Site icon Spletni časopis

Uvod v kampanjo pred AmChamom, a volitve niso razpisane

Na poslovni zajtrk, da bi predstavili, kaj načrtujejo z državo, če bodo na volitvah dobili oblast, je predstavnike političnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo izvolitev v državni zbor, povabila ameriška gospodarska zbornica (AmCham). Pogovor o tem, kak program imajo, je zavrnila Levica Luke Meseca. So pa prišli iz vseh drugih večjih strank. Zajtrk bi moral biti že po razpisu volitev predsednika republike prejšnji teden, a razpisa zaradi odstopa premiera Mira Cerarja ni bilo. Kdaj volitve bodo, zaradi tega zapleta ni povsem jasno.

Najbolj prepričljiv najprej Tonin, potem Han, pa Šircelj…

SMC je na pogovoru namesto najprej napovedane Simone Kustec Lipicer zastopal Aleksandar Kešeljević, SDS Andrej Šircelj, SD Matjaž Han, NSi Matej Tonin, LMŠ njihov predsednik Marjan Šarec in DeSUS Julijana Bizjak Mlakar.

Nekoliko presenetljivo je anketa med poslušalci, ki niso iz najnižjih slojev v skupnosti, med njimi pa so bili tudi pristaši različnih strank, na začetku pokazala, da sta najbolj prepričljivo program svoje stranke predstavljala Matej Tonin (NSi) in Matjaž Han (SD). Tako so na spletu predstavili rezultat ankete:

Glasovanje je bilo (in je) odprto na internetu in sčasoma se je precej prevesilo. Denimo v to:

Pozneje pa v to:

 


Na posnetku so Marjan Šarec, Andrej Šircelj, ki govori s Matjažem Hanom, v ozadju je Matej  Tonin.

Tonin, ki je bil v začetku najbolj prepričljiv, je na nenavaden način predstavil svoj talent. Povedal je, da igra hokej, za kar moraš imeti dobro ravnotežje, znati moraš predvidevati in koga včasih tudi kam stisniti, kar je dobro znati tudi v politiki, je opozoril.

Prišli tudi manjši strankarji

Tokrat je, se zdi, vsaj na začetku nekoliko zasenčil z energijo in po hokejsko tudi nekoliko odrinil Širclja in vse ostale. A prava kampanja se še ni začela. Volitev predsednik republike Borut Pahor še ni razpisal. Nameraval jih je prejšnji teden, a je to padlo v vodo zaradi odstopa Mira Cerarja. Tega AmCham, ko je načrtoval soočenje, ni mogel predvideti.

Ob strankah, ki jim kaže, da bodo prišle v parlament, so na “ameriški” zajtrk prišli tudi predstavniki nekaj manjših strank, denimo Zmago Jelinčič (SNS), pa tudi predstavniki SLS, Stranke Alenke Bratušek in Piratov.

Na posnetku je predstavnik trenutno največje vladne stranke Kešeljević.

Exit mobile version