Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Evroposlance bomo volili 26. maja prihodnje leto

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th april 2018, 02:55 pop

S 492 glasovi za, 14 proti in 24 vzdržanimi glasovi so evropski poslanci potrdili, da bodo naslednje volitve v Evropski parlament po Evropi potekale od 23. do 26. maja 2019.

Ker so v Sloveniji splošne volitve v nedeljo, to pomeni, da bo glasovanje pri nas v nedeljo, 26. maja. O datumih volitev je v postopku posvetovanja v ponedeljek zvečer najprej odločal parlamentarni odbor za ustavne zadeve evropskega parlamenta.

Po referendumu o drugem tiru, ki bo po odločitvi večine v državni volilni komisiji ponovljen 13. maja, po volitvah poslancev, ki jih je predsednik republike Borut Pahor razpisal za 3. junij in lokalnih volitvah, ki bodo (kot s spremembo zakona lani odločili poslanci) 18. novembra, je s tem določen datum še zadnjih volitev v dobrem letu dni.

Rezultat evropskih volitev leta 2014 je bil takšen:

Vlada pa je danes sprejela uredbo o višini prispevka v korist Rdečega križa Slovenije v Tednu Rdečega križa in Tednu solidarnosti. V preteklosti se je velikokrat zgodilo, da so ceno poštnine povišali pred volitvami in referendumi, kar zelo poviša stroške izvedbe, ker med obveznosti države sodi obvestilo volivcem po pošti o volitvah ali referendumu in volišču, na katerem ima pravico voliti.

Podražitev za glasujoče na referendumu

Prispevek se obračuna od vsake prodane vozovnice in poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije. Višino prispevka, način plačevanja in obračunavanja določi vlada. Z danes sprejeto uredbo se določili prispevek 0,17 evra, ki se bo plačal od vsake poštne pošiljke in od vsake vozovnice v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu med 8. in 15. majem in med 1. in 8. novembrom.

Po prvih ocenah bodo poštne pošiljke z obvestili o referendumu, ki bo 13. maja, poslane že pred podražitvijo. Bo pa podražitev doletela volivce, ki bodo glasovali na referendumu po pošti iz Slovenije. Za volitve, ko bodo 3. junija,  pa bo večina obvestil volivcem iz DVK poslana po dražjem tednu med 8. in 15. majem.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu