Spletni časopis

Pred zimo: Oktobra namesto upada rekord prošenj za azil

(Last Updated On: 19/11/2019)

Na nenavadno dogajanje kaže statistika notranjega ministrstva o prošnjah za azil v oktobru. Zadnja leta se je septembra in oktobra dotok migrantov in s tem prosilcev za azil zmanjševal. Letos pa se je zgodilo obratno. Oktobra je notranje ministrstvo dobilo v letošnjem letu največ prošenj za azil in hkrati tudi največ v zadnjih treh letih. Bilo jih je 417.

Podatki so za zadnja tri leta po mesecih so takšni:

Porastu, a manjšemu smo bili oktobra priča tudi predlani. Naraščajoče število prošenj za azil ne pomeni, da je v Sloveniji več tujcev, ki potrebujejo našo zaščito.

Sistem tihotapljenja proti Italiji

V resnici se je celoten sistem sprevrgel v mehanizem za švercanje migrantov, ki se s prošnjo za azil izognejo takojšnji vrnitvi nazaj na Hrvaško. Ker imajo kot prosilci za azil pravico do svobodnega gibanja pa potem, ko se izognejo nagli vrniti, praviloma sčasoma odpotujejo proti Italiji, kjer ni resnega mejnega nadzora, kar je bil ves čas njihov cilj.

Dela migrantov, ki izginejo statistika, celo ne pokaže. Že napoved prošnje za azil, še pred formalno vložitvijo, migrantu omogoča svobodno gibanje in v preteklosti jih je veliko izginilo še preden so vložili prošnjo. Teh v statistikah MNZ ne vidimo. Zadnje leto se to število sicer precej niža. Izigravanje azilnega sistema v tistem normalnem delu, ko prošnja je vložena, pa kažejo podatki o velikem številu zaustavitev postopkov in zelo majhnem število pozitivno rešenih prošenj in izginotjih (zlorabah).

Podatki za letošnje leto o rešenih primerih so takšni:

Z azil v veliki večini prosijo moški iz Alžirije, Maroka, Pakistana in Afganistana, kar kaže, da ne gre za begunce, ki bi jih čez mejo pognala vojna, revolucija ali kakšno tovrstno preganjanje, ki praviloma ne loči med spoli.

Skoraj brez žensk med prosilci

Praviloma so to mlajši moški, ki se zaradi ekonomskih razlogov poskušajo preseliti v države Zahodne Evrope. Njihov cilj ni Slovenija. Preko mejnih prehodov v Nemčijo, Francijo in podobne države pa ne morejo, ker ne izpolnjujejo pogojev za vstop v območje EU. Iz Pakistana in Bangladeša med prosilci za azil letos sploh še ni bilo nobene ženske:

Od kod je geografsko največ prosilcev za azil, si lahko ogledate tudi na interaktivni karti sveta, z miško lahko prikličete število moških in žensk, ki so letos iz posamezne države pri nas prosili za zaščito:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič
(Visited 655 times, 1 visits today)
Exit mobile version