Site icon Spletni časopis

TV SLO napovedala zmago Pirc Musarjeve, ki ji Damjanić riše strmoglavljenje

Zmago Nataše Pirc Musar je zvečer po agenciji Valicon napovedala RTV Slovenija. Skoraj povsem izravnan rezultat med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem pa je pokazala raziskava Ninamedie, rezultate sta zjutraj objavila Dnevnik in Večer. Po Ninamedii, ker je mogoča tudi napaka meritve, dopuščajo možnost, da na volitvah v nedeljo Anže Logar tudi zmaga. Napovedali so, da lahko zbere največ 51,9 odstotka glasov. Nataša Pirc Musar pa največ 54,3 odstotka. Povsem drugačen rezultat je napovedal Valicon za RTV SLO, kjer ne dvomijo o zmagi Nataše Pirc Musar. Delež, ki bi ga zbrala Musarjeva in Logar se v primerjavi z njihovo meritvijo prejšnji teden, ni spremenil čisto nič. To je nekoliko presenetljivo.

Presunljivo strmoglavljenje, izgubila petino volivcev

V primerjavi z raziskavo Ninamedie pred tednom za Mladino je Nataša Pirc Musar po meritvi iste agencije za Dnevnik in Večer, katere rezultat so objavili danes, izgubila več kot deset odstotnih točk prednosti: zapustila jo je petina volivcev. Če bi tej meritvi, seveda, lahko verjeli. Pa ne smemo. Podatki so takšni:

Ker Ninamedio vodi Nikola Damjanić, ki je močno povezan s strankami leve večine, podobno pa sta politično usmerjena medija, ki sta raziskavo objavila, ni modro verjeti. Možno je, da poskušajo predvsem motivirati volivce leve sredine, da morajo na volišča, ker bo sicer zmagal Logar.

Zanimivo pri Valiconu pa je, da napovedujejo povsem enak rezultat kot so ga izmerili že pred tednom. Da so deleži povsem enaki, je precej nenavadno. Valicon je za RTV Slovenija, kot so zapisali, meritev opravljal med 9. in11. 11. 2022, velikost vzorca je bila 1.860, starost: nad 18 let, spletni panel anketirancev Jazvem.si.

Na vseh volitvah velja pravilo, da zmaga tisti, ki na volišča spravi več svojih volivcev.

Preračuni pri Mediani za POPTV le za opredeljene volivce, so delo Spletnega časopisa. Ostale raziskave so same opravile in objavile preračune, ki omogoča primerjavo med raziskavami in volitvami.

Edina prava meritev pa bodo seveda rezultati volitev, ki bodo objavljeni v nedeljo, ko bo tudi bolj jasno, koliko blizu so bile raziskave in ali je morebiti prišlo do večjih odstopanj.

Copyright secured by Digiprove © 2022 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version