Site icon Spletni časopis

Vlada ni pristojna: dodaten prosti dan določajo poslanci

Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/Matija Sušnik

Vlada včeraj še ni določila, da bo prihodnji teden v ponedeljek prosti dan kot so to sporočili s stavkom v sporočilu za javnost:

“Vlada se je danes tudi odločila, da bo 14. avgust dela prost dan solidarnosti. Kot je dejal predsednik, vlade pričakuje, da bo na ta način čez vikend in praznike Slovenija pokazala solidarnost do prizadetih krajev, ko bo lahko vsak pomagal po svojih močeh.”

Po zakonu vlada nima pravice določati prostih dni. O tem pa lahko odločajo poslanci. Ki to tudi bodo, a ne na predlog vlade. Dopolnilo s to vsebino so danes predlagali poslanci Svobode, SD in Levice k zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Tako so to predlagali:

Pojasnili so to dopolnilo tako:

“Iz solidarnosti do sodržavljanov, ki so v poplavah utrpeli škodo in potrebujejo pomoč, se v letu 2023 določi dodatni dela prosti dan, ki delavcem omogoča, da ob plačani odsotnosti z dela nudijo pomoč vsem, ki jo zaradi čimprejšnje sanacije škod potrebujejo.”

Ravnanje vladajočih je nekoliko sporno, zakon o naravnih nesrečah dopolnjujejo z novo vsebino, kar se praviloma ne sme. O smiselnosti takšnega dneva pa je veliko pomislekov. Težava bo tudi, ker zakon obvelja dan po objavi v uradnem listu, kar pa ne bo preprosto zagotoviti do ponedeljka prihodnji teden, pa čeprav o interventnem zakonu ni mogoč referendum. Vladajočim poslancem se teoretično lahko izide le, če se bo državni svet zelo hitro odpovedal pravici do veta.

Negotovost, ko ni in še nekaj časa ne bo jasno, ali bo v ponedeljek delo ali prost dan, kaže slabo vodenje države, ker ima to resne posledice za podjetja in številne zaposlene, ki ne vedo, ali bodo šli v službe, ali bodo otroci lahko šli v vrtce…

Exit mobile version