Site icon Spletni časopis

Covid: Po 52.080 za BiH, vlada podarja še 696.960 odmerkov

Za novo veliko darilo cepiv proti Covid se je ta teden odločila vlada. Skoraj tri četrt milijona odmerkov podarjajo. Že nekaj dni pa je naša država tudi spet povsem na vrhu Evrope po številu odkritih okužb s Covid v zadnjih dveh tednih. Se je pa trend rasti odkritih okužb ustavil in začel upadati, kar kaže, da letos okužbe morda ne bodo poletele tako močno kot lani in da predvsem bolnišnice zaradi prekuženosti in precepljenosti populacije ne bodo polne. Lani je bil vrh po praznikih februarja.

Dnevna statistika, ki kaže število odkritih okužb, grafiko objavlja sledilnik Covid-19, po podatkih NIJZ (obliko pogleda lahko tudi spremenite), je takšna:

Letos, kot kaže, bodo težave še zaradi gripe, ki je predvsem otroške oddelke zdravstvenih ustanov ponekod po Evropi, pa tudi pri nas, že napolnila. Razlog, da bo letos manj težav s Covid, je precepljenost in prekuženost prebivalstva. Zanimanje za cepljenje pa je medtem dramatično upadlo. Na to je verjetno vplivala tudi menjava vlade, nova v koristnost cepljenj ne verjame preveč. Premier Robert Golob je, denimo, zaslovel z izjavo o zdravilnosti sonca in morja. Cepiv je zdaj preveč. Po darilu cepiv BIH, kjer so ceno prevoza ocenili na 120.000 evrov, se je ta teden vlada odločila že za drugo takšno “akcijo”, tokrat daruje 696.960 odmerkov cepiva Comirnaty, proizvajalca Pfizer/BioNTech preko Francije. O stroških te operacije tokrat niso navedli nič.

Koliko bo res stal prevoz cepiv v BiH?

Predvsem visoka ocena stroškov prevoza v BiH 31.680 odmerkov cepiv proizvajalca BioNTech/Pfizer in 20.400 odmerkov Moderne je v začetku decembra pritegnila veliko pozornost javnosti. Ministrstvo za zdravje sem prosil za dodatna pojasnila. In odzvali so se. A za zdaj le neuradno.

Obvestili so me po telefonu, da je 120.000 evrov le ocena, koliko bi lahko stal prevoz in da bo dejanski strošek verjetno veliko nižji. Točnega podatka, kolikšen bo strošek in kaj toliko stane, pa mi še niso poslali. Se je pa vlada ta teden odločila za dodatno donacijo 696.960 odmerkov cepiva Comirnaty, proizvajalca Pfizer/BioNTech.

Grafika Covid sledilnika, ki kaže, da smo po številu odkritih okužb najbolj uspešni (najbolj okužena) država v EU, je takšna:

Vlada bo podarila nekaj več kot 430 tisoč odmerkov iz skupnega skladišča EU, kamor je bila zaradi pomanjkanja skladiščnih prostorov preusmerjena celotna dobava cepiva meseca novembra 2022 in še dodatnih 259.200 odmerkov iz predvidene dobave cepiva v januarju 2023. Donacija bo izvedena preko mehanizma COVAX, ki je glavni instrument za distribucijo cepiv na globalni ravni. V tem mehanizmu sodeluje Francoska Republika kot posredna država, preko katere lahko države članice namenijo donacijo cepiva v COVAX, so sporočili iz vlade.

Copyright secured by Digiprove © 2023 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version