Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ptuj: Protest 3523 nasprotnikov rušenja dreves

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/10/2017)

Nad županom Ptuja Miranom Senčarjem se leto pred lokalnimi volitvami zbirajo temni oblaki. Kot kaže je občane resno razjezil z načrti, da bi porušil drevesa ob mestni tržnici. Protest zaradi ravnanja mestnih oblasti je podpisalo kar 3523 posameznikov.

To število je veliko, še posebej če vemo, da je bil župan Senčar pred tremi leti v drugem krogu izvoljen z glasovi 5.776 volivcev, za Štefana Čelana jih je bilo 4699. V prvem krogu županskih volitev je bilo za Senčar celo le 3.121 volivcev, torej manj kot je podpisnikov protesta.

Kakšen in zakaj protest?

Protestno pismo, ki mi ga je poslal Samo M. Strelec, in pod katerim so podpisani Irena Bezjak, Romana Ercegović, Dušan Gabrovec, Liljana Klemenčič, Darko Plohl, Iztok Pohorec, Benka Pulko, Samo M. Strelec, Tereza Vidovič in Emerik Weigel objavljam v celoti:

Bodo ta drevesa res padla? Foto: Samo M. Strelec

“Ptujska mestna oblast se je odločila zaradi prenove tržnice in predvsem zaradi vzpostavitve enovitega prostora za prireditve podreti sedem dreves, ki tam rastejo vsaj 50 let. Od konca avgusta do 22. oktobra 2017 smo občani somišljeniki zbrali 3.523 podpisov Ptujčanov, Spodnjepodravcev, Slovencev, Evropejcev in prebivalcev planeta Zemlja, ki so se izrekli za ohranitev teh dreves, ki jim predstavljajo vrednoto.

Ne problematiziramo same obnove, ne problematiziramo estetike, nasprotno, ploskamo predlagatelju – županu, ki pravi, da bodo v okviru projekta posajena nova drevesa. Ploskamo vsaki odločitvi o zasaditvi novih dreves na Ptuju, vendar so stara drevesa v mestnem jedru Ptuja postala redkost in jih v njihovi funkciji in pomenu novo zasajena ne morejo nadomestiti.

Protestiramo, ker na bodoči tržnici starim drevesom niso namenili prostora. Protestiramo, ker je v načrtu prenove okoljska, prostorska, zdravstvena in socialna vloga starih dreves namenoma prezrta, oz. žrtvovana v prid funkcionalnosti bodočega prireditvenega prostora.
Protestiramo, ker javnost ni seznanjena z arborističnim poročilom.

Zakaj ni odgovorov, kdo je odločil?

Protestiramo, ker edini strokovni argument projektantov za odstranitev dreves temelji na predvidevanju, da drevesa morda ne bi preživela obnove in da bi morda lahko postala nevarna.

Protestiramo, ker nam prodajajo statistiko in verjetnost kot stroko, ne da bi v skladu z znanjem, izkušnjami in dobrimi praksami iz domovine in tujine vsaj razmislili o možnih postopkih varovanja starih dreves med obnovo in o faznem pristopu.

Foto: Samo M. Strelec

Protestiramo, ker izbrani projekt ni bil ustrezno predstavljen javnosti, ker javnost ni bila pozvana k podajanju pripomb in predlogov na izbrani projekt in ker ni bil razpisan odzivni rok za pripombe. Namera o odstranitvi starih dreves do nedavnega ni bila jasno izražena. Javno so bile predstavljene tri idejne rešitve obnove tržnice v fazi izbire, izbrana pa le v obliki razstave v ptujski mestni hiši.

Protestiramo, ker prenovo, vredno skoraj pet milijonov evrov (kar predstavlja eno šestino letnega proračuna občine, in je po županovih besedah projekt za naslednje stoletje) MO Ptuj želi izvesti mimo legitimno izraženega javnega interesa.

Protestiramo, ker ne dobimo odgovora, kdo je izdal nalog za posek dreves na južnem grajskem pobočju, ki je v lasti MO Ptuj.

Protestiramo, a nismo proti obnovi, temveč ZA drevesa. Spoštujemo stara drevesa in se veselimo novo zasajenih.”

Foto: Samo M. Strelec

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu