Site icon Spletni časopis

Sodišče: Za Đuđićevo SDS namesto globe opomin

Okrajno sodišče v Ljubljani je razveljavilo letos dosojeno globo SDS v višini 4.200 evrov in tudi globo predsedniku Janezu Janši v višini 450 evrov za posojilo, ki ga je stranka od zasebnice Dijane Đuđić najela decembra 2017. Stranki in predsedniku je sodnica Andreja Polzelnik namesto globe izrekla opomin. Za bolj blago kazen se je odločila, ker se je stranka takoj po prejemu mnenja računskega sodišča, da višina posojila presega najvišji dovoljeni znesek, ki ga sme posoditi posameznik, spornemu posojilu odpovedala, za posel pa so se v SDS odločili tudi, ker ga je kot dopustnega potrdil notar, ki je oseba vredna javnega zaupanja.

Politično navijaštvo medijev

Sodbo, da bo SDS in Janšo doletel opomin, ki jo je podpisala 24.4.2019, je okrajna sodnica Andreja Polzelnik razložila tako:


Da so najeli 450.000 evrov posojila, so v SDS konec leta 2017 objavili na Ajpesu. Da je to mimo zakona, ki posameznikom dovoljuje posojila, a največ v višini deset plač, je prvi opozoril Večer. Reakcije v medijih do ravnanja največje opozicijske stranke pa so bile pozneje v predvolilnem času zelo burne, poročanje medijev je bilo občasno povsem očitno pristransko. Stranka se je celotnemu posojilu odpovedala, ko je računsko sodišče ugotovilo, da je narobe. Pozneje so najeli pol milijona evrov posojila pri Abanki, kar zakon dovoljuje. Zakaj trdim, da so bile reakcije medijev nenavadne in celo očitno politično pristranske? Razlogov je več. Vladna SD Dejana Židana je imela hkrati krepko več kot sto tisoč evrov povsem neplačanih računov iz davnih kampanj, za poplačilo katerih ni niti poskusila najeti posojil. Pa se mediji niso razburjali, kako lahko stranka, ki ne plačuje računov, vlada državi in kako si drzne kandidirati in kak vzgled je državljanom. Teh računov tudi še do začetka letošnjega leta SD ni poplačala, čeprav je lani pred volitvami poslancev in županov podobno kot SDS najela pol milijona evrov posojila. S tem denarjem niso poplačali neporavnanih računov, pri stroških kampanje pa niso varčevali. Več sta, po podatkih iz letnih poročil strank, za kampanje lani porabili le SDS in SMC:

Stroški kampanj za DZ in lokalne volitve

Neplačevanje računov iz preteklosti ob razkošni novi kampanji je mogoče le ob slepih medijih, ki vidijo le na eno oko. Uporabljajo le tisto proti opoziciji. Da še do začetka letošnjega leta iz SD niso plačali starih računov, so v letnem poročilo za 2018, ki je bilo objavljeno ta mesec, priznali tako:

V času, ko so mediji napihovali zgodbo, kako je računsko sodišče sprožilo postopke proti SDS, so javnosti ti isti mediji prikrili, da je računsko sodišče sprožilo povsem enake postopke tudi proti strankama SD in Solidarnost, ker je SD dolga leta nezakonito financirala Solidarnost, kar je zakon prepovedoval povsem enako kot posojilo Đuđićeve, Solidarnost bi ta nezakoniti pridobljen denar morala že davno nakazati v dobrodelne namene, a tega dolgo ni storila. Pri nakazilih denarja SD proti Solidarnosti je, ker je SD to zahtevala, sodeloval celo državni zbor. Kako so mediji napihovali pri opozicijski stranki SDS in neprikrito prikrivali težave koalicijske SD, je s slikovnim prikazom opisano v članku iz marca 2018, ki se odpre, če kliknete na povezavo:

Veliki mediji kot fake news

Mediji so očitno pristransko ravnali v času pred volitvami. Da so bila v ozadju medijske manipulacije precej zanesljivo stranke na oblasti, se je pokazalo, ker je po volitvah vladna koalicija ustanovila preiskovalno komisijo v DZ, da bi preiskala točno to posojilo opozicijski stranki, za katerega je sodišče stranki zdaj izreklo opomin, nič pa ta preiskovalna komisija ne preiskujejo povsem neplačanih računov SD ali množice drugih finančnih nenavadnosti drugih strank zadnja leta, ki so jih sodišča ostreje sankcionirala kot posojilo, ki ga je najela SDS. Preiskovalne komisije so sredstvo za nadzor oblasti, v tem primeru, ko vladajoči na ta način nadzorujejo poslovanje opozicije, gre za očitno zlorabo instituta. V velikih medijih to v glavnem sprejemajo kot nekaj običajnega, da se pač poviša plača veteranu preganjanja SDS Janiju Möderndorferju, ki je v karieri zamenjal že vrsto strank.

Kariero je začel v bankrotirani LDS, ki še do danes ni poplačala nekoč milijonskih dolgov. Povsem neplačani računi za to komisijo niso problem in to se ne preiskuje, ker na ta način poslujejo leve stranke, je razvidno že pri SD. Bil je tudi v PS, SAB, nazadnje je v prejšnjem mandatu prestopil k SMC. Med politične dosežke vladajočih strank sodi, da je Möderndorferjevi komisiji koalicija med pristojnosti zapisala tudi ugotavljanje, kdo proti SDS

“ni ukrepal skladno s svojimi pooblastili, oziroma, v skladu z njegovo politično odgovornostjo.”

Stavek je sramoten primer oblastnega pritiska na državne organe in pravosodje, ko so že potekali postopki proti opozicijski SDS.

Svetlobno hitro proti SDS

Proti SDS je, če smo natančni, računsko sodišče postopke pred sodišči, ki so se za zdaj končali z opominom, sprožilo z naravnost svetlobno hitrostjo, ko sami še niti niso opravili revizije. Podobno hitrih reakcij v zgodovini ne pomnim. Pri SD in Solidarnosti še po opravljeni reviziji pri SD in ugotovljenih nezakonitostih niso sprožili postopkov na sodišču. Šele, ko so veliko pozneje revidirali še Solidarnost in ugotovili, kar so prej že pri SD, da so namreč kršili zakon in obdržali nezakonito pridobljen denar, so sprožili tudi postopke pred sodiščem.

Bilančni rezultati povzeti po letnih poročilih na Ajpesu v zadnjem desetletju, ki kažejo, da LDS še do danes ni poravnala vseh minusov in kako globoko v rdečih številkah je SD, so takšni:

Letno poslovanje, ki ga prikazujejo objavljene bilance strank, iz katerih so povzeti podatki, občasno pregleda računsko sodišče. Praviloma v volilnih letih. Za vse največje stranko so za lansko leto, ko so bile volitve poslancev in lokalne volitve, ta poseben nadzor že začeli in bodo zadnje številke v grafiki tudi revizorsko še preverjene.

Copyright secured by Digiprove © 2019 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version