Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ptuj: Protest 3523 nasprotnikov rušenja dreves

(Last Updated On: 26/10/2017)
image_pdfimage_print

Nad županom Ptuja Miranom Senčarjem se leto pred lokalnimi volitvami zbirajo temni oblaki. Kot kaže je občane resno razjezil z načrti, da bi porušil drevesa ob mestni tržnici. Protest zaradi ravnanja mestnih oblasti je podpisalo kar 3523 posameznikov.

To število je veliko, še posebej če vemo, da je bil župan Senčar pred tremi leti v drugem krogu izvoljen z glasovi 5.776 volivcev, za Štefana Čelana jih je bilo 4699. V prvem krogu županskih volitev je bilo za Senčar celo le 3.121 volivcev, torej manj kot je podpisnikov protesta.

Kakšen in zakaj protest?

Protestno pismo, ki mi ga je poslal Samo M. Strelec, in pod katerim so podpisani Irena Bezjak, Romana Ercegović, Dušan Gabrovec, Liljana Klemenčič, Darko Plohl, Iztok Pohorec, Benka Pulko, Samo M. Strelec, Tereza Vidovič in Emerik Weigel objavljam v celoti:

Bodo ta drevesa res padla? Foto: Samo M. Strelec

“Ptujska mestna oblast se je odločila zaradi prenove tržnice in predvsem zaradi vzpostavitve enovitega prostora za prireditve podreti sedem dreves, ki tam rastejo vsaj 50 let. Od konca avgusta do 22. oktobra 2017 smo občani somišljeniki zbrali 3.523 podpisov Ptujčanov, Spodnjepodravcev, Slovencev, Evropejcev in prebivalcev planeta Zemlja, ki so se izrekli za ohranitev teh dreves, ki jim predstavljajo vrednoto.

Ne problematiziramo same obnove, ne problematiziramo estetike, nasprotno, ploskamo predlagatelju – županu, ki pravi, da bodo v okviru projekta posajena nova drevesa. Ploskamo vsaki odločitvi o zasaditvi novih dreves na Ptuju, vendar so stara drevesa v mestnem jedru Ptuja postala redkost in jih v njihovi funkciji in pomenu novo zasajena ne morejo nadomestiti.

Protestiramo, ker na bodoči tržnici starim drevesom niso namenili prostora. Protestiramo, ker je v načrtu prenove okoljska, prostorska, zdravstvena in socialna vloga starih dreves namenoma prezrta, oz. žrtvovana v prid funkcionalnosti bodočega prireditvenega prostora.
Protestiramo, ker javnost ni seznanjena z arborističnim poročilom.

Zakaj ni odgovorov, kdo je odločil?

Protestiramo, ker edini strokovni argument projektantov za odstranitev dreves temelji na predvidevanju, da drevesa morda ne bi preživela obnove in da bi morda lahko postala nevarna.

Protestiramo, ker nam prodajajo statistiko in verjetnost kot stroko, ne da bi v skladu z znanjem, izkušnjami in dobrimi praksami iz domovine in tujine vsaj razmislili o možnih postopkih varovanja starih dreves med obnovo in o faznem pristopu.

Foto: Samo M. Strelec

Protestiramo, ker izbrani projekt ni bil ustrezno predstavljen javnosti, ker javnost ni bila pozvana k podajanju pripomb in predlogov na izbrani projekt in ker ni bil razpisan odzivni rok za pripombe. Namera o odstranitvi starih dreves do nedavnega ni bila jasno izražena. Javno so bile predstavljene tri idejne rešitve obnove tržnice v fazi izbire, izbrana pa le v obliki razstave v ptujski mestni hiši.

Protestiramo, ker prenovo, vredno skoraj pet milijonov evrov (kar predstavlja eno šestino letnega proračuna občine, in je po županovih besedah projekt za naslednje stoletje) MO Ptuj želi izvesti mimo legitimno izraženega javnega interesa.

Protestiramo, ker ne dobimo odgovora, kdo je izdal nalog za posek dreves na južnem grajskem pobočju, ki je v lasti MO Ptuj.

Protestiramo, a nismo proti obnovi, temveč ZA drevesa. Spoštujemo stara drevesa in se veselimo novo zasajenih.”

Foto: Samo M. Strelec

 

(Visited 105 times, 1 visits today)
3 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: