Site icon Spletni časopis

Šarec na prvem obisku v tujini pri Merklovi

“Vesela sem, da lahko v Berlinu pozdravim novega ministrskega predsednika Slovenije Marjana Šarca,” je na skupni tiskovni konferenci s slovenskim premierom danes povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Nemčija je prva država, ki jo je Šarec, kar je šef vlade, uradno obiskal. Z Merklovo se je že prej srečal na vrhu Evropske unije. Merklova je opozorila, da imata državi dobre odnose, še posebej trgovinske, trgovina se je zadnja leta dobro razvila. 12 milijard menjave je za majhno državo dober dosežek, je ocenila Merklova in dodala, da sta nemška avtomobilska in tehnična industrija zelo povezani s slovensko.

O meji s Hrvaško predvsem s Hrvaško

Pogovori so bili, je povzela Merklova, tudi o dogajanju ob izstopanju Velike Britanije iz EU, pa tudi o položaju na Zahodu Balkana. Merklova je zagotovila, da se bo Nemčija trudila, da bi bil mejni konflikt s Hrvaško razrešen, je pa to v prvi vrsti stvar obeh držav, je dodala.  Govorila sta tudi o migracijah, problemih na mejah in tveganjih terorizma, a to ni bila tako osrednja točka kot dva tedna prej, ko je Merklova gostila turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

“Začeti se moramo pogovarjati o implementaciji sodbe,” je o mejnih problemih s Hrvaško dejal Šarec in dodal, da pa v luči evropske unije pa to ni prvi problem in dodal, da je bil pogovor o pogajanjih o izstopu Britanije iz EU, drug teden bo vrh o tem. O mejnih težavah z migranti pa je Šarec povedal, da branimo schengensko ureditev, nalogo smo dobro opravili doslej in jo bomo v tudi prihodnje.  Merklova pa je opozorila, da Slovenije izpolnjuje tudi solidarnostne dogovore, ko prevzema begunce iz Grčije, Italije in Turčije.

Na posnetku sta nemška kanclerka in slovenski premier med tiskovno konferenco v Berlinu, ki jo je urad kanclerke neposredno prenašal in si jo lahko v nemščini gledata tukaj, v slovenskem prevodu pa tukaj.

 

UKOM: Merklova za implementacijo

Iz urada vlade za komuniciranje (UKOM) so dogajanje in pomen srečanja pozneje povzeli tako:

“Osrednja tema pogovorov med voditeljema je bila izmenjava pogledov glede aktualnih tem, ki so na dnevnem redu voditeljev Evropske unije, in možnostih nadaljnjega sodelovanja med državama. Voditelja sta ocenila stanje na področju množičnih migracij in skupni evropski odziv nanje. Slovenija bo na tem področju še naprej podpirala skupne evropske rešitve in zagovarjala pomen solidarnosti.

Pogovor je tekel tudi o brexitu, prihodnosti ekonomske in monetarne unije, notranjega trga, schengenskega prostora, krepitvi evropske varnosti in obrambe ter o prihodnjem večletnem finančnem okviru EU. Predsednik vlade je pri tem poudaril, da si bo Slovenija še naprej aktivno prizadevala za stabilno, povezano in enotno Evropsko unijo ter njen nadaljnji razvoj. Sogovornika sta se pri tem dogovorila za tesnejše sodelovanje tudi v luči bližnjega predsedovanja obeh držav Svetu EU.

Srečanje sta obe strani izkoristili tudi za pogovor o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja med državama s poudarkom na krepitvi gospodarskih vezi. Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije. Slovenija je zainteresirana za nadaljnjo krepitev medsebojne blagovne in storitvene menjave ter za krepitev naložbenih aktivnosti nemškega gospodarstva v Sloveniji.

Pomembna tema pogovora so bile tudi varnostne razmere v Evropi in njeni okolici. Premier Šarec je pri tem poudaril na pomen krepitve vloge Evropske mejne in obalne straže pri varovanju zunanjih meja EU. Slovenija in Nemčija delita tudi sorodne poglede na prihodnost Zahodnega Balkana. Slovenija pri tem zagovarja stališče, da je evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana pomembna spodbuda za varnost in napredek posameznih držav v tem delu Evrope. Pri obravnavi Zahodnega Balkana mora biti EU verodostojna. »Biti aktiven ni dovolj,« je poudaril predsednik vlade, saj je v regiji treba EU obravnavati in sprejeti kot “akterja”.

Beseda je tekla tudi o vprašanju implementacije odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, pri čemer je predsednik vlade znova poudaril pomen vladavine evropskega in mednarodnega prava ter razsodbe arbitražnih sodišč. Kanclerka je ob tem poudarila večkrat izraženo stališče Nemčije o pomenu spoštovanja vladavine prava in pričakovanje, da državi arbitražno razsodbo implementirata čim prej. To bi bil tudi pomemben signal Zahodnemu Balkanu pri reševanju odprtih mejnih vprašanj.

Predsednik se je ob koncu obiska srečal tudi s predsednikom spodnjega doma nemškega parlamenta Wolfgangom Schaublom, s katerim sta spregovorila o stanju v Evropski uniji. Nemški sogovornik je pri tem izpostavil, da je bila Slovenija vedno konstruktivna in zanesljiva partnerica, zato danes upravičeno sodi v samo jedro Evropske unije.”

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version