Site icon Spletni časopis

Ukrajinske rakete daleč v Rusiji, iz Ukrajine posnetki, kako nemški Gepard sestreli ruski izstrelek

Sestrelitev ruske rakete z nemškim protiletalskim oklepnikom Gepard in posledice ukrajinskih raketnih napadov na letališča v Rusiji, so objavili na ukrajinskih družabnih omrežjih. Da se je nekaj zgodilo na dveh letališčih, ki sta veliko bližje Moskvi kot Ukrajini in na katerih je tudi jedrsko orožje, kažejo tudi satelitski posnetki. Ti napadi kažejo, da v Rusiji zaščita pred napadi iz Ukrajine ni posebej učinkovita. Po posnetku, iz letališča v Rjazan Djagilevo v Rusiji, škoda na bombniku Tu-22M, ki zmore nadzvočne hitrosti, ni majhna:

Kraj letališča, kjer bi naj prišlo do eksplozije:

Drug napad je bil na letalsko oporišče Engels, ki leži v bližini mesta Saratov. Oporišče je imenovano po nemškem komunističnem filozofu. Na tem letališču bi naj bil poškodovan štirimotorni bombnik tu-95. Letalo zaradi propelerjev slovi kot zelo glasno.

Po nekaterih informacijah bi naj bila poškodovana celo dva Tu-95, velike škode na infrastrukturi pa ni opaziti. Posnetek Tupoljeva, ki bi lahko bil poškodovan, je takšen.

Na omrežju twitter so objavljeni ti posnetki iz letališča Rjazan, a je, ker je v času vojne veliko tudi propagande, treba biti previden:

Podobno zanimiva je tudi sestrelitev domnevno ruske rakete z nemškim Gepardom, ki si ga lahko ogledate na posnetku:

Ti oklepniki so nastali pred 50 leti, V Nemčiji so Geparde konec leta 2010 začeli opuščati in jih nadomeščati z novejšimi oklepniki z raketnimi sistemi. Po podatkih na internetu so prvi Gepardi v Ukrajino pripotovali konec julija, a so bile težave z naboji iz Norveške, ki niso bili ustrezni. Švica pa jih ni pripravljena dobavljati zaradi nevtralnosti. Do konca septembra je bilo v Ukrajini več deset teh oklepnih vozil z več tisoč naboji. Ker sta jih topova na oklepniku sposobna izstreli tisoč v minuti, to ni bilo veliko. S temi sistemi bi naj bilo sestreljenih več iranskih dronov in ruskih raket, ki so bile usmerjene na energetske objekte. Takšno vozilo z dvema avtomatskima protiletalskima topovoma je lažje za usposabljanje in upravljanje kot naprednejši in veliko dražji sistemi protizračne obrambe, ki jih danes uporabljajo zahodne države. Ti so zaradi daljšega dosega tudi bolj tvegani za eskalacijo konflikta.

O sestrelitvi ruskega helikopterja K-52, ki so jo že potrdili tudi z ruske strani, lahko več preberete tukaj:

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version