Site icon Spletni časopis

Šarec predlaga Šabedra za novega Fakina

“Predsednik vlade bo za novega ministra za zdravje predlagal Aleša Šabedra, dosedanjega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.”

To so iz kabineta premiera Marjana Šarca sporočili pravkar. Kandidata za ministra premier išče, ko je zaradi težav z zdravjem odstopil minister za zdravje Samo Fakin. Javnosti je, da je preveč bolan, da bi še lahko delal, Fakin sporočil danes. S premierom pa je o tem govoril včeraj, ko ga je Šarec obiskal. To je že četrti minister te vlade, ki je odstopil.  Šabedra bo Šarec uradno lahko predlagal šele, ko se državni zbor seznani, da je Fakin odstopil.

Šabeder je v mandatu prejšnje vlade leta 2017 na vrh kliničnega centra priletel iz Semenarne Ljubljana. Funkcije vodenja UKC na tak način ni mogel dobiti brez podpore vladajočih, konkretno takrat SMC in ministrice Milojke Kolar Celarc. Pred tem je Svet UKCLJ krivdno odstavili Andraža Kopača. Izkušenj v zdravstvu pred tem Šabeder ni imel. Pred vodenjem Semenarne je delal v Mercatorju, a ne čisto na vrhu, prihaja pa iz področja Ptuja. Med tistimi, ki poznajo razmere v UKC, je slišati, da bo veliko srečnih, ker Šabeder odhaja na funkcijo v vlado.

Danes je premier Marjan Šarec dočakal še odstopno izjavo Jureta Lebna (SMC), ki jo bo tudi poslal v državni zbor. Za oba ministra mora to storiti v sedmih dneh od prejema odstopne izjave. Da bo Lebnov odstop sprejel, je Šarec povedal že februarja, ko je tudi napovedal, da ne bo hitel z iskanjem naslednika in da bo, dokler ne najde ustreznega, Leben začasno še vodil ministrstvo.

Na posnetku je Samo Fakin:

Minister za zdravje Samo Fakin, ki je odstopil zaradi težav z zdravjem Foto:DZ/Matija Sušnik

Exit mobile version