Spletni časopis

Postopek proti Grepu za goljufijo z Jankovićem ustavljen, ker podjetja že dolgo ni več

(Last Updated On: 08/02/2020)

Sklep, da ustavlja kazenski postopek proti pravni osebi Grep, je pred tednom podpisal ljubljanski okrožni sodnik Ciril Keršmanc. Na odločitev se je še mogoče pritožiti, a je pritožba malo verjetna. Kazenski postopek je Keršmanc ustavil, ker je tožilstvo po opozorilu sodišča, da Grep zaradi stečaja od leta 2018 ne obstaja več, novembra letos umaknilo oktobra vloženo tožbo v delu proti družbi Grep, ker je bila ta družba po stečaju že 9. 4. 2018 izbrisana iz sodnega registra.

Postopek proti Jankoviću, Dakićevi, Lesjakovi, Ogrinu in Sraki

Ker podjetje Gradis-Energoplan, ali krajše Grep, nima pravnega naslednika, morebitne kazenske sankcije ne bo mogoče nikomur izreči, zaradi česar kazenski postopek ni smiseln.

Postopek poteka devet let po storitvi domnevnih kaznivih dejanj in krepko več kot leto po tem, ko vpletenega podjetja ni več.

Sodišče je odločilo, da vsi stroški dosedanjih postopkov proti Grepu, ker že leto in pol ne obstaja več, bremenijo državni proračun.

Podjetje Grep je bilo del kazenskega postopka, ki je sprožen proti Zoranu Jankoviću, Jadranki Dakić, Darji Lesjak, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki. Tako je to opisano v sklepu o ustavitvi postopka:

Proti Jankoviću je postopek, ki je zdaj proti podjetju Grep ustavljen, potekal zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, pri katerem bi mu naj naklepno pomagala Uroš Ogrin in Zlatko Sraka, ko sta 3.9.2010 v prostorih mestne občine s sopodpisom zabeležke pogajanj za projekt Stožice kot direktorja Grepa in projektnega sveta potrdila obračun izvedenih del za družbo Grep v znesku 5,6 milijona evrov, čeprav je projektni svet pred tem 15.2.2010 sprejel sklep, da morajo biti dela obračunana po dejansko opravljenih količinah in cenah po ponudbi družbe SCT in je tudi družba N-INVEST kot supernadzornik mestne občine 7.4.2010 potrdila vrednost izvedenih del v višini 4,2 milijona evrov.

S tem dogovorom je Janković lahko družbi Grep, katere direktorja sta bila Ogrin in Sraka, izplačal 1,4 milijona evrov višjo vrednost, s čemer si je Grep pridobil veliko premoženjsko korist. Na posnetku je ljubljanski župan Zoran Janković v DZ:

Zoran Janković Foto: DZ/Borut Peršolja

Pa še posojilo, pa…

Tako je tožbo, ko gre za previsoko plačilo Grepu, povzelo sodišče:

Tožba Ogrinu in Sraki med drugim očita, da sta za Grep pridobila še kratkoročen kredit Banke Koper v višini 5,5 milijona, čeprav sta vedela, da Grep ne izpolnjuje pogojev za pridobitev posojila, saj je bil račun, s katerim sta banki dokazala, da ji mestna občina dolguje 5,9 milijona evrov, neresničen…

V sklepu o ustavitvi postopka je to podrobneje opisano tako:

Celotna odločitev sodišča je takšna:

Sklep o izločitvi Grepa
Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 2.195 times, 1 visits today)
Exit mobile version