pa so vrnili tudi poslanski mandat, ki mu ga je koalicijska večina odvzela z zlorabo oblasti; sklicevala se je na zakon, ki je to omogočal le, če bi bil Janša na zaporno kazen obsojen že po izvolitvi za poslanca. Bil pa je že pred volitvami. Nekdanji predsedniški kandidat Cekuta, ki je nekoč prijateljeval z nekdanjim premierom Janezom Drnovškom (LDS) in ki ni nikoli veljal za osebno blizu SDS, se je lani umaknil v Bosno in Hercegovino in tam skušal dobiti tudi azil. Po poročanju medijev je v BiH Cekuta dobil dovoljenje za začasno bivanje, dokler ne odločijo o njegovi prošnji za azil. Tam je tudi razstavljal, se udeleževal javnih dogodkov in celo nastopal na televizijah. Slovensko sodišče pa je od poletja, ko se ni pojavil na Dobu, pa do novega leta presojalo njegove pritožbe, da ni dovolj zdrav, da bi lahko odsedel kazen. Cekuti se je čez novo leto zdravstveno stanje res drastično poslabšalo, v BiH je v začetku letošnjega leta padel v komo zaradi sladkorne bolezni, zaradi česar so ga prepeljali na zdravljenje v Slovenijo (v Celje). Iz kome se je zbudil že v BiH. Sodišče pa je po tem marca odločilo, kot so mi pojasnili te dni, da obsojenemu odloži izvršitev kazni za tri mesece, torej do junija letos, ko bodo volitve.

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu