Site icon Spletni časopis

Sova za preiskovanjem, Šiško spet zaprt

Čeprav obveščevalci Sove menda že dalj časa zaupno stavkajo, naša obveščevalna služba ni povsem brez vloge pri ugotavljanju poskusa državnega udara “po partizansko” Andreja Šiška. Za Šiška ki ga je preiskovalni sodnik v nedeljo izpustil, je izvenrazpravni senat odločil, da bo moral spet v pripor in zjutraj so ga policisti spet odpeljali za zapahe. Več o tem lahko preberete tukaj. Na to odločitev se Šiško lahko pritoži na višje sodišče, kar je njegov odvetnik že napovedal.

Osim: Da, odločal je Žirovnik

Poimenovanje, da je Šiško izvajal puč “po partizanko”, uporabljam, ker ga sumijo, da je udar proti ustavni ureditvi in pozive k strmoglavljenju oblasti zagrešili s paradiranjem zakrinkanih mož po oddaljenih gozdovih in ne v Ljubljani, kjer oblast v teh dneh prevzema Marjan Šarec, ki s svojo stranko ni dobil relativne večine na volitvah. Kar je tudi neke vrste mini puč, a ne “po partizansko”. Sova ni brez vloge pri Šišku, ker je preiskavo stanovanja in avtomobila domnevnega pučista odredil nekdanji namestnik šefa Sove, ki je bil zaposlen v SDV (Udbi) že v času socializma, mariborski sodnik Janez Žirovnik. Žirovnik je javnosti znan tudi kot sodnik, ki je odrejal praktično vse preiskave proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Vsi ti primeri serijsko padajo na sodiščih. Mediji so ime preiskovalnega sodnika zadnje dni javnosti povečini zamolčali.

Neuradne govorice po Mariboru, da je v primeru Šiško o preiskavah odločal sodnik Žirovnik, mi je  potrdil Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki je povzel, da je Žirovnik v nedeljo ponoči tudi odločil, da bo Šiška izpustil na prostost.  „Zbrali so nula dokazov. Sam sem trdil, da to ni niti za sum. In potem je Žirovnik pač spustil Šiška.“ je dogajanje povzel Osim.

Žirovnik, ker v Mariboru menda vedno primanjkuje sodnikov, kot preiskovalni sodnik dežura predvsem čez vikende, je slišati. Čeprav je civilni sodnik, ki med tednom sodi le na civilnem področju. V soboto in nedeljo pa postane dežurni preiskovalni kazenski sodnik. Kdaj pa kdaj je preiskovalni tudi čez teden. Pri Šišku je, denimo, bil, je opozoril Osim.

Ostri pritiski na senat, ki odloča o pritožbi

Levo je vodja mariborske kriminalistične policije Robert Munda, desno pomočnik direktorja generalne uprave Boštjan Lindav Foto: policija

Na policiji je, ko je Žirovnik izpustil Šiška, menda precej “znorel” šef kriminalistov Robert Munda, kako je mogoče, da je Šiška preiskovalni sodnik Žirovnik v nedeljo spustil, če pa je bilo vse dobro pripravljeno in dogovorjeno. Šiškov odvetnik Osim pa je opozoril, da tudi tožilec daje intervjuje, kako so vse dobro pripravili in kako so prepričani v svoj prav: “Gre za velik pritisk na senat, ki bo v sredo ali v četrtek odločal o njihovi pritožbi. A mislim, da jim ne bo pomagalo. Če ni, ni,” je to ocenil Osim in opozoril še, da če bo senat odločil, da ni pripornih razlogov, ker ni bilo utemeljenega suma, bo padel cel postopek in se bo postopek proti Šišku zaradi domnevnega poskusa puča končal. “To bi bil za nas najboljši razplet,” je dejal Osim.

A se ni razpletlo tako. Kot je potrdil tudi Šiškov odvetnik je izvenrazpravni senat medtem že odločil, da bodo Šiški spet odvzeli prostost. Odvetnik bo odločitev poskušal spodbiti na višjem sodišču. Zgodbe v nobenem primeru ne bo konec tudi, ker je nadzor nad dogajanjem že napovedala komisija, ki preverja delo obveščevalcev v državnem zboru, ki jo vodi Matej Tonin (NSi). Ta komisija je v preteklosti že razpravljala o neobičajnosti Žirovnikovega sodniškega odločanju o delikatnih dilemah človekovih pravic, v katere se posega z nadzori policistov, kar Žirovnik presoja kot nekdanji obveščevalec, ti pa pa praviloma niso tankovestni varuhi pravic in svoboščin ljudi.

[sociallocker id=10707][/sociallocker] Tonin, ki je sejo sklical za ponedeljek prihodnji teden, pričakuje ustno poročanje iz policije in Sove “o delovanju paravojaških skupin” za tesno zaprtimi vrati v tihi sobi državnega zbora. To je posebna soba v kleti državnega zbora, kjer je oteženo morebitno prisluškovanje in zato politiki tam govorijo o največjih zaupnostih te države.

Kaj je za Šiškovim gozdnim “državnim udarom”, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj Andrej Šiško ustanavlja oboroženo stražo?

View Results

 Loading ...

Razlog, da primeri proti Francu Kanglerju padajo, je tudi to, da bi se Žirovnik, kot je opozoril nekdanji ustavni sodnik in šef SD Ciril Ribičič, iz odločanja o Kanglerju, ki je Žirovnika nekoč nadziral kot član komisije za nadzor obveščevalnih služb, moral absolutno izločiti, je pa kar šestkrat odredil preiskovalne ukrepe. Noben drug sodnik jih ni. Policisti in tožilci so, če sodnika Žirovnika ni bilo, celo počakali, da se je vrnil, da ne bi odločal kakšen drug sodnik, ki bi lahko narobe. Ribičič je v obsežnem mnenju opozoril tudi, da rabe posebnih metod Žirovnik ne bi smel odrediti zaradi prenizkega dokaznega standarda. Več o tem primeru in celotno Ribičičevo mnenje si lahko preberete na povezavi: unicevanje-kanglerja-neposteno-sojenje-in-zlorabe-oblasti. 

 

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version