Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

8 marec: Ženske med križem in zvezdo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th marec 2017, 10:42 dop

Pravice žensk v državi so napadene, so me zjutraj zbudila radijska poročila. Novinarji so me opozorili, da je danes osmi marec in da so med nami še vedno takšni, ki nasprotujejo pravici do splava in predvajajo celo filmčke o pravici do življenja na Frančiškanski cerkvi.

Torej na samem Prešernovem trgu. Tam posegajo v najbolj intimne stvari in v elementarne pravice žensk.

Izvedel sem, če pogledamo bolj podrobno, da v pravice državljanov, in celo žensk, ne posegajo predvsem oblasti, torej vlada ali državni zbor, ki res odločata o pravicah.

Nadvse nevarni so tisti, ki nimajo nikakršne oblasti, a nekaj govorijo.

Si lahko to dramo predstavljate?

Poročanje je bilo znanstveno. Ljudstvo je nacionalni radio seznanil s stališči profesorice Milice Antić Gaber, ki je sociologinja. Pa tudi feministična aktivistka, ki je starejšim znana kot soproga nekdanjega šolskega ministra Slavka Gabra.

Imela sta pomembno vlogo v LDS. Pa tudi sicer na levici. Na zadnjih predsedniških volitvah je Gaber celo vodil volilni štab takrat še predsednika republike Danila Türka, a zaradi bolezni le kratek čas.

Milica Antić Gaber ni nič kriva za ravnanje novinarjev. Pač pove kar misli.

Medij pa je brez najmanjše rezerve običajen spopad med levico in desnico pri odnosu do splava, namerno prikazal kot dogodek, ko desnica in katoliki poskušajo ženskam odvzeti pravice.

Temu pravimo aktivizem.

Zanimiv novinarski aktivizem, ko tisti, ki obvešča javnost, nasprotuje pravici do svobode govora in izražanja mnenj prav teh navadnih ljudi, ki jih obvešča.  Izražanju mnenj, ki niso na “pravi liniji”. Ker so nevarna.  Drugo ime tega aktivizma je: zavzemanje za tiranijo.

Film Čudež življenja na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu je oktobra 2016 sprožil močne in nenavadne odzive. Predvsem med tistimi, ki ga sploh niso gledali.

Nedavno je predvajanje tega filmčka ocenila celo vlada Mira Cerarja. Zapisal so, da:
»Glede na odzive Agencije za komunikacijska omrežja in storitve in Varuha človekovih pravic ni bilo v nasprotju z zakonodajo. Varuh je v svojem odzivu zavzel stališče, da film ni kršil pravic in svoboščin posameznic in posameznikov, saj je pozival k spoštovanju življenja, kar je osnovna človekova pravica.«

Vlada poskuša biti bolj sredinske vrste kot nacionalni radio.

Bolj na desno, liberalno stran, pa spada odziv nekdanjega generalnega sekretarja DL Tomaža Štiha, ki je iz stranke izstopil, ko se je Gregor Virant odločil zamenjati vlado. Posledica je bila, da je premierka prvič v zgodovini postala ženska Alenka Bratušek.

Štih je ob osmem marcu objavil grafiko, ki nekaj pove o tem desnem “napadu na ženske pravice” za katerega nismo izvedeli prvič.

Pa lep praznik želim, s čim manj pozivi medijev k omejevanju svobode govora navadnim državljanom, ki ne odločajo o ničemer in med katerimi so seveda tudi številne ženske.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu