Site icon Spletni časopis

ADIJO 2022, KO SO ME DEPOLITIZIRALI

Fotomontaža, posnetek iz DZ Matija Sušnik

Večino leta 2022, ki se poslavlja, sem kot urednik vodil Siol.net. Moral bi še leto in pol. A sem se zaradi depolitizacije, ki jo v medijih izvaja koalicija Roberta Goloba (GS, SD, Levica), sredi novembra spet zaposlil v Spletnem časopisu, ki je nastal leta 2017 z namenom, da me kot urednika in novinarja ne utišajo. Pred tem je Delo s Kolektorjem iz Idrije (družbo FMR) prevzel Stojan Petrič, ki je bil tudi član vrha Foruma21 Milana Kučana. Lastniki medijev se spreminjajo in, ko pride do spremembe, tiste, ki niso “na liniji”, pogosto odpuščajo ali poskušajo na druge načine utišati. Če imaš svoj medij, ne morejo. Sam določaš meje. Novembra me je bilo nekoliko strah, ker Spletni časopis več kot dve leti in pol ni deloval. Po nekaj letih bralcev skoraj več ni bilo. A kot že v preteklosti se je pokazalo, da se trud in delo povrneta. Vmes so tudi drugi mediji opazili, da je nenavadno, ker iz državnega elektrogospodarstva ni pojasnil, zakaj so v preteklosti plačali sto tisoč evrov podjetju nekoč novinarke, danes pa glavne piarovke stranke Roberta Goloba Vesne Vuković, zakaj je šlo več sto tisoč evrov podjetju Miloša Milovića, ki, kot je povedal Golob, povsem brezplačno skrbi za varnostne nasvete Golobu in njegovim ministrom… Celo pogodb, zakaj so Milovića v preteklosti iz elektrogospodarstva desetletje plačevali, danes menda ne morejo najti. Iz GEN-I pa sploh ne odgovarjajo na preverjanja. Država v državi. Bralci, ki jih zanima nekaj več kot le piar, so se hitro vrnili. To kaže analitika obiskov. Novembra in decembra je bilo ogledov več kot prve tri mesece leta 2020.

Zahvala za denarne in avtorske prispevke

Po letih je število obiskovalcev in ogledov doslej nihalo tako:

Velika večina bere iz mobilnih telefonov. Decembra je bilo razmerje takšno:

Mesečno število ogledov in obiskovalcev je zadnja dva meseca leta 2022 tako naraslo:

Posebej bi se rad zahvalil vsem, ki ste novinarsko delo podprli s prostovoljnimi prispevki. S pomočjo Paypala je bilo nakazil, kar Spletni časopis spet deluje, okoli 200, slabih sto pa preko bank. Ti prostovoljni prispevki so bili v preteklosti in so danes najpomembnejši prihodek za delovanja Spletnega časopisa in spodbuda za delo. Ker je iz časov, ko sem postal urednik Siol.net, v Zavodu za svobodo izražanja, ki izdaja Spletni časopis, ostalo nekaj finančne rezerve, je to omogočilo, da sem se lahko sredi novembra zaposlil kot urednik in novinar in poravnal nekaj stroškov za izboljšanje infrastrukture portala. Plača za delo ni takšna kot je bila uredniška na Siol.net. Svoboda ima ceno in zanjo se je treba tudi odrekati in varčevati. Veliko število bralcev in prispevki pa že omogočajo, da bo Spletni časopis kot medij, ki ni depolitiziran, lahko deloval v celotnem letu 2023.

Najbolj brana Ukrajina, politika, a tudi odjuga na Arehu

Ob vstopu v novo leto vam Spletni časopis želi veliko sreče in uspeha. Osebno in poslovno.

Zadnja dva meseca je bil najbolj bran članek s 55.874 ogledi o dogajanju v Ukrajini:

Drugi najbolj bran je bil članek o razpletu lokalnih volitev: Ljubljana: Polom Starihe in Klakočar Zupančičeve, odstopil Anže Logar. Tretji je bil o Ukrajini: Z najmodernejšim ruskim tankom napadajo Ukrajinci. Na četrtem mestu so končali zapleti na Siol.net, kjer je novi odgovorni urednik cenzuriral že mesece prej objavljen članek in moj komentar. Njegova razlaga je, da je le arhiviral na način, da ni več dostopno bralcem:

Med deseterico najbolj branih so bili zadnja dva meseca še o pomanjkanju snega na Pohorju Areh: Odjuga, posnetek padca cenzuriran, o Branku Masleši Nagrada za življenjsko delo sodniku, ki je nepošteno sodil, o nenavadnem oglaševanju v Spletnem časopisu Pojasnilo o oglasih Gibanja svobode Roberta Goloba in tudi o menda povsem brezplačnem svetovalcu premiera Roberta Goloba in njegovih ministrov Miloviću.

Ob vstopu v novo leto se zahvaljujem vsem politikom, sodnikom, drugim funkcionarjem in uslužbencem, ki so mi pomagali z informacijami in pojasnili za razumevanje dogajanja. Pa tudi tistim, ki so me kritizirali, se z mojim mnenjem niso strinjali in so mi to povedali. Zahvaljujem se bralcem, ki so me opozarjali na dogodke in katerih pisma sem občasno objavljal. Še posebej si zahvalo zaslužijo Vid Mlakar, ki pomaga iz Švice z dobro branimi kolumnami, Vinko Gorenak za kolumne o področju notranjih zadev in policije in D. J., ki mi že dolga leta pomaga kot korektor z opozorili na napake. In tudi sicer pogosto svetuje, če pri dogajanju kaj spregledam ali računalniško preveč zavozim. Pa Dušan Čegovnik, ki občasno piše iz Nemčije. In tudi vsi tisti, katerih imen ne smem navesti. Pa ves čas pomagajo. Denimo, Metka.

Zahvalil bi se tudi medijem in drugim novinarjem, s katerimi sem veliko sodeloval. Posebej Radiu Ognjišče, za katerega pogosto komentiram dogajanje in portalu Nova24TV, ki je objavil kar nekaj člankov Spletnega časopisa in s plačilom za te vsebine prispeva k delovanju.

Zahvalil bi se pa še nekdanjim sodelavcem na Siol.net. Z ekipo dobrih novinarjev, ki so tudi prijetni ljudje, je urednikovanje in novinarstvo lepo delo. Brez njih bi bila mora.

Bila so lepa leta.

Upam, da jih ne bodo preveč depolitizirali.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version