Site icon Spletni časopis

Siol.net še nadgradil intervju Tine Gaber z Golobom

Precej začuden sem danes na Siol.net, ki sem ga še lani vodil, prebiral poročilo nekdanjega poslanca Zares Francija Keka, kako je v svoji hiši, ki jo je prenovil tudi s pomočjo državnega denarja, gostil svojega nekdanjega predsednika Gregorja Golobiča, predsednico republike Natašo Pirc Musar in še vrsto uglednih gostov. Posebej nenavadno je bilo, ker je bila kot avtorica obsežnega in izjemno prijaznega poročanja navedena Mateja Panter, sicer soproga Keka. Čeprav je bilo iz teksta mogoče razbrati, da piše Kek sam. To, da članek o prireditvi politika piše politik sam ali njegova soproga, objavi pa to medij v državni lasti, je nov tip novinarstva, ki ga je nedavno uvedel premier Robert Golob, ki ga je o spremembi zakonodaje o zaščiti živali intervjuvala njegova spremljevalka Tina Gaber. Intervju, ker je Gabrova tudi sodelovala pri pripravi sprememb ureditve, o kateri je premiera spraševala in jo je za delo tudi pohvalil, je objavil POP TV, ko je premier tam uradno razkril, da se že nekaj časa ločuje od svoje soproge Jane Nemec Golob.

Nenavadno poročilo o dogodku, ki ga je priredil nekdanji poslanec, ko bi po naslovu lahko sklepali, da gre za kolumno zunanjega avtorja Keka, po navedbi avtorstva pa za članek njegove soproge, ki je prispevala tudi fotografije, je bilo na Siol.net objavljeno tako:

Ko sem na družabnem omrežju twitter opozoril, da je to, da Panterjeva poroča o prireditvi precej nenavadna novinarska praksa, so se na Siolu odzvali in popravili avtorstvo. Po novem je navedeno, da je avtor poročila o svoji lastni prireditvi Franci Kek.

Da je Panterjeva Kekova partnerka najprej niti vedel nisem. A to, da so jo umaknili, ne razrešuje problema. Namesto položaja, ko premiera Roberta Goloba intervjuja njegova spremljevalka Tina Gaber, smo dobili položaj, ko Robert Golob intervjuja sam sebe o svojem političnem delu.

Intervjuja Gabrova za POP TV s premierom je bil simbolen prikaz odnosa oblasti do sedme sile in nadzora, ki ga mediji menda izvajajo. Niti svojim lastnim urednikom in novinarjem ne zaupajo več. Intervjuja premiera po novem njegova intimna partnerka. Tej lahko še najbolj zaupa in ga zanesljivo ne bo mučila z vprašanji, ali je v preteklosti iz državnega GEN-I plačeval novinarje portala Necenzurirano preko vzporednega podjetja Vesne Vuković, ki je danes generalna sekretarka njegove stranke. Ali o trudu, da bi s predčasnimi menjavami nastavil svoje direktorje in urednike v še zadnje večje medije, ki jih ne obvladujejo povsem.

Kar bo lahko, ker so štirje ustavni sodniki nedavno preglasovali peterico pred tem, in razveljavilo zadržanje menjav vrha RTVS, ki je bilo uzakonjeno po postopku za vojno, naravna katastrofe ali izredne potrebe države. No, Roberta Goloba in njegove koalicije.

Ni pa še jasno, ali bodo tudi v medijih RTV Slovenija zdaj uvedli prakso, da o svojih prireditvah poročajo sedanji ali bivši vladajoči politiki sami ali njihove soproge.

Po vzgledu Gabrove na POPTV ali Keka zdaj na Siol.net.

Povsem depolitizirano.

Pojasnilo: V članku bi običajno bralcem zaradi spoštljivosti do avtorjev in njihovih pravic ponudil povezavo na članek, ki ga problematiziram. A ker novi odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič trdi, da se takšne povezave pri njih zaračunavajo in ker se mi zdi norost, da bi mu izstavil račun, ko opozarjam na njihovo nenavadno ravnanje, povezave ne objavljam.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version