Site icon Spletni časopis

Švarc Pipanova: Še veliko takšnih objemov bo

Zoran Janković in Dominka Švarc Pipan

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD), ki na volitvah poslancev lani ni bila izvoljena za poslanko, v okraju v Ljubljani jo je volilo vsega šest odstotkov volivcev, jo je pa po tem polomu v vlado za ministrico vzel premier Robert Golob (Svoboda), se je na omrežju Facebook odzvala na kritike, da se je za pravosodno ministrico preveč intimno objemala z županom Ljubljane Zoranom Jankovićem, ki je v več kazenskih postopkih, pravosodje pa procesuira tudi njegove družinske člane in sodelavce. Napovedala je, da bo takšnih objemov še veliko in med drugim zapisala: “Ker gre za objem ženske, ga mimogrede uporabijo še za opolzka namigovanja in žaljivke. Ker gre za objem ministrice za pravosodje (in predsednika vlade), ustvarjajo iz njega teorije zarote.”

Sam sem ministričino ravnanje kritiziral tako:

V volilni enoti Ljubljana Center je lani višji delež od Švarc Pipanovo doseglo kar šest kandidatov stranke SD, najvišje Tanja Fajon z 8,7 in Jonas Žnidaršič z osmimi odstotki. Končala je v spodnji polovici, daleč od izvolitve za poslanko. Za primerjavo: v njenem okraju je zmagala kandidatka Svobode, sicer urednica TVS, Mojca Pašek Šetinc s 41,6 odstotki, Mojca Gregorčič (SDS) je bila druga z 17,2 odstotka, Ištvan Išt Huzjan je za Levico zbral 7,5 odstotka, Peter Kolenc za NSi 6,1 in na petem mestu je s 759 glasovi ali 6,1 odstotkov končala kandidatka SD Švarc Pipanova.

Z Jankovićem se, tako je slišati neuradno, Švarc Pipanova pozna družinsko, ker bi naj njen oče Miran Švarc kot gradbinec z Jankovićem sodeloval pri gradnji Mercatorjevih centrov na Koroškem, kar bi mu naj pozneje prineslo še dodatne posle. Veliko bi naj delal tudi v BiH.

Na omrežju Facebook se je ministrica na kritike odzvala tako:

Vsebina odziva je takšna:

“Problematiziranje objema.

Spontanega objema in čestitke županu Ljubljane, mesta heroj, ob obeležitvi spomina na krvave boje na Orlah, v katerih so mnogi dali življenje za svobodno Ljubljano in Slovenijo.

Problematizirajo ga tisti, ki jih na Orle ni bilo. Njihova odsotnost kriči glasneje od njihovih preusmerjanj pozornosti k “problematičnim objemom”.

Ker gre za objem ženske, ga mimogrede uporabijo še za opolzka namigovanja in žaljivke.

Ker gre za objem ministrice za pravosodje (in predsednika vlade), ustvarjajo iz njega teorije zarote.

Ker ne verjamejo v pravno državo. Ker ne verjamejo v sposobnost ločiti čustvenost spominske obeležitve in praznovanja svobode od profesionalne integritete in spoštovanja mej v delovnem okolju. Ker tega sami niso sposobni.

Drugih, številnih medsebojnih objemov in stiskov rok na včerajšnji čudoviti obeležitvi spomina na Orlah, ne izpostavljajo. Ne čestitajo. Ne poklonijo se žrtvam. Ker jim ideologija in populizem kot njihovo preživetveno politično orodje preprečujeta razumevanje tega dela naše zgodovine. Človečnosti. Spontanosti. Tovarištva.

Objemi na sliki so tovariški. Izraz hvaležnosti, da lahko na Orlah in drugih krajih ponosno, spontano in hvaležno izrazimo svojo čustvenost ob zavedanju, kaj in koliko pomenita svoboda in mir. Izraz sreče, da smo lahko tukaj, govorimo svoj jezik in razvijamo svojo kulturo, ker so drugi za nas dali svoja življenja.

Simbolni objemi v imenu vseh in za vse, ki se tega zavedamo.

Še mnogo takšnih objemov bo.”

Exit mobile version