Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čuš ob Babičevo, DVK mu je črtal tudi očeta

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th maj 2018, 03:24 pop

Kandidatko Mileno Babič, sicer brezposelno inženirko tekstilne tehnologije iz Pesnice pri Mariboru, je državna volilna komisija soglasno črtala iz liste kandidatov Zelenih Slovenije Andreja Čuša v volilni enoti Ljubljana Center. S preglasovanjem pa so na koncu po dolgih polemikah zavrnili še celotno listo Zelenih za enajst okrajev v tej enoti.  Babičeva je hkrati kandidirala tudi za SD Dejana Židana, zakon pa dvojno kandidaturo prepoveduje. Ker je SD prej potrdila svojo kandidatno listo, je obveljala kandidatura Babičeve pri njih. Babičeva bo kandidatka SD v osmi volilni enoti, ki ima sedež na Ptuju. V tej enoti, v okraju Murska Sobota, kandidira tudi njihov predsednik Dejan Židan.

A črtati listo, Vlada Čuša ali nič?

Saša Zagorc (predstavnik strokovnjakov) je že na začetku seje predlagal, da bi že pred odločanjem o Babičevi odločali kar o veljavnosti celotne liste Zelenih Slovenije in jo v celoti zavrnili kot neustrezno. A je predstavnik SDS Drago Zadergal opozoril, da zakon (v 57. členu) komisijo pooblašča za odločanje o konkretni kandidaturi dvojne kandidatke. Predsednik Anton Gašper Frantar se je o tem strinjal z Zadergalom.  Čušu je komisija zato črtala Babičevo v okraju, ni pa s tem še črtala celotne kandidatne liste stranke v tej enoti. Po tej prvi ugotovitvi je direktor službe Dušan Vučko (Vučko ni član komisije in nima pravice odločati) ocenil, da črtanje Babičeve pomeni, da je treba spremeniti listo, ker Babičeve več ni na njej in opozoril, da na spremenjeni listi ostane sedem moških in tri ženske. Vprašanje je, ali je takšna lista, ker ne dosega spolne kvote, skladna z zakonom, je dejal Vučko in dodal, da je njegovo mnenje, da ni in dodal: “Morali bi zavrniti listo v celoti”. Janez Pogorelec (NSi) je zastopal obratno stališče, da je bila lista vložena pravilno in v dobri veri in da lahko stranka kvečjemu toži kandidatko za škodo, ker bo brez kandidata v enem od okrajev, kar ji bo škodilo na volitvah in bo že kaznovana.  Temu, da stranka v celoti ni vložila napačne liste in ni kriva,  je pritrdil tudi Frantar, ki je opozoril, da stranka sploh ni vedela, da je Babićeva še kandidatka SD. Zagorc je vztrajal, da čeprav stranka ni kriva in ni mogle vedeti, je po zakonu dolžna zagotoviti, da je z njeno listo vse v redu in vztrajal, da je treba celotno listo zavrniti. Zadergal je predlagal, da bi celotni listo zavrnili, ker bo vrhovno sodišče s tem dobilo možnost, da zagotovi sodno prakso. Podobnega primera namreč še ni bilo. A mu je Frantar ugovarjal, da to lahko vrhovno sodišče stori tudi, če državna volilna komisija odloči obratno in ne zavrne Čuševe liste, ker se lahko pritoži SDS in zahteva zavrnitev celotne liste

Čuš za izločitev predstavnikov strank iz DVK

Predsednik Zelenih Andrej Čuš pa je povedal, da so listo vložili v dobri veri in pravilno in opozoril, da je bila Babičeva še nedavno celo podpredsednica Zelenih in ocenil, da sme komisija črtati le to kandidatko. Čuš je predlagal izločitev predstavnikov strank v državni volilni komisiji, konkretno Draga Zadergala, ker da ti ne odločajo nepristransko, zainteresirani so namreč, da se izloči listo Zelenih. Komisija se je umaknila, da bi zaupno odločila o tem predlogu, ki bi pomenil izločitev polovice članov in namestnikov.

Večina za zavrnitev, proti sodnik Frantar

Predlog, da bi izločili predstavnika SDS Draga Zadergala (in posledično vse druge predstavnike strank) so za zaprtimi vrati zavrnili. Da bodo za zavrnitev še celotne liste Zelenih, je po tem napovedala večina članov komisije. Da bo proti takšnemu sklepu, pa je večini ugovarjal predsednik, sicer tudi vrhovni sodnik, Anton Gašper Frantar, ki je ocenil, da je zavrnitev celotne liste nesorazmerna in pretirana sankcija, kot je prej ocenil že Pogorelec.

Komisija je na koncu glasovala in večinsko zavrnila celotno listo Zelenih Slovenije in s tem tudi vse moške kandidate na njej in niso niti ponudili izbiranje Zelenim, ali bi morda izbrisali še katerega med Gorazdom Pretnarjem, Marjanom Zakrajškom, Tomažem Ogrinom, Vladom Čušom, Damjanom Lukićem, Mihom Jazbinškom in Draganom Djukićem, da bi dosegli spolno kvoto.

Andrej Čuš je napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu