Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendum: V kampanji Dars, SŽ in 2TDK, ne pa DeSUS

(Last Updated On: 28/08/2017)
image_pdfimage_print

DeSUS Karla Erjavca ne bo sodeloval v kampanji pred referendumom o drugem tiru na nobeni strani. Molčali bodo tudi njihovi ministri.

So se pa kot organizatorji referendumskih kampanj prijavila podjetja v državni lasti Slovenske železnice, Dars in 2TDK, to je – kot sem napovedal že prejšnji teden – zdaj tudi uradno sporočila državna volilna komisija.

Gašperšič brez DeSUS

Državnim podjetjem zakon ostro prepoveduje financiranje volilnih kampanj. Ob treh državnih podjetjih sta kampanjo uradno napovedala tudi glavna akterja: vlada, ki je svojemu uradu za komuniciranje iz državnih rezerv za to že julija dodelila 97.000 evrov denarja in društvo davkoplačevalci se ne damo, ki ga vodi Vili Kovačič, ki se je prvi podpisal pod zahtevo za referendum proti vladnemu zakonu.

Kampanje pred referendumom so že prijavile, z eno izjemo, tudi vse stranke v državnem zboru: SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana iz koalicije in SDS Janeza Janše, NSI Ljudmile Novak, Levica Luke Meseca in Zavezništvo socialno liberalnih demokratov (ZSLD) Alenke Bratušek iz opozicije.

Med prijavljenimi pa ni vladnega DeSUS Karla Erjavca in opozicijske Levice Luke Meseca.

Da bo svoj zakon moral braniti predvsem minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, je že pred počitnicami povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki s pojasnili, ki jih je DeSUS dobil o projektu drugi tir, ni bil zadovoljen.

Organizatorji do petka

Druga največja vladna stranka Desus pa se je pozneje tudi uradno odločila, da za referendumsko kampanjo za zakon o drugem tiru ne bo tratila svojega denarja in moči.

Kampanje pred referendumom lahko vsi, ki to želijo, prijavijo še do petka.  Spisek vseh doslej prijavljenih organizatorjev, ki ga je objavila DVK danes, je takšen:

1. ZAVEZNIŠTVO SOCIALNO – LIBERALNIH DEMOKRATOV

2. STRANKA MODERNEGA CENTRA (SMC)

3. NOVA SLOVENIJA – KRŠČANSKI DEMOKRATI

4. KRŠČANSKI SOCIALISTI SLOVENIJE – KREKOVI SOCIALISTI

5. URAD VLADE RS ZA KOMUNICIRANJE

6. DRUŠTVO DAVKOPLAČEVALCI SE NE DAMO

7. STRANKA ENAKOPRAVNIH DEŽEL

8. NAPREJ SLOVENIJA

9. SOCIALNI DEMOKRATI

10. 2TDK, DRUŽBA ZA RAZVOJ PROJEKTA d.o.o.

11. DARS, DRUŽBA ZA AVTOCESTE V RS, d.d.

12. SLOVENSKE ŽELEZNICE d.o.o.

13. SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA- SDS

14. LEVICA

Da bosta na referendumu predvsem minister in vlada morala pojasniti projekt, je Erjavec povedal že maja. Izjavo si lahko ogledate:

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
One Comment

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: