Site icon Spletni časopis

Fake news: Veliki mediji sinhrono udarili čez SDS, prikrili pa SD

V spletnem časopisu sem po jutranjem pogovoru s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom objavil članek, da je za SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana in Solidarnost Uroša Lubeja okrajnemu sodišču v Ljubljani zadnje dni predlagal, naj presodi, ali bo izreklo globe zaradi kršitev zakona o financiranju strank. Dogodek ni bil presenečenje, vedel sem že včeraj, a neuradno in ob dogovoru, da se ne poroča prej kot danes. Enako tudi drugi mediji, ki so vsaj malo spretni. Zanimivo pa je, kako so o ravnanju računskega sodišča v času tik pred volitvami javnost danes obvestili različni mediji.

Kakšne so prve strani portalov?

Podoben postopek je računsko sodišče sprožilo proti največji levi in največji desni stranki. Proti SD Dejana Židana in SDS Janeza Janše. Poročanja so bila na spletnih portali takšna, da je velika večina medijev na vso moč prikazala kot grešnika SDS, povsem pa prikrila SD:

Velika podobnost naslovov kaže, da je večina morebiti celo preprosto kopirala vest slovenske tiskovne agencije, ki ima nadvse podoben naslov: Računsko sodišče zaradi posojil vložilo obdolžilna predloga zoper SDS. Tiskovna agencija je v državni lasti.

V poročilih na javni televiziji zvečer je Tanja Gobec poročala na drugi – veliko višji – strokovni ravni, popravili pa so na spletnem portalu javne televizije zvečer tudi obveščanje o obeh ravnanjih računskega sodišča do dveh velikih strank z leve in desne.

Da nikakor niso kopirali, se je čez dan na spletnem omrežju odzval urednik iz Dnevnika Darijan Košir.

Takole me je opisal:

Izjema časopis Delo

Izjema je bil opoldne časopis Delo, katerega naslovnica je bila dolgo takšna:

Pri Delu je bil razlog najverjetneje, ker je nova uredniška ekipa, ki jo je postavil Kolektor Stojana Petriča v veliki meri razpustila uredništvo notranje politike in ne vedo točno, kaj se jim v državi dogaja.

Delo pa na koncu tudi ni razočaralo: le dve uri več so rabili, da so prepisali isto vest STA kot drugi veliki mediji in jo postavili na vrh naslovnice s sliko SDS. Takole:

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version