Site icon Spletni časopis

Sodniki Svobodi in Levici zadržali tajno sledenje brez odredb sodišč in nadzora

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec Foto: DZ/Matija SuŠnik

Ustavni sodniki so soglasno zadržali spremembo zakona o finančni upravi, ki so jo po vetu državnega sveta in ostrih protestih opozicijskih SDS in NSi, da gre za kršitev ustave, uzakonili poslanci Svobode in Levice. Pred glasovanjem se je zdelo, da ne bo potrebnih 46 glasov, saj so pred vetom za dodatne pristojnosti sledenje davčne uprave glasovali le poslanci Svobode. A po vetu so si poslanci Levice Luke Meseca premislili. Da se bo to zgodilo, je premier Robert Golob tudi napovedal. So pa vztrajali iz SD Tanje Fajon, da tega ne morejo podpreti zaradi pomislekov o nedopustnosti tajnega sledenja brez sodnih odredb in vsakega nadzora. A njihovi glasovi niso bili odločilni. Glasovanje se je razpletlo tako:

Iz Levice so vtis, da so pred tem blefirali, poskušali popraviti tako, da so napovedali, da bodo skupaj z vlado sporne člene nemudoma poslali v presojo ustavnemu sodišču s predlogom, da ustavno sodišče zadrži izvajanje. A zakon o ustavnem sodišču takšno ravnanje izrecno prepoveduje. Tako:

Za možnost, da bi pred ustavnim sodiščem tožili sami sebe, se Levica in Svoboda na koncu nista odločili, je pa postopek presoje pred ustavnim sodiščem sprožil varuh človekovih pravic.

Celotna odločitev ustavnega sodišča je takšna:

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version