Site icon Spletni časopis

Amcham Levico Luke Meseca javno vabi na pogovor

“V AmCham Slovenija smo razočarani, ko spremljamo zapise v medijih, da je poslanka Levice na izredni seji Državnega zbora, v hramu demokracije, dejala, da je potrebno izločiti tiste subjekte in posameznike v državi, ki so obremenjeni z AmCham Slovenija. Tovrstnega izključevanja ne razumemo, saj menimo, da je temelj demokracije, kakor tudi AmCham Slovenija, prav dialog in sodelovanje. Zato tudi obžalujemo, da se Levica na naša vabila bodisi na srečanja ali dogodke, kjer bi lahko soočili mnenja, ne odziva.” To so zapisali predstavniki ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji v javnem pismu, s katerim so predstavnike Levice Luke Meseca danes javno povabili na pogovor. Za pogovor, kot so mi pojasnili, ko sem preverjal, niso določili datuma. Za začetek preverjajo, ali je Levica, ki zagotavljala večino vladi Marjana Šarca, hkrati pa se razglaša za opozicijsko in ki je za izstop države iz Nata in zahodnih povezav, sploh pripravljena za kak pogovor z organizacijo, ki je povezana z zahodom.

Prišli so vsi največji, razen Levice

Predstavniki strank marca letos na zajtrku Amchama, levo Marjan Šarec (LMŠ, ob njem Andrej Šircelj (SDS) in Matjaž Han (SD), v ozadju desno Matej Tonin (NSi). Foto: P.J.

“Skrbi nas za družbo, ki obsoja in izloča na podlagi enostranskih prepričanj, ne da bi nekoga zares spoznala. Zato ponovno, tokrat tudi javno, vabimo Levico, da se spoznamo,” so zapisali iz  AmCham Slovenije, ki – kot opozarjajo sami – združuje več kot 360 slovenskih in mednarodnih podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 66.000 ljudi in ustvarijo več kot 16 milijard evrov prihodkov. Opozarjajo, da si prizadevajo soustvariti boljše poslovno in življenjsko okolje v Sloveniji in da delujejo v celoti apolitično. Ta organizacija je pred predsedniškimi volitvami gostila vse pomembne kandidate, podobno so na poslovni zajtrk pred parlamentarnimi volitvami povabili vse večje stranke, da bi predstavili, kaj načrtujejo z državo, če bodo na volitvah dobili oblast. Pogovor o tem, kak program imajo, je zavrnila le Levica Luke Meseca. So pa prišli iz vseh drugih večjih strank. Zajtrk bi moral biti po razpisu volitev poslancev predsednika republike Boruta Pahorja, a se je zgodil odstop premiera Mira Cerarja in je razpis rednih volitev Pahor zato odpovedal in precej pozneje razpisal predčasne. SMC je na pogovoru namesto najprej napovedane Simone Kustec Lipicer zastopal Aleksandar Kešeljević, SDS Andrej Šircelj, SD Matjaž Han, NSi Matej Tonin, LMŠ njihov predsednik Marjan Šarec in DeSUS Julijana Bizjak Mlakar.

Marjan Šarec pred zajtrkom, ki ga je pripravil Amcham, v pogovoru s šefom SNS Zmagom Jelinčičem in Mitjo Meršolom, oba Šarčeva sogovornika sta imela nekaj zanimivih izkušenj z obveščevalnimi službami prejšnjega sistema in Zahodom foto: P.J.

 

Prvi dosežek Levice je, da ji je prejšnji teden uspelo doseli prestavitev razprave o nakupu oklepnikov Boxer v odboru za zunanjo politiko.

Majhni, proti Zahodu, a odločilni za Šarca

To zmanjšuje možnosti, da bi država lahko podpisala pogodbo o nakupu nujne opreme, za katero dogovarjanje poteka že več let. Več lahko preberete v povezanem članku. Iz Levice so to dosegli tako, da so opozorili, naj stranke, ki podpirajo Marjana Šarca, preštejejo, ali imajo dovolj glasov, da bo izvoljen za mandatarja. Če vojska ne bo primerno opremljena, bo s tem država kršila dogovore v Natu, vojaki pa tudi sicer ne bodo posebej učinkoviti brez modernih prevoznih sredstev.

Exit mobile version