Site icon Spletni časopis

Povolilni puč: Po 83 dneh prihaja “anti Janša” ekipa Marjana Šarca

Stranke, ki so zadnja leta vodile vlado, si bodo ta teden zagotovile nadaljevanje vladanja s pomočjo Marjana Šarca, čeprav so dramatično izgubile volitve in v seštevku zbrale manj glasov kot desnosredinska SDS Janeza Janše sama. Mini puč, ko bo vladanje z na volitvah potolčenimi vladnimi strankami prevzel šef nove stranke, ki jo je volilo vsega 112.250 volivcev, torej tudi skoraj pol manj kot SDS, je posledica predvolilnih dogovorov strank na levi, kako kljub morebitnemu porazu ohraniti oblast. Uspelo jim je zaradi čudaškega volilnega sistema, ki daje prednost množici radikalnih levih strank z malo volivci pred zmerno desno z velikim številom volivcev. Prvič v zgodovini med nastajanjem takšne nove oblasti organi pregona preganjajo koga zaradi državnega udara: Andreja Šiška, ki pa ni kazal kakšnih ambicij po prevzemu oblasti.

Ključ za vladanje Levica Luke Meseca

O ministrih, ki jih je predlagal Marjan Šarec bo po včerajšnjem zaslišanju Rudija Medveda (LMŠ), ki je posledica Šarčevega umika kandidature Tugomirja Kodelje (LMŠ), državni zbor odločal v četrtek. Kolegij predsednika DZ Dejana Židana (SD) bo uradno čas seje določal jutri. Nastajanje vlade se precej vleče. Dlje kot Šarec je doslej ministre iskal le Janez Drnovšek po volitvah leta 1996. Takrat je tako dolgo trajalo, ker so poslanci Drnovšku po prestopu Cirila Pucka zavrnil ministre, ki jih je predlagal iz vrst LDS, SD, DeSUS in SNS Zmaga Jelinčiča. Za tako ekipo je bilo 45 poslancev, proti pa tudi natančno toliko. Zdi se, da se podoben polom Šarcu ta teden ne more zgoditi. Pred dvema desetletjema je bilo glasovanje o ministrski ekipi tajno. Ta teden bo javno, ker je bila ureditev spremenjena. Predvsem pa ima Šarec, ki je na volitvah z LMŠ krepko zaostal za SDS, “anti Janša” dogovor šestih strank, ki mu zagotavlja večino za ministre. Te stranke, med njimi so vse tri, ki so vladale zadnja leta (SMC, Desus in SD) so se že pred volitvami dogovorile, da bodo na vsak način poskušale ohraniti oblast in da ne bo pogovora z Janšo niti, če bo relativni zmagovalec volitev. Tri stranke, ki so vladale zadnja leta, so dramatično izgubile volitve. To kaže tudi grafična preglednica. A po dogovoru med Šarčevo LMŠ, SD Dejana Židana, SMC Mira Cerarja, Levico Luke Meseca, SAB Alenke Bratušek in DeSUS Karla Erjavca, ministri ta teden skoraj ne morejo pasti. Ključna za to je Levica, ki jo vladne stranke lažno prikazujejo kot opozicijsko. Levica je odpisala dogovor o sodelovanju in omogočanju skupnega vladanja, katerega del je, da ta stranka ne bo proti ministrom. Kako dolgo so po konstituiranju parlamentov doslej po volitvah iskali ministrske ekipe in s koliko glasovi so bile izvoljene, kaže preglednica:

V zadnjem desetletju je bilo za ekipe ministrov vedno manj glasov kot pred tem za mandatarja. Tudi tokrat je le malo verjetno, da bi ministre podprlo 55 poslancev, torej 52 iz leve koalicije, manjšinca in neznanec, ki je pri tajnem glasovanju Šarca podprl iz vrst opozicijskih SDS, NSi ali pa SNS. Za obdobje Drnovška je bila značilna obratna logika. Ministrske ekip so na koncu, ko so bile izvoljene, vsakič dobile več glasov kot Drnovšek pred tem.

Zadnji ministri z “dodatki” in s ponarejeno izobrazbo

Pred štirimi leti, ko je bila 18. septembra 2014 izvoljena ekipa ministrov Mira Cerarja sta, ko je predsednik DZ Milan Brglez razglasil, da je za listo ministrov glasovalo 54, proti pa 25 poslancev, prvi prisegli Julijana Bizjak Mlakar in Violeta Bulc. Nobena ni bila dolgo ministrica. Bulčeva je skoraj takoj postala je evropska komisarka. Hkrati z njo se je moral posloviti minister za gospodarstvo Jožef Petrovič, ki je pred tem za DZS po (pre)visokih cenah državi prodajal pisarniški material. Ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar pa je po manj kot dveh letih odstavil premier Miro Cerar, ker z njo ni bil zadovoljen. DeSUS je namesto nje za ministra dobil Antona Peršaka. Rekorderka po hitrosti in nenavadnosti odstopanja je bila v prejšnji ekipiob Petroviču Klavdija Markež (SMC), ki je nasledila Stanislavo Setnikar Cankar (SMC). Po izvolitvi se kot ministrica v vladi ni niti prav pojavila, mediji so namreč razkrili, da ima ministrica za izobraževanje ponarejeno izobrazbo.  Setnikar Cankarjevo so pred tem odnesli nezakoniti dodatki k plačam profesorjev. Ti finančno precej astronomski dodatki so pozneje najverjetneje sprožili tudi odstop finančnega ministra Dušana Mramorja.  Kako so odstopali ali bili odstavljeni ministri vlade Mira Cerarja, ki se ravno poslavlja, kaže preglednica:

Ob slovesu dosedanje vlade lahko v dveh anketah ocenite, kateri minister je bil najboljši in kateri najslabši. Doslej je velika večina anketirani kot najslabšo precej pričakovano ocenila ministrico za zdrave Milojko Kolar Celarc, kot najboljšo pa notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Za to notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar se tudi sam strinjam, da si za delo v dobro skupnosti v zadnjih letih zasluži spoštovanje in priklon.

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najboljši? Izberete lahko tri

View Results

 Loading ...

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najslabši? Izberete lahko največ tri.

View Results

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version