Site icon Spletni časopis

Vzpon Toninove NSi po Ninamedii pred SD Tanje Fajon

Na posnetku sta Matjaž Nemec (SD) in Matej Tonin (NSi) Foto: DZ

Precejšen vzpon NSi Mateja Tonina, ki so ji namerili 12,7 odstotno podporo, je pokazala meritev Ninamedie, ki jo je Dnevnik objavil danes. Po meritvi Ninamedie je sicer NSi tradicionalno visoko, že prejšnji mesec je bila med strankami na tretjem mestu z dobrimi desetimi odstotki. Takrat tik pred SD Tanje Fajon. Ta mesec je prednost že višja. Po Mediani, ki meritve opravlja za Delo in POP TV, je NSi nižje, bila je celo že pod Levico, ki jo je od Luke Meseca zadnji mesec prevzela Asta Vrečko. Je pa podoben rezultat kot meritev Nianmedie NSi ta mesec pokazala tudi meritev agencije Parsifal za Novo24TV, po kateri je bila NSi ne tretjem mestu pred SD. SDS Janeza Janše pa je bila po meritvi agencije Parsifal prvič res daleč pred Svobodo Roberta Goloba. A Mediana in Ninamedia kažeta drugače:

Po rezultatih danes objavljene raziskavi Ninamedie je Svoboda pred SDS. Svoboda je na prvem mestu z enakim deležem kot prejšnji mesec, okrepile pa so se vse tri manjše stranke. Bolj dolgoročna nihanja so takšna:

Raziskava Ninamedie je nekoliko posebna, ker anketiranim ponuja v izbiro le pet parlamentarnih strank, Mediana pa vse, ki jih je na volitvah volil vsaj odstotek volivcev in dobivajo državne dotacije. Parsifal pa ob parlamentarnih strankah zadnje mesece meri še doseg potencialne upokojenske stranke Pavla Ruparja.

Razlike med rezultati so velike. Ko gre za vrstni red pa je med Mediano in Ninamedio najbolj očitna v tem, da je NSi po Ninamedii pred SD.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

Exit mobile version