Site icon Spletni časopis

Možnost padca vlade in predčasnih volitev znižuje majhna prednost Šarca pred Janšo po POPTV

Še naprej se močno razlikuje podatki o podpori javnosti za največji stranki SDS Janeza Janše in LMŠ Marjana Šarca po raziskavah, ki ju objavljata TV Slovenija in POPTV. Raziskave niso brez pomena. V primeru velikanske prednosti LMŠ in levega pola bi to povečalo tveganje, da se vladajoči odločijo za padec vlade, da bi si oblast znova pridobili na predčasnih volitvah. Na zadnjih rezultat ni bil najboljši.

Predčasne volitve so v rokah Šarca

Glavno karto za to ima v rokah premier Šarec, ki lahko edini, če odstopi ali ponudi glasovanja o zaupnici, odpre pot proti predčasnim volitvam. Na to možnost je premier zadnji teden celo že namignil, ko je ob zaostrovanjih Levice Luke Meseca, ki postavlja vse več zahtev, kaj bi vlada za njihovo podporo morala še narediti, dejal:

“Če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla”

Razpad vlade ne pomeni nujno predčasnih volitev. Šarec lahko potem sestavi novo koalicija in drugačno vlado, oblast pa lahko prevzame tudi novi premier. Če bi raziskave kazale na veliko prednost SDS in desnice, se bi interes za padec vlade, ki je pogoj z predčasne voltive, na levici najbrž naglo zmanjšal. Pa tudi sicer je tvegano. Če zrušiš lastno vlado, pozneje volivce težko prepričaš, da si pravi, da bi jo še vodil.

Pri raziskavah javnega mnenja pa je tudi potrebna velika previdnost. Že na tretjih volitvah zapored se je na nedavnih evropskih zgodilo, da je volilni rezultat demantiral rezultate teh raziskav.

Po raziskavi, ki jo je po Mediani POPTV objavil včeraj LMŠ le rahlo vodi pred SDS, teden prej pa je Ninamedia za TVS ugotovila velikansko prednost Šarca pred Janšo.

Razlike niso posledica spreminjanja javnega mnenja. Gre preprosto za specifiko raziskav. Ninamedia za TVS zadnje mesece vedno LMŠ kaže krepko več kot Mediana za POPTV. Pri SDS so ta nihanja manjša. “Žaganje” zadnjih mesecev, podobnemu smo bili priča tudi v prvi polovici lanskega leta, ko sta LMŠ in celo SD prehitevali SDS, na volitvah pa potem zaostali celo v seštevku, prikazujem grafično. Zaradi primerljivosti med raziskavami in z volitvami upoštevam le glasove opredeljenih volivcev (s klikom lahko grafiko povečate), prikazujem pa podatke za le šest strank:

V grafiko so na začetku vključeni rezultati lanskih volitev poslancev in občinskih svetnikov, proti koncu pa tudi evropskih volitev. Na vseh so volivci volili strankarske liste. Pri evropskih volitvah je pri SDS prikazan rezultat, ki je bil dosežen skupaj s SLS Marjana Podobnika, ker ni mogoče ugotoviti, koliko bi dobili sami. Na vseh treh volitvah je kar odločne relativne zmage dosegla SDS, pred volitvami domačih in evropskih poslancev pa merjenje popularnosti stranke ni kazalo na to. Raziskave so skratka precej varljive. Pri Evropskih volitvah je to deloma mogoče pojasniti, ker so tam stranke imele liste, na katerih večinoma ni bilo predsednikov strank. Manj logično je bilo, da sta LMŠ in SD lani prve mesece vodili, potem pa zgrmeli prav v času volitev poslancev, kjer sta dosegli manj kot po katerikoli mesečni raziskavi pred tem. SDS pa več kot v mesečnih merjenjih kdajkoli prej.

Na evropskih volitvah letos je SD Dejana Židana svoje običajne rezultate presegle, SMC je bila krepko pod njimi.

Primerjava zadnjih dveh raziskav objavljenih pred tednom na TVS in včeraj na POPTV, kjer so prikazani opredeljeni volivci za vse stranke, je takšna (s klikom lahko grafiko povečate) :

Izvirne rezultate obeh raziskav, ki sem jih preračunaval in primerjal, lahko preberete na povezavah tukaj:

Mediana za POPTV:

Mediana za POPTV junija

Ninamedia za TVSLO:

Ninamedia za TVSLO junija

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version