Site icon Spletni časopis

Švarc Pipanova priznala, da je njen oče gradil za Jankovića

Robert Golob (Svoboda), ob njem Tanja Fajon (SD), v ozadju Dominika Švarc Pipan (SD) Foto: DZ/Matija Sušnik

“Jankovića osebno ne poznam, nimam družinskih vezi z njim. Pisalo se je, da je moj oče gradil Mercatorjeva središča, kar drži, ampak to ne pomeni, da imamo družinske ali osebne odnose z družino Janković. Nikoli jih nismo imeli.” Tako je v intervjuju za Siol.net pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan potrdila poročanje Spletnega časopisa po medijsko odmevnem objemanju z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, ki je v številnih pravosodnih postopkih, zaradi čudnih ravnanj tožilstva v preteklosti, denimo, ko so v primeru “farmacevtka” pozabili sprožiti postopke, pa ni bilo sojenja, ko bi moralo biti. V Spletnem časopisu sem poročal: “Z Jankovićem se, tako je slišati neuradno, Švarc Pipanova pozna družinsko, ker bi naj njen oče Miran Švarc kot gradbinec z Jankovićem sodeloval pri gradnji Mercatorjevih centrov na Koroškem, kar bi mu naj pozneje prineslo še dodatne posle. Veliko bi naj delal tudi v BiH.”

O objemanju na Orlah je pravosodna ministrica povedala še: “Ko gledam nazaj, so me na Orlah morda preveč zanesla čustva ob pomembni komemoraciji. Ni bil gospod Janković edini, ki sem ga objela, in nisem bila jaz edina, ki sem ga objela. Sem odprt človek in rada objemam ljudi. Moja napaka je predvsem v tem, da nisem pomislila na to, da bo sledila zlonamerna interpretacija, ki je namenjena točno temu. Ustvariti vtis, da jaz in gospod Janković na nek način krniva vtis neodvisnosti sodstva. Vendar niti jaz niti gospod Janković v resnici nimava vzvodov in vpliva na sodno odločanje.”

Nenavadno pri njeni trditvi, kako je odprt človek, ki se rad objema, je, ker je pred volitvami zaslovela s tem, da se kot kandidatka ni bila pripravljena niti rokovati s predsednikom SDS in premierom Janezom Janšo.

Pojasnilo: V članku bi običajno bralcem zaradi spoštljivosti do avtorjev in njihovih pravic ponudil povezavo na intervju, ki ga v manjšem delu povzemam, ker vsebuje pomembne informacije. A ker novi odgovorni urednik Siol.net Mihael Šuštaršič trdi, da se takšne povezave zaračunavajo in ker se mi zdi norost, da bi mu izstavil račun, če jih povzamem, povezave ne objavljam.

V intervjuju za Siol.net je ministrica še pojasnila, da množično natisnjeni plakati s pozivi k “smrti janšizmu” niso sovražni govor, ker je tako odločilo tudi državno tožilstvo. Ocenila pa je, da je takšno pozivanje k smrti po njeni oceni »mejni primer«. Kot je znano so k smrti pozivali občasno nasilni protestniki ob petkih v času prejšnje vlade, na televiziji pa se je že pred tem ta napis pojavil med skupino novinarjev, ki je protestirala, ko je programski svet RTVS nameraval razpravljati o povsem očitno propagandnem diskreditiranju največje opozicijske stranke v poročanju, zaradi katerega je novinarko Eugenijo Carl in takrat urednico Mojco Pašek Šetinc predsednik SDS Janez Janša na twitterju označil za odsluženi Kučanovi prostitutki.

Švarc Pipanova je po tem, ko je ocenila, da so pozivi k smrti po njenem mnenju »mejni primer«, a dodala, da pa ne more tega presojati ministrica za pravosodje, ne more tega presojati javnost, ampak pristojni organi. Oni so tisti, ki interpretirajo, ali določen primer izpolnjuje znake prekrška ali kaznivega dejanja.

Smrt janšizmu, novinarji, protesti, RTV Foto: Peter Jančič
Exit mobile version