Site icon Spletni časopis

Šarec, ki ni za nemško manjšino v ustavi, na obisku v Srbiji

(Last Updated On: 3. oktobra, 2019)

Po lanskem obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel je slovenski premier Marjan Šarec na prvem večjem uradnem obisku na Balkanu. Na povabilo premierke srbske vlade Ane Brnabić je na uradnem obisku v Srbiji, kjer se je danes sestal tudi s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Manjšine le iz SFRJ, nemške ne

Šarec je bil julija na obisku v Vatikanu, na delovnem srečanju pa se je lani decembra na Dunaju sestal tudi s Sebastianom Kurzem, največ pozornosti je bilo takrat, vsaj po poročanju medijev, posvečene migracijam. S Kurzem bi naj govorila tudi o možnosti, da bi nemško manjšino zaščitili z vpisom v ustavo, a je bilo Šarčevo stališče po poročanju medijev, denimo ljubljanskega Dnevnika, odklonilno. Ni pa bil doslej slovenski premier še na uradnih obiskih na Hrvaškem, Italiji ali na Madžarskem.

Urejanje manjšinskih pravic za Srbe in druge SFRJ manjšine

Srbija je zanimiva tudi z vidika manjšinskih pravic. V koaliciji, ki jo Šarec vodi, so številne stranke, ki se zavzemajo za ureditev manjših pravic narodov nekdanje Jugoslavije. Ne pa nemško govoreče skupnosti, ki je bila nekoč v državi številčna. V preteklosti je Levica Luke Meseca predlagala celo spremembo ustave za narode SFRJ. Ko jim je to spodletelo, pa je takrat poslanec SMC Dragan Matič s poslanci SD, SMC, DeSUS in Levice lani pred volitvami na hitro predlagal ureditev kolektivni manjšinskih pravic narodov nekdanje SFRJ z zakonom. Dodatnih pravic za nemško manjšino niso predlagali. Projekt kolektivnih pravic za narode SFRJ jim je na koncu propadel, to se je zgodilo tudi zaradi opozoril pravnikov, da ustava določa manjšine, ki jih država posebej varuje in da tega ni mogoče kar poljubno širiti in da to ne bilo v skladu z ustavo.

Matića, ki lani ni bil ponovno izvoljen za poslanca, je minister za okolje Simon Zajc v zadnjem mesecu vladi predlagal za šefa inšpektorata za okolje v Šarčevi vladi, ko je razrešil Dragico Hržica.

Z Brnabićevo je Šarec, so sporočili iz vlade, kot dodano vrednost sodelovanju ocenila skupna zasedanja vlad, zadnje je bilo februarja 2018 v Sloveniji, po tem pa je bilo sprejetih več konkretnih dogovorov, eden je bil tudi ta, da bo 1. 9. 2019 začel veljati sporazum o zaposlovanju državljanov Srbije v Sloveniji. Naslednje skupno zasedanje vlad bo gostila Srbija, predvidoma do konca leta. Na posnetku sta premiera Slovenije in Srbije:

Foto: Nebojša Tejić, STA (za vlado)

O srečanju s Šarcem je predsednik Srbije Vučić objavil sporočilo na twitterju, da je Slovenija pomemben ekonomski partner:

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version