Site icon Spletni časopis

Golobov zadnji tango

S 600 evrov dodatka k plačam, ki jih bodo dobili že za januar, je pred sodnike in tožilce ta teden priplesal premier Robert Golob. Na izrednem občnem zboru je sodnike spomnil, da so v preteklosti imeli premiera iz svojih pravniških vrst, Mira Cerarja, ki zanje ni storil nič. Ni jim “zrihtal” višjih plač. Golob, čeprav ni njihov, bo. Na premierov nastop so se sodniki in sodnice odzvali navdušeno. Ploskali so. Ni jasno, ali so ploskali tudi pravni dimenziji povišice, ki jim jo je delil šef vlade, ki za določanje povišic plač nima nobenih pristojnosti. Vsaj doslej jih šefi vlad niso imeli. Plače funkcionarjev različnih vej oblasti se ne določajo tako. Deloma je bilo logično, da se sodniki s tem niso preveč ukvarjali. Ni njihov problem. Golobov bo. In problem računovodij, kako to prikazati. In celotne države, kako razumeti zadnjo Golobovo pirueto. Tango.

Molk o opozorilih šefa NLB

Premier je pokazal, da zakoni, sistem plač, socialna usklajevanja in proračunski načrti ne štejejo nič, ko se odloči. To je storil takoj po tem, ko je med podjetniki zaokrožila zahteva po pojasnitvi govoric, ali je v preteklosti v državni energetiki Golobova ekipa s sistemom razdeljevanjem nagrad direktorjem res poskrbela za največji plačni eksces v zgodovini rajnke Jugoslavije in novejše Slovenije. Predlog, da se razčistijo dileme, je po neuradnih informacijah podpisal direktor največje banke v državi NLB Blaž Brodnjak. Sporočilo je bilo, če prevedemo, da v državnih podjetjih, če je res, kar se govori, še nihče ni tako kradel. Številni direktorji, ki jih nastavlja država, tega opozorila zanesljivo nikoli ne bi podpisali. Ker jih je strah povračil Goloba in njegovih že, če le podvomijo. S tem, da je v interni komunikaciji podjetnikov opozoril na problem, je tudi Brodnjak tvegal in pokazal pogum. To pisanje bi, že zaradi tega poguma, v vsaki normalni državi pritegnilo pozornost največjih medijev. Pri nas pa nekako ni.

Nenavadna plačila v GEN-I so v preteklosti številni uredniki in novinarji, da bi Goloba spravili na oblast, prikrivali in dogajanje propagandno opravičevali pred volitvami. Skupaj z Milanom Kučanom. Zdaj težko obrnejo ploščo. Golob pa tudi ne more udariti po mizi in narediti reda. Udaril bi namreč sam po sebi.

Številni mediji, ko sem v Spletnem časopisu ta teden razkril dopisovanje med podjetniki, so preprosto ignorirali dileme. Razlog za molk je bil tehten in ni bil le v strahu pred vsemogočnim vladarjem Robertom Golobom, ki naglo odstavi urednike, ki preveč piskajo in že z besedo zagotovi 600 evrov dodatka mesečno sodnikom in tožilcem v državi in to tudi že za januar letos.

Plačno dogajanje v GEN-I v preteklosti so ti mediji, da bi Goloba pomagali spraviti na oblast, ljudem prikrivali in propagandno opravičevali. Skupaj z Milanom Kučanom. Zdaj pa ne morejo kar obrniti plošče. Kučan je malverzacije Goloba v intervjuju za Revijo Reporter, ko je Golob začel kampanjo, relativiziral tako: “Kako visoki so bili prejemki Roberta Goloba v GEN-I, ne vem. Berem različne številke, eno, da je njegova plača, drugo pa nagrada za uspešno vodenje. V tržnem gospodarstvu, za katero se zavzemajo tudi tisti, ki mu to očitajo, najbrž visok dohodek ni greh, seveda, če je zaslužen.” Javna TVS in drugi mediji so ljudi takrat obveščali, da je ta dohodek, kar je povedal Robert Golob: “To je moja plača. 6.675 ali nekaj podobnega evrov dobim na račun vsak mesec. Sem dobil. Zdaj ne več. Zdaj je nekoliko nižja.” Ljudje so razumeli, da Golob in mediji govorijo o plačilu v času, ko je bil še predsednik uprave GEN-I. Koliko je res dobival, je podjetje deloma avgusta lani objavilo v revidiranem letnem poročilu. V neto zneskih. Za dobrih 11 mesecev. Bruto zneski, ki jih je dobil, so približno dvakrat višji od objavljenih neto vsot:

Mesečno se je pri netu prejemku Golob “zmotil” za več kot deset tisoč evrov. Pa to še ni vse. Konec lanskega leta bi moral dobil še milijonsko nagrado. Ki se pa ni zgodila. Odpovedal se ji je. A bi mu morala pripasti. Pa tudi drugim članom uprave, najbrž. So jo drugi dobili? Tega ne vemo. V GEN-I poslujejo ne transparentno. Kot oligarhi. So nekakšni Golobovi zasebniki v povsem državni lasti. Z monopolom za trgovanje z elektriko državne nuklearke. V pismu, ki bi ga naj v interni razpravi gospodarstvenikom poslal Brodnjak, piše:

“Če je res, je to eksces brez primere v zgodovini Slovenije in Jugoslavije pred tem.”

Do mene in tudi drugih medijev je prišlo, ker je opozorilo pomembno. Del tega pisma je tudi, da bi dobre rezultate trgovci z energenti lahko dosegali tudi tako, da so v preteklosti poceni za prihodnja leta prodali elektriko proizvedeno v Sloveniji, lani pa jo, ko so cene znorele, drago kupovali v tujini, račun pa prevalili na vsa slovenska podjetja. Kar potem čuti NLB. In vsi. Ker so se znašli v težavah, pa jim je Golobova koalicija v parlamentu dodelila stomilijonska jamstva davkoplačevalcev. Takšno vodenje ni uspeh. Sploh za državo ne. Golob pa zdaj v energetiki težko udari po mizi in naredi red. Sam po sebi bi.

Ko premier razkrije nesposobnost vlade in koalicije

Premierova povišica več kot tisoč sodnikom in tožilcem bi morala biti šok tudi za vlado in Golobovo vladno koalicijo. Prikazal jih je kot nesposobne. Da so plače sodnikov in tožilcev, pa tudi vseh drugih funkcionarjev, prenizke v primerjavi z najvišjimi uradniškimi šefi in da zahtevajo višje, je znano že dolgo. Nazadnje je, da so plače sodnikov prenizke, šef vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opozoril, ko je s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan (SD) nagrado za življenjsko delo podelili Branku Masleši, ki se je proslavil z nepoštenim sojenjem Janezu Janši (SDS), s katerim ga je v času volilne kampanje pomagal strpati v zapor, da je na oblast prišel Miro Cerar.

A v vladi in parlamentu Golobovi sodelavci zadnje mesece niso storili nič, da bi Golob lahko s posebnim dodatkom zvišal plače sodnikom in tožilcem. Za 600 evrov že januarja. In zato so zdaj težave. V parlamentu ni niti osnutka zakona, ki bi to omogočil. Koalicija je zmrznila. Ni bilo usklajevanj socialnih partnerjev, ki bi omogočala posebne premierove plačne dodatke tem ali onim skupinam. In tudi v popravku proračuna iz konca novembra lani povišanja plač ni opaziti. Pa bi bilo mogoče načrtovati. Nič od niča. Glede na napoved premiera, da bo povišanje takoj, ker je nujno, bi moral Golob zaradi nesposobnosti takoj odpustiti nekaj ministrov in zamenjati, denimo, še šefa svoje poslanske skupine Boruta Sajovica.

A namesto tega jim namerava vsem povišati plače. Jih celo podvojiti, je zadnje dni vladne načrte ocenil portal Primoža Cirmana Necenzuirirano, ki je povzel, da načrti ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik za najpomembnejše politike pomenijo veliko več kot 600 evrov bruto mesečno. Tako so to ocenili:

Necenzurirano o vladnih načrtih podvojitve plač najvišjih funkcionarjev

Cirman ni kdorkoli. Golob je po prevzemu oblasti iz njegove ekipe zaposlil Vesno Vuković kot glavno piarovko svoje stranke, Tomaža Modica so angažirali kot svetovalca preiskovalne komisije za preganjanje opoziciji naklonjenih medijev, ki jo vodi Mojca Pašek Šetinc, za povrhu pa so še Cirmanovo soprogo Petro iz javne TVS prezaposlili za šefico Ukoma. V preteklosti je bil Golobov GEN-I s 103.000 evri tudi eden glavnih financerjev podjetja, ki ga je ustanovila in vodila Vukovićeva, Cirman pa ga je kot stečajni upravitelj zadnje tedne čisto osebno likvidiral:

Ni zastonj kosil. Ni zastonj podjetij. In tudi ta zadnji tango Roberta Goloba ne bo.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version