Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

8 marec: Ženske med križem in zvezdo

(Last Updated On: 09/03/2017)
image_pdfimage_print

Pravice žensk v državi so napadene, so me zjutraj zbudila radijska poročila. Novinarji so me opozorili, da je danes osmi marec in da so med nami še vedno takšni, ki nasprotujejo pravici do splava in predvajajo celo filmčke o pravici do življenja na Frančiškanski cerkvi.

Torej na samem Prešernovem trgu. Tam posegajo v najbolj intimne stvari in v elementarne pravice žensk.

Izvedel sem, če pogledamo bolj podrobno, da v pravice državljanov, in celo žensk, ne posegajo predvsem oblasti, torej vlada ali državni zbor, ki res odločata o pravicah.

Nadvse nevarni so tisti, ki nimajo nikakršne oblasti, a nekaj govorijo.

Si lahko to dramo predstavljate?

Poročanje je bilo znanstveno. Ljudstvo je nacionalni radio seznanil s stališči profesorice Milice Antić Gaber, ki je sociologinja. Pa tudi feministična aktivistka, ki je starejšim znana kot soproga nekdanjega šolskega ministra Slavka Gabra.

Imela sta pomembno vlogo v LDS. Pa tudi sicer na levici. Na zadnjih predsedniških volitvah je Gaber celo vodil volilni štab takrat še predsednika republike Danila Türka, a zaradi bolezni le kratek čas.

Milica Antić Gaber ni nič kriva za ravnanje novinarjev. Pač pove kar misli.

Medij pa je brez najmanjše rezerve običajen spopad med levico in desnico pri odnosu do splava, namerno prikazal kot dogodek, ko desnica in katoliki poskušajo ženskam odvzeti pravice.

Temu pravimo aktivizem.

Zanimiv novinarski aktivizem, ko tisti, ki obvešča javnost, nasprotuje pravici do svobode govora in izražanja mnenj prav teh navadnih ljudi, ki jih obvešča.  Izražanju mnenj, ki niso na “pravi liniji”. Ker so nevarna.  Drugo ime tega aktivizma je: zavzemanje za tiranijo.

Film Čudež življenja na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu je oktobra 2016 sprožil močne in nenavadne odzive. Predvsem med tistimi, ki ga sploh niso gledali.

Nedavno je predvajanje tega filmčka ocenila celo vlada Mira Cerarja. Zapisal so, da:
»Glede na odzive Agencije za komunikacijska omrežja in storitve in Varuha človekovih pravic ni bilo v nasprotju z zakonodajo. Varuh je v svojem odzivu zavzel stališče, da film ni kršil pravic in svoboščin posameznic in posameznikov, saj je pozival k spoštovanju življenja, kar je osnovna človekova pravica.«

Vlada poskuša biti bolj sredinske vrste kot nacionalni radio.

Bolj na desno, liberalno stran, pa spada odziv nekdanjega generalnega sekretarja DL Tomaža Štiha, ki je iz stranke izstopil, ko se je Gregor Virant odločil zamenjati vlado. Posledica je bila, da je premierka prvič v zgodovini postala ženska Alenka Bratušek.

Štih je ob osmem marcu objavil grafiko, ki nekaj pove o tem desnem “napadu na ženske pravice” za katerega nismo izvedeli prvič.

Pa lep praznik želim, s čim manj pozivi medijev k omejevanju svobode govora navadnim državljanom, ki ne odločajo o ničemer in med katerimi so seveda tudi številne ženske.

 

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: