Site icon Spletni časopis

Če bi bili vi Tina Gaber, bi prišel, je Janša ocenil, zakaj ni premiera

“Zahvaljujemo se vam za povabilo, vendar se predsednik vlade zaradi drugih že dogovorjenih obveznosti na vaše vabilo ne more odzvati,” je včeraj v Areni TVS voditelj Igor Pirkovič povedal, zakaj leto po volitvah na soočenje s predsednikom prejšnje vlade in zdaj voditeljem največje opozicijske stranke Janezom Janšo ni bilo zmagovalca volitev Roberta Goloba in dodal: “Upamo, da ni razlog, da Robert Golob ne mara hoditi na, kot rad pove, ugrabljeno televizijo. Mi smo radovedni in sprašujemo v imenu javnosti, politika pa naj bi bila javnosti zavezana. Dr. Golob, naša vrata so vam odprta.”

Če bi bili vi Tina Gaber…

Janša je o opravičilu premiera povedal: “Mogoče niste prava hiša. Če bi bila to POP TV, vi pa Tina Gaber, bi verjetno predsednik vlade rad prišel na pogovor.” Janša je nadaljeval, da politik mora tudi na pogovore v medije, ki ga kritizirajo in dodal: “Če jaz ne bi hodil na takšne pogovore, praktično skoraj nikoli ne bi nastopal v medijih.” O trditvah Goloba, da je del medijev ugrabljen in zaradi tega resnica o vladnem delu ne pride do ljudi, je Janša povedal, da medijev zanesljivo ni ugrabila opozicija: “Če ima kdo moč, da kaj ugrabi, je to tisti, ki je na oblasti in to je trenutno vlada, ki jo vodi Robert Golob.” Janša je dodal še, da ga čudi, da premiera, ki redno napada medije, nihče ne obtožuje napadov na medije.

O nameri vlade Roberta Goloba, da bo vračala globe in odškodnine protestnikom je Janša povedal: “Predstavljajte si, da nekdo, ki je organiziral na stotine protestov, na katerih je prihajalo do nasilja, napadali so novinarske hiše, snemalce, kamermane, razbili stekla na eni od novinarskih hiš, ogrožali tuje delegacije, ko smo jih imeli 50 zaradi vrha Evropska unija – Zahodni Balkan, razgrajali po Ljubljani, zaprli obvoznico… Organizator teh protestov, ki je bil kaznovan z globami, bo dobil denar nazaj. Ta denar bo šel iz vašega žepa. Ta denar bodo gospodu Jenullu in ostalim izgrednikom plačali tisti, ki so se pa ukrepov držali, varovali življenja, preprečevali, da ne bi še več ljudi umrlo… Zdaj to je… To je pokvarjeno. To je na nek način zlobno.”

O interpelaciji proti vladi prejšnji teden je Janša povedal, da ga je Golob dvakrat šokiral. Najprej, ko je navajal stare številke o inflaciji, ki ne veljajo več in se hvalil z najnižjo inflacijo, kar je tako “kot, da mama ne bi vedela koliko otrok ima v družini”. Inflacija je eden od ključnih podatkov, ki vpliva na tekoče ravnanje vlade, je opozoril Janša in nadaljeval, da je temu sledil drugi šok, ko je premier trdil, da so se cene večine hrane od septembra lani znižale za skoraj 25 odstotkov. Nadaljeval je: “Potem pa ministrica za kmetijstvo ni znala razložiti, kako je možno, da se je ob tem, da minister za finance trdi, da je podražitev hrane glavni generator inflacije, lahko vsa osnovna hrana v tem času pocenila. Šestkrat mislim, da sem jo vprašal, šestkrat je odgovarjala, pa tega ni znala pojasniti. Uradni podatki kažejo, da je cena prehrambenih artiklov v zadnjem letu šla gor za 20 odstotkov in to dejansko je eden od ključnih generatorjev inflacije, oziroma splošnih podražitev. Oni pa trdijo, da se je pa to, kar pa kupujemo v trgovini, pocenilo za 25 odstotkov. Tukaj matematično stvari ne gredo skupaj.”

Janez Janša v državnem zboru ob interpelaciji vlade Foto:DZ/Matija Sušnik

Janša: NSI ni alternativa za desnosredinsko vlado

O sporih z NSi, ki je kot nekoč stranke koalicije Kul napovedala, da ne bo več sodelovala v vladah, ki jih bo vodil Janez Janša, in o tem ali bo desna sredina po takšnih konfliktih sploh še lahko sestavila vlado, je Janša dejal: “To vprašanje bi moralo biti postavljeno tistim, ki jih je v državnem zboru osem, pa so si prisvojili vse nadzorne funkcije, ki pripadajo opoziciji, kljub temu, da obstaja tudi stranka, ki ima 27 poslancev in ji ta mesta pripadajo, vedno je to pripadalo največji opozicijski stranki. Nikoli okoli tega ni bilo problemov, tudi v prejšnjem, v pred prejšnjem mandatu. Na začetku prejšnjega mandata smo mi sami Novi Sloveniji odstopili eno od teh mest. Vedno se je dalo dogovoriti. Tukaj pa še preden so se glasovi prešteli, so oni že prišli z zahtevo, da bodo vodili komisijo za nadzor javnih financ, ki je ključna nadzorna institucija v državnem zboru in kljub temu, da je bil dogovor, da skupaj vložimo tudi preiskovalno komisijo za preiskavo suma nezakonitosti pri balkanskih posli GEN-a, pač hkrati, ko je prišla zahteva po vodenju te komisije, je prišlo tudi sporočilo, da ne bo podpisov, kar se seveda da zelo enostavno povezat. Tako, da Nova Slovenija v tej vlogi, v kateri je zdaj, ni alternativa za desnosredinsko vlado.”

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version